Лукашенко хотів стати президентом Білорусі та України, – Туск

Лукашенко хотів стати президентом Білорусі та України, – Туск
0
Лукашенко хотів стати президентом Білорусі та України, – Туск

Поки чинний президент Білорусі Олександра Лукашенко навесні 2014 року просив Європу підтримати його ідею про створення білорусько-українського союзу. Лукашенко мав очолити обидві держави, щоб «захистити їх від дій Росії». Про це колишній глава Євроради Дональд Туск розповів в інтерв'ю польському виданню Onet.

Лукашенко подзвонив Туску, коли він ще був прем'єр-міністром Польщі. Білоруський президент просив переконати ЄС в тому, що він може бути гарантом мирного розв'язання українських проблем у межах білорусько-українського союзу.

– Це начебто означало, що це єдиний спосіб зупинити агресію Росії. Не заради України, а через страх (Лукашенка) втратити владу. Тоді всі боялися, що Росія не зупиниться на анексії Криму. Лукашенко боявся неконтрольованих подій, жертвою яких стала б і Білорусь. Це означало б його кінець, – каже Туск.

Ексочільник Євроради вважає, що своєю пропозицією Лукашенко хотів перевірити, чи зможе втягнути Європу у свою гру. Туск каже, що Білорусь все одно зіграла позитивну роль для України попри мотивацію Лукашенко.

Ймовірно, Туск має на увазі Мінські угоди та Мінські перемовини.

Зазначимо, що зараз Лукашенко не нехтує просити допомоги в Росії. Путін на прохання Білорусі навіть підготував резерв спецпризначенців, щоб допомогти за необхідності.

Які відносини між Україною та Білоруссю зараз?

Україна на державному рівні припинила всі контакти з Білоруссю через політичну кризу в країні. Україна припиняє офіційні зустрічі та спільні підготовки до міжнародних подій. Посол України в Білорусі продовжить виконувати свої обов'язки в Україні, адже його викликали до консультацій. Посольство в Білорусі також продовжить працювати.

Відносини між країнами відновлять, коли це не шкодитиме репутації України. У Білорусі від такого рішення не зраділи і кажуть, що це нашкодить й Україні, й Білорусі.

Президент Володимир Зеленський востаннє спілкувався з Лукашенком 5 серпня, ще до президентських виборів у Білорусі (9 серпня).

Що Лукашенко каже про Україну?

Він регулярно заявляє про «український слід» у протестах у Білорусі. Лукашенко лякає Україною та заявляє, що з нашої території змушують провести нові вибори (в Офісі президента заперечують).

«Стоятимете на колінах як в Україні та інших країнах стояти на колінах та молитися незрозуміло на кого», – сказав Лукашенко на провладному мітингу 16 серпня.

З останнього: 1 вересня він заявив, що опозиціонери можуть розірвати на частини Білорусь і «буде різанина. Те, що сталося в Україні — квіточки», передає «Белта».

За матеріалами: Громадське

Читайте також: Навального отруїли «Новачком», – влада Німеччини

Читайте також: З жовтня в Україні зникнуть 25-ти копійкові монети

Читайте також: «За розпалювання безладу в Білорусі»: Лукашенко пригрозив Зеленському

0
Політика
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі