«На ДНК – не впливає»: рівненські медики розвінчали міфи про вакцинацію

«На ДНК – не впливає»: рівненські медики розвінчали міфи про вакцинацію
0
«На ДНК – не впливає»: рівненські медики розвінчали міфи про вакцинацію

Вакцина проти коронавірусу не впливає на ДНК, протипоказів насправді існує дуже мало, а нещодавно вакцинованим – не потрібна самоізоляція. Саме такі перестороги, стереотипи та міфи про вакцинацію розвінчали під час спецефіру «Сьогодні. Головне» на Суспільному сімейний лікар Микола Долик та кураторка вакцинації в Рівненській області Олена Гандзюк.

Журналісти зібрали питання щодо вакцинальної кампанії від людей на вулицях Рівного та у соцмережах. Крім того, глядачі задавали питання медикам наживо, телефонуючи у студію.

«Чому усіх зобов’язують вакцинуватися? Я чула, що вакцинована людина після щеплення повинна два тижні знаходитись на самоізоляції, бо вона розносить вірус серед інших», – запитала рівнянка Оксана.

«Вперше почув, що вакциновані люди переносять вірус і мають знаходитись на самоізоляції. Насправді це зовсім не так. Вакциновані не є розносниками вірусу. Вакциновані, які перебували у контакті з пацієнтом з коронавірусом і в них немає респіраторних ознак хвороби – вони мають ходити на роботу, не мають обмежень. Вони є абсолютно безпечними для оточуючих», – сказав лікар Микола Долик.

«Хочу вакцинуватися третій раз бустерною дозою. Чи не будуть знищувати на Рівненщині прострочені вакцини AstraZeneca?», – запитав рівнянин Юрій.

«Питання вакцинації бустерною дозою – розглядаємо. В залежності від того, скільки ми зараз вакцинуємо людей, як сформуємо колективний імунітет, то і не виключено, що буде й бустерна зона. Але це буде десь через рік. Що стосується утилізації, вакцина – медичний препарат, якщо він підлягає утилізації через протермінування, то її утилізують. Протерміновану вакцину людям вводити не будуть. У Рівненській області ще утилізації не було», – розповіла Олена Гандзюк.

«Я вакцинована і годуюча грудьми мама. Я таке чула, що бояться ті, хто не народжували, що вакцинація вплине на репродуктивну функцію. Чи це так?», – запитала рівнянка Оксана.

«Перестороги щодо вакцинації з’явились ще коли першу вакцину ввів вчений Дженнер, який вакцинував людей від віспи. Люди боялися, що перетворяться у тварин чи ще у когось. Позиції Всесвітньої організації охорони здоров'я і Національної технічної експертної групи з імунізації говорять, що вагітні після 35 років у другому та третьому триместрі, з надлишковою масою тіла, з цукровим діабетом і гіпертонією, мають схильність до важкого перебігу коронавірусу. Тому, вони повинні вакцинуватись. Зараз під час дослідів на тваринах не виявили таких даних, що вакцина впливає на репродуктивну функцію», – зазначив лікар.

«Вакцина впливає на організм, як і ковід. Якби вакцина впливала, то перехворілі на ковід не вагітніли б, а вони вагітніють і народжують», – уточнила кураторка вакцинації.

«Я вакцинувалась один раз і зараз захворіла ковідом. Чи потрібно мені робити друге щеплення? Чи мені вакцинуватися спочатку?», – запитала Ольга.

«У такому випадку потрібно буде повторну дозу вколоти і все», – сказала Олена Гандзюк.

«Як вакцина впливає на людську ДНК?», – запитували користувачі на сторінках Суспільного у Facebook та Instagram.

«Вакцина не потрапляє у клітини і не взаємодіє з ДНК. Ніяк не впливає на ДНК. Вона лише допомагає виробляти білок, який потім створює опірність організму. Це один з найперших фейків про вакцинацію і, мабуть, найпоширеніший. Цікаво, що це пішло від статті, автора якої не існує серед реальних людей», – повідомила кураторка вакцинації.

«Я на ковід перехворіла, тяжко перенесла. Але не мала ефективних ліків. Чи є ефективні ліки проти коронавірусу?», – запитала Надія.

«Ліків, які б конкретно допомагали при цій хворобі – немає. Компанія Pfizer анонсувала таблетовані препарати від хвороби, але зараз єдиним способом запобігти хворобі і тяжкому перебігу є вакцинація», – сказав Микола Долик.

«Американська компанія Merck заявила про препарат «Молнупіравір», який на проміжних етапах випробовування показав хороші експериментальні результати про те, що можна вдвічі знизити госпіталізацію та смертність. Ми вже говоримо про ліки, але поки що їх тільки очікуємо», – зазначила Олена Гандзюк.

«Син, 38 років. Має діагноз – синдром Дауна. За його життя йому ніколи не робили щеплень. Був випадок, що він захворів на вітрянку і тяжко її переніс. Чи можна йому вакцинуватися при такому діагнозі?», – запитав у етері Андрій.

«Якщо немає інших діагнозів, то хвороба Дауна не є протипоказом для вакцинації від коронавірусної хвороби. Є інактивована вакцина CoronaVac, вона є однодозна. Її можуть використати ті люди, які бояться, що щось змінить їхній генетичний код. Інактивовані вакцини існують на ринку давно – з 1970 років», – розповів Микола Долик.

«Я маю інвалідність з дитинства і у мене протипокази, жодного щеплення немає. У мене склеродермія. Чи мені можна вакцинуватись?», – запитала Оксана.

«Пацієнти з автоімунними захворюваннями повинні бути вакциновані поза загостренням. Потрібно оцінити рівень, чи отримує пацієнт гормональну терапію, яку дозу цих гормонів. При системних захворюваннях ми використовуємо гормони для того, щоб пригнітити імунну відповідь на запалення, яке виникає в організмі. Отримуючи великі дози гормонів і вводячи вакцину, ми не отримаємо імунної відповіді на вакцинацію. Тому спочатку знімають загострення, а після того людина вакцинується», – зазначив Микола Долик.

«Зараз вийшли нові роз’яснення щодо того, кому ми можемо давати довідку про протипокази для вакцинації. Але прямих протипоказів чітких – дуже мало. Сильна алергічна реакція на першу дозу – це абсолютний протипоказ, хіміотерапія в цей момент, все інше – це відтермінування. Рішення про видачу довідки про протипокази приймають колегіально», – пояснила Олена Гандзюк.

«Я маю алергію на парфуми, порошок і на іншу побутову хімію. Чи можна мені вакцинуватися?», – запитала Любов.

«Це не є пересторогою для вакцинації. Але щоб пересвідчитись, то пацієнтці потрібно піти до сімейного лікаря, який огляне і скерує до алерголога. Той зробить тести і прийме рішення про вакцинацію. Минулого тижня була така пацієнтка, певні показники були високі. Їй призначили терапію та відтермінували щеплення на місяць. Консультації у сімейного лікаря – безкоштовні, за електронним спрямуванням до вузькопрофільного спеціаліста – також», – порадив Микола Долик.

«У мене тромбофлебіт лівої гомілки. Чи можна вакцинуватись CoronaVac?», – запитала Тетяна.

«Були певні обмеження щодо тромбофлебіту та міокардиту. Але тромботичні ускладнення виникали у молодих жінок до 35 років, а міокардит – у молодих чоловіків. Пацієнти з варикозною хворобою вакцинуються, ця хвороба не є протипоказом до щеплення. Боїмося чогось – обираємо CoronaVac, бо це інактивована вакцина», – розповів лікар.

«Чи потрібно платити за ПЛР- і ІФА-тести у сімейного лікаря?», – надійшло питання у Viber.

«Якщо людина йде до сімейного лікаря і є покази до обстеження – скарги, тісний контакт, то у пацієнта зберуть біоматеріали на місці і ніхто ніяких коштів не оплачуватиме. Якщо у вас немає показів і ви просто для себе вирішили обстежуватись, то ця послуга державою не буде оплачуватись», – сказала кураторка вакцинації.

«Два тижні тому я перехворів на ковід. Мій сімейний лікар в той час був у відпустці і факт мого захворювання не зафіксували. Зараз я не можу вакцинуватися, бо мені потрібно увійти в нормальний стан. А сімейний лікар каже, що нічим не може мені допомогти. Що робити далі?», – запитав здолбунівчанин Валерій.

«Я хочу застерегти від здачі тестів на імуноглобуліни (ІФА, - ред.). МОЗ роз'яснило: хворим на коронавірус вважають людину, у якої був позитивний ПЛР-тест або швидкий тест. Високі рівні імуноглобулінів не можуть свідчити про те, що ви перехворіли чи хворі зараз і що вам не треба вакцинуватись», – зазначив Микола Долик.

«Якщо питання стоїть про вакцинацію, то повинно пройти не менше 28 днів. Якщо ж потрібна довідка про хворобу, аби в «червоній» зоні мати доступ до різних закладів – її не буде. Має бути констатовано діагноз та видужання. Дані про це потрібно занести лікарем у електронну систему охорони здоров'я. Без підтягування цих даних довідку не видадуть», – уточнила Олена Гандзюк.

«Чи пройшли усі вакцини клінічні випробування і чи не проводять над нами експеримент?», – таке запитання отримали журналісти у соцмережах.

«Дослідницький етап, доклінічні та клінічні дослідження, розгляд матеріалів на вакцину з метою її реєстрації та затвердження нормативних документів, виробництво вакцини, контроль за якістю та застосування вакцини в період її масового використання – це шість етапів, які пройшли вакцини. Існує дуже мала кількість виробників вакцин, бо відповідати вимогам – непросто. Є тільки ті виробники, які можуть гарантувати безпеку. Всі етапи пройдені, ніхто експериментів не проводить», – додала Олена Гандзюк.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині провели благодійний Забіг Подяки для допомоги захиснику
0
Читати далі
У застосунку «Резерв+» може з'явитися направлення на ВЛК
0
Читати далі
У Рівному неповнолітні на самокаті врізалися в авто
0
Читати далі
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі