Державний бюджет ухвалений у першому читанні

Державний бюджет ухвалений у першому читанні
0
Державний бюджет ухвалений у першому читанні

Уряд Володимира Гройсмана виконав свій обов’язок і вчасно подав до парламенту збалансований проект бюджету на наступний рік, а також запропонував механізм підготовки прогнозованих бюджетів за рахунок трирічного планування (законопроекти №№ 8043, 8044). 18 жовтня парламент підтримав ініціативи Кабінету Міністрів щодо запровадження середньострокового бюджетного планування та ухвалив в першому читанні законопроект «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Таким чином, бізнес та інвестори отримують  макроекономічні орієнтири розвитку країни на найближчі три роки, що дозволяє ефективніше планувати господарську діяльність. Зменшується вплив фіскальних ризиків. Трирічне бюджетне планування дозволяє  керувати довгостроковими капітальними вкладеннями держави. А також чітко оцінити якість державних видатків і прорахувати видатки для головних розпорядників бюджету.

209,7 млрд. гривень – на безпеку і оборону

Уряд виконав вимоги РНБО щодо фінансування видатків на безпеку і оборону не менше 5% ВВП. Зокрема, збільшуються видатки на підвищення обороноздатності  і захист українського кордону. Також зростатимуть зарплати військовослужбовців.

2 млрд гривень – на енергоефективність

Прем`єр міністр ставить за мету побудову енергонезалежної держави.  Завдяки виділеним коштам українці зможуть отримати допомогу на енергомодернізацію власних осель. Понад 400 млн гривень виділено на «теплі» кредити».

17,6 млрд гривень – на місцеві дороги

В наступному році уряд продовжить масштабний ремонт і будівництво доріг. Субвенція на фінансове забезпечення автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності складе 35% Державного дорожнього фонду. Загалом на це виділено 2,5 млрд грн.

Мільярд на підтримку малих фермерів

Підтримка АПК залишається серед головних урядових пріоритетів і в бюджеті-2019.  В проекті фінансування на наступний рік збережені раніше започатковані програми підтримки АПК, що сприятиме подальшому нарощуванню виробництва  і експортних можливостей агросектора. 

15,5 млрд грн. – на підтримку регіонального розвитку

Продовжуючи процес децентралізації, який сприяє фінансовому зміцненню територіальних громад, Кабінет Міністрів  збільшує  допомогу у фінансуванні місцевих інфраструктурних проектів. В наступному році бюджет Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) зросте, що дозволить збільшити кількість інфраструктурних проектів, що реалізуються за підтримки Фонду.  

Мільярд – на нову українську школу

В проекті бюджету-2019 видатки на освіту збільшені. За рахунок зростання видатків на освіту будуть збільшені вчительські зарплати. В бюджеті наступного року також закладене збільшення зарплат для вчителів. Зокрема, зарплата вчителя без категорії в наступному році збільшиться з 6303 грн до 6871 грн на місяць, вчителя І категорії - з 8301 грн до 9050 грн на місяць, вчителя вищої категорії – зросте з 8849 грн до 9648 грн на місяць. Таким чином, завдяки урядовій ініціативі за три роки вчительські зарплати виростуть майже на 85%.

7 млрд гривень – на ліки

Уряд змінює систему охорони здоров’я, щоб кожен українець мав можливість отримати якісну і своєчасну медичну допомогу та доступне лікування. Зокрема, на фінансування програми  «Доступні ліки» передбачено 1 млрд.грн.  

Вже з другої половини 2019 року за направленням сімейного лікаря його пацієнти зможуть пройти безкоштовну діагностику – рентген, УЗД, ехо серця, мамографію та ін. 

З наступного року Уряд розпочинає реформу екстреної медичної допомоги. Кошти будуть спрямовані на закупівлю нових «швидких» з новим обладнанням, створення сучасних диспетчерських, підвищення зарплат працівникам бригад екстреної меддопомоги, які пройдуть додаткове навчання.

301,8 млрд гривень – соціальні видатки бюджету

Головна мета всіх реформ, які проводить уряд – підвищення якості життя громадян. Тому проект бюджету на наступний рік відбиває головний принцип урядової соціальної політики: «держава захистить всіх, хто потребує державної допомоги».

З 1 березня 2019 року пенсії будуть автоматично перераховані  в залежності від зростання інфляції та середньої заробітної плати. За підрахунками Міністерства соціальної політики, в 2019 році показник середньої заробітної плати, який використовується у формулі перерахунку пенсій, зросте на 17%. Пенсії також будуть перераховані в зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму – з 1 липня (з 1 497 грн. до  1 564  грн) та 1 грудня (з 1 564  грн до 1 638 грн). А токож зростанням мінімальної заробітної плати з 1 січня 2019 року.

В наступному році продовжиться ініційоване Урядом підвищення пенсій колишнім військовослужбовцям. 

1 млрд гривень – на вітчизняне кіно

Уряд приділяє особливу увагу розвитку культури. Такий підхід вже дає свої результати. Зокрема, українські фільми стають популярними не тільки на Батьківщині, а й за кордоном. У наступному році буде продовжено бюджетну підтримку розвитку вітчизняного кіно.

Бюджетна підтримка також буде надаватися розвитку і популяризації української книги. 

 

0
Політика # Рівне # Володимир Гройсман # Кабінет Міністрів України # Державний бюджет
Найцікавіші матеріали
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі