"Нереформовані": Лікарня у Вараші може лишитись статусу і грошей

0
"Нереформовані": Лікарня у Вараші може лишитись статусу і грошей

Місто-супутник Вараш славиться запальним характером у політиків і величезним бюджетом. Коли все це змішується, мешканцям лишається сподіватись, що про них хоч хтось попіклується. Нині медична галузь на межі скандалу, адже і тут нема порозуміння та конструктивного діалогу.

Реформа

Нині в Україні триває медична реформа. Первинна ланка, тобто поліклініки, по суті, вже майже завершують етап змін. Нині потрохи йде черга до лікарень. Всі вони повинні пройти оптимізацію, тобто збалансування витрат і непотрібне скоротити. Тобто, якщо хірургія у рік робить 5 операцій, то нема сенсу утримувати штат персоналу і займати ліжкомісця. 5 людей простіше відправити в сусідню лікарню оплативши послугу там. 

Оптимізовані лікарні заключають угоду з Національною службою здоров'я і незабаром отримуватимуть гроші не на зарплати медиків і зайняті ліжка, а за конкретні послуги пацієнтам. Якщо хворий вирішив, що йому треба саме цей лікар, в цій лікарні і він тут лікуватиметься - лікарня отримає кошти за надану йому послугу. Не більше, не менше. Якщо послуг мало, поганий лікар, нема хворих - оптимізовувати, бо утримувати такі відділення ніхто не буде. Навіть якщо лікар чийсь гарний друг. 

Лікарня Вараш

У Вараші особлива лікарня. Вона спеціалізована, бо орієнтована на мешканців міста-атомника. Це відповідні огляди станційників, належне обладнання та звісно всі навики працювати у екстренній ситуації. Цей заклад був одним цілим з поліклінікою і отимував кошти раніше лише з Держави. Нині частково з державного бюджету й частково з місцевого. Однак, реформа вимагала розділення і первинна ланка вже отримує фінанси згідно реформі. Зарплати медиків зросли та заклад функціонує. Вторинна ланка, тобто лікарня, сподівались, що Уряд дасть їм можливість лишатись спеціалізованим закладом і реформа до них матиме окреме ставлення. Втім, міська влада вважає інакше і штовхає лікарню, аби ті швидше робили все що вимагає Кабмін і швиденько розвивались як усі медичні заклади. 

 

"У лікарні забрали 10 мільйонів дофінансування. Ми вимушені урізати надзвичайно важливі видатки. Цілком ймовірно, що рівень харування у лікарні на порядок знизиться. Також ми не зможемо закупити кисню, без якого не робляться операції. Це біда. Ми почали рух за реформою, але не все так швидко. Та і є сподівання, що Уряд нас поверне назад" - прокоментував головлікар Олександр Коцюбинський.

Влада Вараш

Втім, міській голова вважає, що кошти вони дофінансовують шалені, а звіту щодо них лікарня не надає. Також він переконаний, якщо є чітке розуміння як і що робити і це прописано наказом з Уряду, то чекати що хтось передумає - не варто: 

"З державного бюджету на лікарню було виділено 30 млн., а з місцевого 32 млн., тобто більше, аніж навіть з Державної казни. На початку червня керівництво лікарні відмовилося у звітності та пред'явлені паспортів на обладнання, яке закупили. В кінці травня було відкликано 10 тис. з бюджету, а потім додано 7. Якщо це спеціалізована лікарня, то хай її утримує держава. Бюджет лікарні склав 62 млн., а населення у місті понад 40 тис. То величезна сума для утримання на таку кількість людей. Є міста з більшим населенням і меншим бюджетом. Ще в 2015 році вийшов наказ МОН про передання в комунальну власність, але це не зробили і до цих пір. Поспілкувавшись з заступником міністра МОЗ, він був здивований, чому лікарня чекає. А все тому, що виною є одна людина, яка боїться за своє крісло.”- прокоментував міський голова міста Вараш Сергій Анощенко.

 

Вихід з даної ситуації надзвичайно непростий. Саме тому, головлікар звернувся за допомогою до кандидата в народні депутати від партії "Слуга Народу" Володимира Рашовського. Він детально вивчив ситуацію на місці і гарантував звернутись до Міністерства охорони здоров'я за роз'ясненнями.

 

 

"Ситуація в країні змінюється. Стара влада ще досі ломає людей через коліно. Якщо лікарня і так оптимізувалась, як їй повноцінно функціонувати на перехідному етапі? Від цього конфлікту постраждають люди. Нам необхідно негайно вирішити як повинне і в якому рівні відбуватись дофінансування, адже у бюджеті коштів може не виявитись достатньо і що тоді? Закрити лікарню? Всім їздити в Сарни? Час це змінювати"- прокоментував Володимир Рашовський

 

0
Політика Наука і технології # Вараш # медична реформа # лікарня # Сергій Анощенко # Володимир Рашовський
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі