Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином

Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином

Правильний догляд за ранами допомагає запобігти проникненню інфекції, сприяє розвитку здорової тканини та прискорює процеси загоєння. Тому для обробки використовують антисептики місцевої дії, здатні вбивати, інгібувати або зменшувати кількість мікроорганізмів.

 

4 доступних антисептики: порівняння властивостей та ефективності

 

Сьогодні у клінічній практиці найчастіше використовуються:

 

1. Йод — розчин Люголя, настоянка йоду 2%, комплекси йодофтор та повідон-йод. Останні включають полімер 1-вініл-2-піролідону і галогенвивільняючий агент, які уповільнюють вивільнення йоду і продовжують його активність проти ключових білків, нуклеотидів та жирних кислот у бактерії, викликаючи загибель клітин. Спектр дії включає грампозитивні та грамнегативні бактерії, гриби, віруси та найпростіші.
 
 
2. Хлоргексидин — бігуанідний антисептик, який входить до складу засобів для миття рук та догляду за порожниною рота, а також використовується як дезінфікуючий препарат і консервант. Має високу протимікробну активність, низьку токсичність і виражену здатність до зв'язування зі шкірою і слизовими оболонками. Хлоргексидин 0,5–4% ефективніший щодо грампозитивних, ніж грамнегативних бактерій, і менш активний проти грибів та туберкульозної палички. Антисептик не абсорбується через шкіру та практично не дратує її. Безпосередня бактерицидна дія хлоргексидину перевершує антисептичні препарати, що містять повідон-йод, триклозан, гексахлорофен або хлороксиленол.
 
 
3. Спирт (етиловий, ізопропіловий) — вважаються найбільш ефективними протимікробними засобами для дезінфекції твердих поверхонь та шкіри. Мають високу бактерицидну активність щодо більшості грампозитивних і грамнегативних бактерій. Вони також вбивають мікобактерію туберкульозу, різні гриби та деякі оболонкові віруси. Антимікробна активність оптимальна в діапазоні 60-90% і значно знижується в концентраціях нижче 50%.
 
 
4. Перекис водню — прозора безбарвна рідина, яка доступна в різних концентраціях від 3% до 90% і широко використовується для дезінфекції, стерилізації та антисептики. Здатна пошкоджувати безліч клітинних компонентів, але активна лише при високих концентраціях.

 

Використання конкретного виду залежить від площі ушкодження та глибини рани, а також наявності бактерій, які провокують інфікування. Але загальна перевага перерахованих антисептиків — доступна ціна та висока ефективність, тому в домашній аптечці обов'язково має бути один із них як засіб першої допомоги при утворенні ран на шкірі.

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі