"Рівнетеплоенерго" розповіли чому переводять рівнян на екологічне опалення

1
"Рівнетеплоенерго" розповіли чому переводять рівнян на екологічне опалення

Нещодавно, сайт "ВСЕ" повідомляв інформацію щодо котельні "Рівнетеплоенерго", що планує здати в суборенду приміщення приватній компанії "Рівнетеплосервіс", аби встановити твердопаливний котел. Нагадаємо, мешканці вулиці Герцена 5 почали скаржитись на запах паленої резини і як виявилось котел без дозволу Рівнеради вже встановлено. Втім начальник "Рівнетеплоенерго" Олександр Корчинський вирішив пояснити ситуацію навколо скандалу, що розгорівся, та детально розповісти нашим журналістам щодо намірів компанії.

Журналісти надали можливість відповісти на найпоширеніші питання наших читачів, щодо нової технології опалення у будинках Рівного.

Для чого вам встановлювати твердопаливні котли, якщо станом на сьогодні працюють газові?

Ми плануємо встановити по місту 30 котлів на біомасі. Частина з них будуть працювати як на твердому паливі, так і на газу. Більша частка опалення все ж відбуватиметься за рахунок природного газу, втім навіть те що зможе видавати біомаса дозволить частково зекономити природні ресурси і безперебійно подавати споживачам гарячу воду. Матиматика тут дуже проста: виробництво однієї гігокалорії тепла з біомаси на 10-15% дешеве, аніж з газу. Це дозволить в перспективі не збільшувати вартість опалення у Рівному. Як відомо, за Постановою Кабміну з травня цього року вкотре здорожчає газ, а місто зможе бути частково незалежнішим.


Фото твердопаливний котел Герцена 5

Чому не отримавши дозвіл на суборенду в міській раді, котел по вулиці Герцена 5 вже встановлено?

Так, ми не очікували будь якого спротиву від населення. Тому компанія "Біогенерація" що інвестує гроші, на власний ризик здійснила його встановлення. Однак, у разі якщо депутати не дозволять нам працювати, то запуск котла буде заморожено. Нажаль, тоді ймовірність подавати гарячу воду населенню мікрорайону суттєво зменшиться. Наша котельня обслуговує 15 будинків, 4 з яких точно потребували б таку послугу і можуть її отримати вже найближчим часом. Рішення лише за депутатами. 

Поясніть, чому не відбувалось громадських обговорень та не було опубліковано проекту оцінки впливу на довкілля?

Процедура встановлення котла такого типу не потребує ромадських обговорень. В проекті його встановлення додані усі оцінки впливу. Однак, хочу зауважити, в цих котлах вбудований серйоний фільтр,(назву), який просто унеможливлює суттєві викиди у повітря. Значно більшої шкоди довкіллю завдають топки населення, в які можна позакидати що завгодно. Втім, цей котел має усі належні сертифікати та оцінки впливу.

Чи можна його опалювати сміттям?

Це нереально. Наше обладнання має зовсім інші характеристики і абсолютно не пристосоване для спалювання сміття. Тобто, це неможливо в принципі, технологічно. Не кажучи про те, що технологія для спалювання сміття передбачає також його попереднє сортування і величезні об'єми. Ми маємо договори на постачання щепи, ця технологія екологічно і економічно виправдана, тож використовувати будь-яке інше паливо немає потреби.

 


Фото щепи на території котельні

 

Для чого суборенда, якщо цим все рівно займатиметься "Рівнетеплоенерго"?

Ми просто вирішили розділити види діяльності. Рівнетеплосервіс це дочірнє підприємство яке буде займатись веденням документації саме по твердопаливних котлах та їх обслуговувати. Просто окремо від газових котлів. 

 

Вже на найближчій сесії 14 березня, депутати Рівнеради вирішать чи надавати дозвіл на суборенду цій компанії, адже будівлі котелень та обладнання належать повністю рівнянам. Варто зазначити, "Рівнетеплоенерго також планують модернізувати котельні по вул. Чорновола, 74-В та по вул. Соборна, 225-К. Та непрацюючі котли за цими адресами просять демонтувати, аби перевірити їх на можливість ремонту. 

 

1
Політика Наука і технології # "Рівнетеплоенерго" # котел # тверде паливо
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі