Яким буде клімат Землі через 30 років

Яким буде клімат Землі через 30 років
0
Яким буде клімат Землі через 30 років

З доіндустріальних часів середні температури повітря зросли на 1 градус Цельсія. Покриви льоду в Арктиці, за якими наукова спільнота почала спостерігати з 1979-го, скоротилися на 40%. Це спричинило підвишення рівня світового океану – приблизно на 2 мм щороку. Кожне з останніх десятиліть було тепліше, ніж попереднє. Такого Земля не переживала з 1850 року.

Майбутнє – туманне та невизначене, і чим більше часу проходить, тим більше в цьому впевнюються кліматологи. Проте є речі, які досі не викликають жодних сумнівів: Земля продовжуватиме нагріватися, рівень моря зростатиме, бо триватиме танення льодовиків; ризик початку незворотних катастрофічних змін збільшуватиметься.

За мірками кліматичних процесів 2050 рік – не настільки далеке майбутнє, як це може здаватися на перший погляд, тому передбачену науковцями картину світу у 30-річній перспективі можна вважати достовірною. Безперечним залишається факт того, що найбільш руйнівні наслідки людської діяльності у повній мірі відчують найбідніші верстви населення, котрі й без кліматичних змін не мають достатньо для виживання ресурсів.

Перемістімося до 2050-го року. Підвищення температури поверхні Землі перетне позначку в 2 градуси, океан стане тепліший, а його рівень підніметься ще на 30 см. У літній період льоду в Арктиці не буде. Як наслідок, морська торгівля проводитиметься через додатковий маршрут, а експлуатація природних ресурсів на Полюсі стрімко зросте.

Кількість популяцій морських ссавців, риб та птахів змінюватиметься, а деякі з них опиняться під загрозою через зменшення якості продуктів їхнього харчування. Зникнення прибережного льоду, підвищення рівня моря та інтенсивності метеорологічних явищ змусять багато людських громад змінити місце проживання.

Спека в Індії, що зазвичай б’є рекорди в період до початку мусонних дощів, мучитиме більшу частину населення, а особливо людей, що проживатимуть на північних рівнинах. Повені після опадів зі збільшеною інтенсивністю сягнуть досі не бачених масштабів. Жителі прибережних районів страждатимуть від періодичних «вторгнень» з моря після штормів. Несуттєві запаси питної води стануть неможливо забрудненими, від чого збільшиться кількість хворих на захворювання, що нею передаються. Родючість сільськогосподарських угідь знизиться, через що виникнуть проблеми з вимушеними мігрантами. З іншого боку, якість повітря значно покращиться, і менше людей страждатимуть від дихальних захворювань.

На тропічних широтах будівництво та обслуговування інфраструктури в містах ускладниться, оскільки денна температура перевищить безпечні позначки

Попит на електроенергію через використання кондиціонеру чинитиме все більший тиск на її постачальників.

Декілька маленьких острівних держав, як, до прикладу, Кірибаті, що знаходиться у центрі Тихого океану, стануть не придатними для життя через підвищення рівня моря. Населення таких країн не матиме громадянства та визначеного майбутнього. Інші ж держави не зможуть далі існувати через недостачу основних продуктів харчування – риби, яка зникне внаслідок знебарвлення коралів. В окремих місцях туризм, основа багатьох економік, через екологічні проблеми теж зникне.

Території Південної Австралії, Середземномор’я разом із Близьким Сходом зазнають тривалих посух та екстремальної літньої спеки. Як наслідок, житлові будинки та міська інфраструктура опиняться в небезпеці через постійні пожежі, які нещадно знищуватимуть екосистеми.

Цей невеличкий погляд в майбутнє є нагадуванням про те, чому зміни клімату стануть визначальними факторами для нашого соціального та економічного майбутнього. Імовірно, вода стане найдорожчим товаром на планеті. Людству ще належить вивчити зміну регіональних опадів, наслідки антропогенного впливу на доступність води та розв’язати сотню юридичних спорів на рахунок того, якому боку належать водойми, коли вони перетинають національні кордони.

За матеріалами: Tokar.ua

Читайте також: Зміна клімату: білі ведмеді можуть зникнути до кінця століття, – вчені

Читайте також: «Наполегливість» NASA вирушила на Марс шукати життя

Читайте також: В Африці з невідомих причин гинуть сотні слонів

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі