Унікальна колекція давнини вражає рівненських відвідувачів музею

Унікальна колекція давнини вражає рівненських відвідувачів музею
0
Унікальна колекція давнини вражає рівненських відвідувачів музею

Унікальна виставка "Кахлі Волині XV-XVIII ст." експонуватиметься у Рівненському краєзнавчому музеї до 30 листопада. Це рідкісна колекція кахлів, що використовувались у конструкції печей, виставляється вперше. Кахлі – різновид кераміки, художньо-декоративна плитка, що використовується для личкування печей, стін осель і палаців, фонтанів тощо. Кахлі мають цінну властивість: вони накопичують тепло, поступово віддаючи його та не перегріваючи повітря у приміщенні.

Рівняни мають нагоду ознайомитись із колекціями кахлів, котрі зберігаються у семи музейних закладах, розташованих у різних куточках історичної Волині: Рівненський обласний краєзнавчий музей, Волинський краєзнавчий музей, Кременецький краєзнавчий музей, Державний історико-культурний заповідник м. Острога, Державний історико-культурний заповідник м. Дубна, Державний історико-культурний заповідник м. Луцька та Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник.

За словами автора виставки, завідувача відділу реставрації Рівненського краєзнавчого музею Олексія Войтюка, перші думки і плани створення такої експозиції з'явилися ще на початку 2017 року. Натхненником створення виставки став науковий співробітник Державного історико-культурного заповідника з Дубного Юрій Пшеничний. Співпраця з яким вилилася у публікацію наукової статті по коробчастих кахлях з Дубенського та Рівненського замків.

Кахлі, вперше представлені єдиним масивом, котрий характеризує матеріальну культуру міського населення регіону у пізньому середньовіччі та ранній модерний час. На виставці експонуються горщиковидні, мисковидні та коробчасті кахлі. Серед них є типові вироби поширеної форми, з найбільш вживаними орнаментальними композиціями та рідкісні знахідки з оригінальними зображеннями. Загалом на виставці представлено близько 150 зразків кахлів періоду ХV– XVIII століть знайдених на Волині.

Як зазначив відомий у Рівному історик та археолог Богдан Прищепа дана виставка – це унікальна подія. Оскільки за радянського періоду доба Великого князівства Литовського та доба Речі Посполитої в археології мало досліджувалися, вважалося, що досліджувати цю епоху не актуально. Саме ХІV-XVII століття – це якраз той час, коли яскраво проявляється культура народу, українська культура. В цей період яскраво простежується зв’язок із Європою. Спостерігається чимало європейських традицій які прийшли в українську культуру в тому числі і у кахлярстві, що можна наочно побачити переглянувши колекцію кахлів.

 

0
# Рівне # Рівненщина # Ріівненський краєзнавчий музей # унікальна колекція # кахлі
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі