Чому рівняни не економлять на упаковках для ліків?

Чому рівняни не економлять на упаковках для ліків?
0
Чому рівняни не економлять на упаковках для ліків?

Якось у Гаїті - одній з найбідніших країн світу, спостерігав картину. Маленький вуличний "ресторанчик", щось там готують і продають. Але пакують замовлення в американські пінопластові бокси. В Америці в такі купують їжу, щоб взяти з собою і з'їсти десь по дорозі. Там їжа довше зберігається теплою і добре закривається. А гаїтяни беруть своє замовлення, тут же з'їдають і упаковки викидають прямо під ноги. І один місіонер, що працює там вже тривалий час каже мені: ця імпортована упаковка для гаїтян коштує стільки ж або дорожче, ніж сама їжа. При цьому вона абсолютно непотрібна з практичної точки зору. Але їм подобається переплачувати удвічі, щоб хоч таким чином бути схожими на багатих американців.

У США - одній з найбагатших країн світу бачив таке. Отримує людина рецепт від лікаря і йде з ним в аптеку. Там ліки знаходяться у великих банках. І їй по рецепту насипають стільки таблеток, скільки потрібно: 21, 36, 48... І стікер такий клеять, як і коли приймати. Людина платить за ліки і економить на упаковці. Копійки, скажете? Я так не думаю.

Якось, збирався на медичну місію в бідну країну. І брав із собою ліки. Накупив їх в аптеці і розпаковую, щоб економити місце і вагу в чемодані. Коли все зробив, то виявилося, що у мене кілька великих пакетів з картонними упаковками та паперовими інструкціями і один невеличкий - із власне пластинками ліків. І я зрозумів, що це не копійки.

Тепер кожного разу, коли купую сам чи бачу, як купують люди пігулки в аптеках, згадую гаїтян, що купують дешеву їжу в дорогих упаковках, щоб тут же дороге викинути. А багаті американці навіть на упаковках економлять. А знаєте скільки таких упаковок щоденно в лікарні викидається? Навіть від тих ліків, що держава хворим постачає?

І думаю собі: ну чому? Ніби на словах всі думають, як ліки українцям здешевити, а на практиці - то ПДВ на них вводять, то все більш кольорові і дорожчі упаковки роблять. Прямо, як цукерки в коробках. І коли вже якась світла голова наверху зробить так, що таблетки в лікарню будуть приходити в банках по 1000 шт, наприклад. І в аптеках теж фасуватися будуть. Щоб не купляти 30 таблеток, якщо на курс лікування потрібно 21. Ви навіть не уявляєте, яка економія була би. Була би...

Павло Сільковський, лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні, текст зі сторінки на Facebook.

0
Наука і технології Суспільство Економіка # лідери громадської думки # Павло Сільковський
Найцікавіші матеріали
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі
Іран готується до атаки на Ізраїль протягом найближчих 24-48 годин
0
Читати далі
Пташки для понтонно-мостового полку передали депутати Рівного
0
Читати далі
Для відновлення лікарень Рівненщини виділять понад 800 млн грн
0
Читати далі
США передали Україні зброю, конфісковану в Ірану
0
Читати далі