Медичний цуцванг: чому на Рівненщині медики можуть залишитися без грошей, а пацієнти без лікування?

Медичний цуцванг: чому на Рівненщині медики можуть залишитися без грошей, а пацієнти без лікування?
0
Медичний цуцванг: чому на Рівненщині медики можуть залишитися без грошей, а пацієнти без лікування?

В деяких районах прогнозують недоплати по заробітній платі працівникам медичних установ. Все через те, що Держава не може в повному обсязі виконати зобов`язання... або не хоче, адже у певних районах керівництво не дослухається до змін та реформ. То чого чекати медикам - розбирались "ВСЕ".

Працівники медичних закладів фінансуються з Державного бюджету субвенцією. Нещодавно, з державного бюджету надійшла дотація, що дозволить виплатити медикам частину грошей. Проте цих грошей мало. Керівник обласного департаменту фінансів Лідія Біляк каже: 

 

"Обсяг такої дотації складав 602 мільйони гривень. Але, порівняно з фактичними видатками минулого року, потрібно було додати ще 25%. Були залучені всі власні ресурси місцевих бюджетів  – і перевиконання, і спрямування вільного залишку, і економія бюджетних коштів, однак на сьогодні ми маємо незабезпеченість заробітної плати у бюджетній сфері і видатків на енергоносії саме по цих двох галузях основних у сумі 98 мільйонів,” – коментує пані Лідія Біляк.

 

Причиною критичних недостач по фінансах є непроведення рекомендованої оптимізації медичних закладів. В Сарненському районі не було скорочено ліжкомісць і отимізовано пропорційно медичних працівників і саме тому бюджету Сарненської районної ради довелося виділити 12 мільйонів гривень додатково. А от на Здолбунівщині, у селищі Мізоч було оптимізовано одне із відділень Здолбунівської ЦРЛ. Це допомогло їм отримати пропорційно більшу дотацію та трохи зменшити навантаження на власний бюджет:

 

 

"Якщо не проведена додаткова оптимізація – це навантаження саме на місцевий бюджет. Сарненський район (не проводив закриття відділень- ред) вже виділив з районного бюджету 12 мільйонів і просять додатково,” – коментує заступнця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук- Кривко.

Розуміючи важливість роботи медичного закладу районні бюджети області частково дофінансовували зарплатню медичного персоналу власних комунальних закладів:

 

 

Проте, далеко не у всіх. Як видно з графіку - Здолбунівщина виділила всього 27 000 грн при потребі щонайменше 1 500 000 грн. У цьому районі районни бюджет не готовий платити працівникам ЦРЛ і вперто чекає субвенцію. 

 

 

"Видатки на оплату праці здійснюються за рахунок Державного бюджету. Виплата ЗП працівникам закладів охорони здоров’я не віднесена до повноважень місцевих рад. На даний час очікується надходження медичної субвенції,"- коментує заступник голови районної ради, член госпітальної ради Олександр Бухало.

 

У разі якщо влада у районах не візьме відповідальності і не додасть коштів з власних бюджетів, медикам прогнозують вимушені "канікули". Особливо це стосується районів Рівненщини, де не відбулося жодного об`єднання в ОТГ та збалансування витрат.Де проігнорували вимогу значно скоротити і оптимізувати комунальні медичні заклади. Наразі, навіть в ОДА не знають чи буде до кінця року додано заробітну плату субвенцією і навіть якщо буде, то в якому обсязі. 

Пояснення тому одне: якщо в районах відчувають потребу в такій кількості працівників, не дослухаються до вимоги перевести в селах вторинну ланку в первинну і сімейних лікарів - діставайте власні гаманці. Бо може прийти момент коли лікарям урветься терпець і на вхідних дверях ЦРЛ висітиме замок. 

 

Фото ФБ, Рівне Вечірнє, Здолбунів Медіа

0
Політика Суспільство # Здолбунів # Світлана Богатирчук-Кривко # медична реформа
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі