Як циркулюють збудники ГРВІ на Рівненщині: дослідження

Як циркулюють збудники ГРВІ на Рівненщині: дослідження
0
Як циркулюють збудники ГРВІ на Рівненщині: дослідження

Вірусологічною лабораторією Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ України, методом ПЛР в реальному часі, проведено дослідження на наявність збудників SARS-CoV-2, грипу та інших респіраторних інфекцій.

Від початку року лабораторно та 462 зразків від хворих з симптомами ГРВІ були досліджені на наявність  вірусів респіраторної групи без врахування SARS-CoV-2. Серед хворих з симптомами ГРВІ значну частку  (51,3%) складали діти віком до 15-ти років. Дослідження проводили на маркери збудників грипу та ГРВІ: РНК грипу А, грипу В, субтипи грипу А( Н1N1) сезонний, субтипи грипу А( Н1N1 пандемічний, А (H3N2), РНК респіраторно-синцитіального вірусу (RS –вірус) типу А, (RS –вірус)  типу В, ДНК аденовірусу, РНК ентеровірусу, РНК вірусів парагрипу 1,2,3,4 типів, ДНК бокавірусу, РНК метапневмовірусу, РНК риновірусу, РНК сезонних коронавірусів  CoV NL63, CoV 229Е,  CoV ОС43. Загалом виявлено фрагменти нуклеїнових кислот вищеперерахованих вірусів у 312-ти випадках.

Найчастіше виявлялися маркери наступних вірусів:

РНК сезонного коронавірусу ОС43 – 85 випадків (27,2% виявлених);

РНК риновірусів – 72 випадки (23,1 % виявлених);

РНК респіраторно-синцитіального вірусу типу А – 61 випадок (19,6 % виявлених);

РНК сезонного коронавірусу 229Е – 32 випадки (10,3 % виявлених);

РНК метапневмовірусу – 31 випадок (9,9 % виявлених).

Дещо рідше ідентифікували фрагменти РНК аденовірусу (3,8 % виявлених), бокавірусу (5,1 % виявлених) та вірусів парагрипу (1 % виявлених).

В ході дослідження виявлено, що хворі, які знаходилися на лікуванні в стаціонарних відділеннях лікарень, часто мали мікст-інфекцію із кількох збудників (14,3% усіх обстежених).  В зимовий період переважали збудники таких інфекцій як риновірусна та респіраторно-синцитіальна, проте з приходом весни у переважній кількості обстежених виявляли РНК сезонних коронавірусів.

Щоб знизити ризик захворювання на COVID-19 та інші інфекції респіраторної групи  епідеміологи ДУ»Рівненський ОЛЦ МОЗ України» рекомендують дотримуватись правил профілактики: обмежте своє перебування в місцях великого скупчення людей та носіть захисну маску, якомога частіше провітрюйте приміщення, намагайтеся не торкатися очей, носа, рота немитими руками, уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань. При перших проявах ГРВІ залишайтеся вдома та негайно повідомте свого сімейного лікаря. Важливо провести вакцинацію проти грипу та COVID-19 .

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі
В Обарові відремонтують амбулаторію, а в Сарнах - дорогу
0
Читати далі
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі