На Північному в квартирі рівнянки бив фонтан з труби

На Північному в квартирі рівнянки бив фонтан з труби
0
На Північному в квартирі рівнянки бив фонтан з труби

У вівторок у темряві о п’ятій ранку чотирнадцятирічний син рівнянки, мешканки будинку на Богоявленській, 16, весь мокрий і брудний, тримаючись за голову, влетів до маминої спальні. «Мамо, у мене там потоп!» – гукав він перелякано. Жінка побігла до дитячої.

– Із батареї, що під вікном, фонтаном через усю кімнату до дверей під тиском гатила вода, – розповіла Діана Георгіївна, господиня постраждалої квартири. – Там вирвало шматок чавунного радіатора (ним, вочевидь, і вдарило по голові дитину). Потоп тривав майже годину, а коли аварійники перекрили опалення, води в усіх кімнатах на підлогах було більше ніж на десять сантиметрів – на висоту порогу. Струмок перетікав на сходи.

Про цю аварію, через яку зазнали збитків і незручностей ще кілька мешканців навколишніх будинків, редакцію повідомив депутат міської ради Олександр Чубай:

– Люди скаржилися: всю ніч батареї були холодні, а потім ніби пролунав удар. У інших мешканців, ще в двох квартирах, тріснули радіатори, десь у підвалах прорвало труби. Люди налякані й обурені: хто їм буде відшкодовувати збитки? Керівники теплопостачального підприємства – порядні люди. То, сподіваюся, вони принесуть вибачення і компенсують мешканцям усі втрати максимально швидко і сповна.

До четверга в квартирі на Богоявленській, 16 вже практично висохло. Лишились вогкими диван і м’які іграшки. Всі килими з квартири (а вони б запріли, а не висохли в цю холодну пору) жінка відвезла до хімчистки. Аварія залишила її ще й без усієї побутової техніки.

– Системний блок комп’ютера, пральна машинка, синів мобільний телефон – все плавало і вийшло з ладу, – бідкається жінка. – Вода була в пилососі. «Теплу підлогу» – вона в мене електрична, змонтована по всій квартирі, тепер боюсь вмикати. Що буде з меблями, не знаю, бо тирсоплита розбухла. Звичайно, що розсохнеться і розсиплеться. Диван набрав води і не висихає, вже починає «пахнути» вогким. А нову батарею я купила й поміняла власним коштом об 11-ій годині в день аварії, бо поки б аварійні служби її ладили, в сусідів, у цілого будинку не було б тепла. Від теплопостачальників прийшла комісія, причому на чолі із заступником директора. Вони були коректні, ввічливі. Погодилися, що покриття підлоги з ламінату знищене, зробили заміри й пообіцяли, що пришлють ремонтників, які все зроблять. Щодо намоклих побутових приладів сказали, щоб ми їх здали в ремонт і зберігали чеки з майстерень. То, мабуть, нам планують відшкодувати втрати.

Андрій ГРУХАЛЬ, заступник директора підприємства «Рівнетеплоенерго»:

– Так, виник гідравлічний поштовх. Труби полагодили швидко, на це пішло кілька годин. Теплоносій уже подається в штатному режимі. А жінці, якій залило квартиру, ми допоможемо відновити й відремонтувати те, що постраждало. Здається, з нею ми порозумілися. Що ж, інцидент можна вважати вичерпаним. Тим більше що про ліквідацію всіх наслідків аварії в квартирі теплопостачальники повинні скласти акт. І документ цей 

Валерій ГУСАК, директор «Домової служби»:

– Знаю з досвіду, що внаслідок гідроударів пориви, протікання в системах централізованого опалення майже завжди виникають не на самому радіаторі, а у місцях з’єднання батареї і труби. Ще зрідка – поміж ребрами – і не тільки у чавунних батареях, а в усіх типах радіаторів, що складаються із секцій. Тому надійність більшою мірою забезпечує не вид чи марка радіаторів, а якість монтажу, зварювальних робіт і елементів: труб, згонів, різьб.

А от щодо комфорту від систем опалення, то чавунні радіатори, можливо, у деяких параметрах і зручніші за новітні. Ми звикли щось покласти підсушити на батарею, а часом навіть притулитися до неї, погріти руки або спину. А спробуйте розвісьте рушники чи кілька пар шкарпеток на новий гарненький сучасний радіатор! Якщо і вдасться, це зведе практично нанівець тепловіддачу приладу.

Чавунні батареї досить довго залишаються гарячими, принаймні теплими, вже після того, коли поменшала температура теплоносія. Це ще одна технічна перевага і зручність для господарів квартири. Бо інші типи радіаторів у тій самій ситуації за мить стають холодними.

Погоджуся, з вигляду чавунні батареї поступаються сучасним. Та для систем центрального опалення в наших стареньких багатоповерхівках їм ще не вигадали повноцінної заміни.

Джерело: 7Днів

0
# Рівне
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі