Вирубки, експорт, вугілля та жуки: хто й для чого знищує ліси на Рівненщині?

Вирубки, експорт, вугілля та жуки:  хто й для чого знищує ліси на Рівненщині?
0
Вирубки, експорт, вугілля та жуки:  хто й для чого знищує ліси на Рівненщині?

Мешканці Рівненської області часто обурюються, коли помічають вагони з лісом-кругляком, вирізання чималих ділянок деревини або навіть випалювання вугілля в лісі. Сайт "ВСЕ" вирішили дізнатись, що незаконно, яка ситуація в лісовому господарстві одного з лісгоспів області та хто контролює, аби легені області не знищили взагалі.

Статистика

Київський еколого-культурний центр повідомляє про те, що у Рівненській області наймасовіший "лісоцид" у порівнянні з усією територією України. 13.7 % (111тис. га) лісу вирублено щодо усієї лісової території області. Такі висновки зроблено згідно розрахунків globalforestwatch, що демонструє динаміку вирубування лісу з 2010 по 2016 роки. 

 


На сайті globalforestwatch можна проглянути цю динаміку збільшуючи навіть до розміру маленького селища по усій планеті. Рожевим показані частинки де відбувається зрідження лісу.

 

Причини 

- Однією з причин називають всихання соснових деревостанів. Злісний вершинний короїд масово поширюється по деревах і за короткий проміжок часу може привести до засихання великої території лісу. Сосняки потребують оперативного вибіркових санітарних рубок, а подекуди і суцільних. Проблема швидкого поширення короїда названа чи не екологічною катастрофою на територіях України та Європи. Як зазначають експерти - проведення санітарних рубок в осередках масового розмноження вершинного короїда згідно з вимогами чинних Санітарних правил в лісах України не можуть зупинити його поширення. Оскільки вилучаються переважно сухостійні дерева в осередку всихання, які вже використані короїдом як кормовий ресурс, а свіжозаселені дерева сосни II-IV категорій санітарного стану по його периферії залишаються на ділянці і стають центрами подальшого розповсюдження шкідників. Таким чином вибіркові санітарні рубки не зумовлюють «випередження» короїдів та оздоровлення насаджень, а долають лише наслідки його шкодочинної діяльності. Сама ж процедура на дозвіл вирізати дані дерева теж тривала по часу, тому поки отримується дозвіл на вирізання трьох дерев - захворіти вже може десяток. 

 


Висихання сосни на території Острозького лісгоспу

 

- Дозволені вирубки. ВО "Укрдержліспроект" кожному лісгоспу видає проект організації та розвитку лісгоспу на 10 років. На базі цієї документації проводяться планові вирубки лісу, що затверджені в Міністерстві екології. Завдяки цим вирубкам і проводиться господарська діяльність підприємства, продаж продукції на експорт або підприємцям на аукціонах. 

 

Вирубка лісу поблизу урочища Гурби на Здолбунівщині

 

"На рік нам дозволено вирубати 27 770 м2 стиглого лісу, тобто який досягнув певного віку. Після цього, ми заліснюємо дану територію молодим лісом. Також цей весь процес контролює "Рівнелісозахист. Ми не можемо зрубувати все що нам заманеться", - коментує інженер лісового господарства Острозького лісгоспу Сергій Сьомак

 

Вирублений ліс підпадає під реалізацію на аукціона, а готова продукція може реалізуватись на експорт . Зруби заліснюються молодим лісом. Цьогоріч на території лісгоспу вже посаджено близько 130 гектарів зрубів. 

- Незаконні місцеві промисли. Трапляються випадки крадіжок лісу. Зазвичай місцеві ділки вирішують красти ліс для власних потреб. Тоді оперативно реагує лісова охорона. Спільно з поліцією часто проводяться рейди на яких ловлять грабіжників. Охорону також постійно перевіряють на зловживання посадовими обов`язками і у випадку таких відповідно карають. Проте, як зазначають лісівники всі правоохоронні органи зобов`язані контролювати незаконні вирубки та перевіряти квитки - дозволи на рубку. Кожне дерево чітко фіксується документально і аби кому його вкрасти будь яким махінаційним шляхом - суворо карається Законом.


Незаконно зрубане дерево грабіжниками й покинуте через рейд поліції. 

Ліс на продаж і як джерело доходу

80 % планово зрізаного лісу-кругляку реалізовується на аукціонах. Інша частина спалюється на вугілля. Саме технічна сировина, тобто ясен, граб, дуб вважаються неліквідними і випалюються на вугілля. ДП "Острозський лісгосп" має відповідні дозволи і уклав договори з підприємцями, що мають такий від діяльності, аби ті за певну суму виробляли на території лісгоспу вугілля. Таке рішення було прийняте, тому що сировина є в наявності й не завжди вдавалося її збувати. Таких підприємців чотири. Два з них на території Острозького району і по одному в Гощанському та Здолбунівському районах. 

 

Випалювання вугілля. Мостівське лісництво.

 

Проте, не всі очільники районів знають, що на їх території відбувається спалювання вугілля. Так, на Здолбунівщині поблизу Мостів є площадка для такого роду діяльності. Очільнику РДА Сергію Кондрачуку про це не відомо:

 

 

За моєю інформацією, наразі на території Здолбунівського району такого виду діяльності немає. Якщо хтось має іншу інформацію - готовий спільно виїхати і перевірити це виробництво на предмет законності та наявності усіх дозволів. Так, як зробив це на самому початку свого перебування на посаді голови РДА,- коментує голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук.

Варто зазначити, правоохоронні органи зобов`язані перевіряти такі виробництва на наявність дозвільних документів на викиди в атмосферу. На території області існують підприємці які закуповують деревину не укладаючи договорів з лісгоспами і займаються такою діяльностю. Повідомляють, що у них може не бути дозволів на викиди в атмосферу або інші дозвільні, що тягне за собою порушення Законодавства. 

ДП "Острозький лісгосп" є, до слова, чималим наповнювачем бюджету. 

 

За рік 9 785 200 гривень було сплачено податків до бюджетів усіх рівнів. Окремо ще 3 074 400 грн сплачено єдиного соціального внеску. Підприємці отримують дохід за тонну виготовленої продукції яку ми продаємо. Коефіцієнти виготовленої продукції з наданої сировини встановлює Торгово-промислова палата. Всі видатки та надходження постійно контролюють первіряючі органи, що ведуть постійний нагляд за діяльністю підприємства, - коментує головний інженер ДП "Острозький лісгосп" Ігор Медов`як

 

Важко однозначно сказати, яка діяльність в наших лісах найбільше шкодить чи приносить користі. Проте, працівники лісгоспу закликають підприємців до законної співпраці. Також просять аби влада передавала "безхозні" ділянки лісгоспу, аби ті могли ще більше заліснювати території нашої області. Таким чинимом, вже було заліснено 8 гектарів переданих територій. 

 



В матеріалі використані фото ДП "Острозький лісгосп", globalforestwatch. 

 

0
Наука і технології # вугілля # Вирубка лісів # Острозький лісгосп # ліс кругляк # експорт лісу
Читайте також
1022
На Рівненщині зафіксовані найбільші обсяги незаконної вирубки лісів в Україні
Про це повідомляє Державне агентство лісових ресурсів України
1
Читати далі
754
Згоріла вантажівка з вугіллям на Рівненщині
Це сталось минулої ночі у Корецькому районі
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі