На Рівненщині синоптики передбачають теплу зиму

На Рівненщині синоптики передбачають теплу зиму
0
На Рівненщині синоптики передбачають теплу зиму

Цьогорічний жовтень виявився одним з найтепліших за останні 137 років, за даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Срезнєвського. Дослідники зафіксували кілька температурних рекордів у середині та наприкінці місяця. Тим часом, на заході і півдні Європи фіксують природні катаклізми: у Франції та Італії цього місяця повідомляли про потужні паводки, що спричинили людські жертви.

Чим зумовлена така тепла осінь в Україні, і що буде відбуватися взимку?

Синоптики фіксують середньорічні температурні рекорди останні 8 років, зазначає голова Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. За його прогнозом, аномально тепла осінь в Україні – це прояв загальносвітової тенденції до потеплішання клімату, яку певним чином буде відчутно і цієї зими.

«За будь-яких умов середня температура повітря зимового періоду буде на 2-3 градуси вищою за норму. За винятком коротких періодів похолодань, можливо, навіть дуже сильних. Ну, і сніговий покрив, виходячи з таких температурних показників, не може бути стійким, не може залягати довго. Він буде з’являтись, танути, зменшуватись, збільшуватись», – каже експерт.

Основною причиною такого потепління експерти також називають людську діяльність, зокрема, значні викиди парникових газів. Кліматична система не встигає адаптуватися, і тому виходить зі стану рівноваги, можете собі уявити дзиґу, яка крутиться. Поки вона крутиться, вона стійка. А потім вона починає розбалансовуватися, хитатися зі сторони в сторону. Ось це і відбувається з нашою кліматичною системою. Тому у Києві зараз дуже тепло, а далі у Європі випало до декількасот міліметрів опадів у вигляді снігу. Відповідно, якщо у нас раніше були періоди досить стабільної погоди на кілька тижнів, то зараз погода змінюється досить часто, особливо у Європі, ближче до океанів, які накопичили, а тепер повільно віддають тепло, і це спричинює і сильні опади, і виходи потужних циклонів  пояснють вони.

 

 

0
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі