CБУ знешкодила 5 російських агентів – це колишні та нинішні співробітники спецслужб України

CБУ знешкодила  5 російських агентів – це колишні та нинішні співробітники спецслужб України
0
CБУ знешкодила  5 російських агентів – це колишні та нинішні співробітники спецслужб України

Служба безпеки України заявляє про знешкодження агентурної мережі російської ФСБ, до якої входили колишні та нинішні посадовці українських спецслужб.

Як повідомляє пресслужба відомства, у результаті спецоперації у різних регіонах затримані 5 учасників групи, серед них – колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ.

СБУ повідомляє, що їхнім завданням була передача агресору розвідданих про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти, фігуранти тримали зв’язок з одним куратором ‒ співробітником ФСБ, який наразі перебуває у тимчасово окупованому Криму.

 

За матеріалами слідства, експосадовець зовнішньої розвідки був завербований фсб ще до повномасштабного вторгнення під час перебування на службі.

 

З того часу він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року – і про канали переправлення іноземного озброєння в Україну.

 

Також російський агент передавав до фсб секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС.

 

Для максимальної конспірації фігурант не надсилав інформацію телефоном. Він передавав розвіддані до фсб через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби.

 

Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України.

 

У відомстві додають, що ще один російський агент, який раніше служив в ГУР, передавав агресору особисті дані українських захисників, інший фігурант – співробітник СБУ – розвідував для РФ геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

 

За даними слідства, ФСБ вербувала учасників групи, використовуючи у тому числі погрози вбивства їх сімей, також за кожне виконане завдання агенти отримували кошти від РФ.

 

Наразі слідчі повідомили п’ятьом учасникам російської агентурної мережі про підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

0
Війна в Україні
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі