На Рівненщині 90% голів сільських рад порушують закон про об'єднання громад

На Рівненщині 90% голів сільських рад порушують закон про об'єднання громад
0
На Рівненщині 90% голів сільських рад порушують закон про об'єднання громад

У народі кажуть, що можна безмежно довго дивитися на вогонь, воду, те, як працюють інші, а також безмежно довго говорити-дискутувати на тему об'єднання громад в Україні. Власне тому під час засідання дискусійного клубу “RivneOpenSpace” запланований час для обговорення теми виборів та утворення об'єднаних громад промайнув дуже швидко.

Насамперед, обговорили ситуацію з виборами 11 грудня у Боремельській об'єднаній територіальній громаді (ОТГ). Як зауважив спостерігач рівненської ОПОРИ Анатолій Бондарчук у день голосування серйозних порушень не було.

- Лише декілька поодиноких випадків, коли намагалися видати бюлетень без необхідних документів. Щодо специфіки агітаційної компанії, то можна сказати, що переважали прямі контакти з виборцями, як і у більшості громад. Також вибори мають відбутися 18 грудня у Млинівській, Острожецькій та Деражненській громадах. Найбільша громада це Млинівська, тому там найбільш динамічна виборча компанія. Є багато кандидатів, які серйозно підійшли до агітаційної компанії. Приємним фактом є  те, що всі кандидати на посаду сільського голови мають зареєстровані виборчі фонди, - розповів Бондарчук.

 

А ще Анатолія вразили виборчі дільниці - приміщення не опалювалися, відсутні вбиральні, одна з дільниць була розташована у... каплиці.

Жителі села Немовичі, що на Сарненщині, були би раді виборам найближчим часом. Проте через низку проблем наразі процес утворення об'єднаної громади зайшов у глухий кут. За словами представника громади, селищного депутата Ольги Крат каже, що люди здебільшого переконані що за них уже все вирішено, також палиці у колеса вставляє селищний голова.

 

- За перспективним планом наша сільська громада має об’єднатися з містом Сарни. Насправді громада цього не хоче. Але люди вважають, що за них уже все вирішили, тому активістам дуже важко спонукати людей до дій. Не зважаючи на це, у нашій громаді постійно відбуваються громадські обговорення. На останньому, наймасовішому обговоренні люди попросили, щоб депутати пройшли по селу з індивідуальним опитуванням. Під час обговорень більшість опитаних виступають проти об’єднання з Сарнами. Також однією з основних проблем є конфлікт з сільським готовою, який кардинально змінив свою початкову думку і наразі виступає за об’єднання громади з містом Сарни, - розповідає Ольга Крат.

За словами представника рівненського Офісу реформ Василя Куриласа ніхто не має права перешкоджає громаді в процесі добровільного об’єднання. Проте сьогодні 90% голів населених пунктів не дотримуються закону “Про добровільне об’єднання громад”.

- Хочу наголосити, що процес об’єднання дійсно відбувається добровільно. Звичайно, маю зауважити, що є певні ризики. Якщо ви утворите певне об’єднання і при цьому не будуть внесені необхідні зміни до перспективного плану, то навіть після виборів будете просто великою селищною радою. Відповідно і ніяких переваг не отримаєте. Перевага об’єднаних громад у тому, що вони набувають владних повноважень й ухвалюють рішення. Наразі у нас 90% порушників голів сільських рад, тому що вони не дотримуються закону "Про добровільне об’єднання громад", тому що ніхто його не читає, - зауважив Курилас.

 

За словами Ольги, причини відмови об'єднуватися з райцентром, який розташований у менше ніж десятка кілометрів у тому, що доведеться випрошувати ресурси для свого селища, а Сарни розпоряджатимуться землями громади селища.

Про цю ж проблему — об'єднання районних центрів та довколишніх невеликих населених пунктів — говорив і представник Млинівської громади Олександр Аліксійчук із громадської організації «Самопоміч». За його словами, це питання актуальне для Рівного, яке фактично — через обмеженість земельного ресурсу — зупинилося в розвитку.

Аліксійчук вважає, що об'єднання створює стимул, конкуренцію із райцентрами. У перевагах уже переконалися Клесівська громада та Великоомелянська - надходження першої збільшилися у п'ять разів, а другої — майже у 4 рази.

- Якщо оцінювати загалом, то процес об’єднання громад безумовно потрібен. Проте він дуже болючий. Донести до громади переваги цього процесу дуже складно. Тим більше люди дуже втомлені політикою, як такою, і виборчими процесами зокрема. Загалом питання об'єднання громад має багато підстав для дискусії, але сам процес на мою думку є правильним, - зауважує Аліксійчук.

 

Ольга Крат також упевнена у необхідності цієї реформи — вона дає багато можливостей, наприклад, для боротьби з корупцією. З іншого боку брак інформації про об'єднання сворюють середовище для різноманітних маніпуляцій громадянами.

Таким чином під час засідання “RivneOpenSpace” усі учасники дискусії відзначили, що найбільшою проблемою процесу об'єднання громад є неінформованість населення.

Дискусійний клуб “RivneOpenSpace” - це новий формат обговорення актуальних, злободенних, проблемних питань в експертному колі. Під час засідання клубу учасники повертаються до політичних, економічних, соціальних та інших тем, до яких згас інтерес представників ЗМІ, проте вони не втратили своєї актуальності у загальному контексті суспільно-політичного життя.

0
Політика Новини забудовників # Володимир Гребьонкін # RivneOpenSpace # Василь Курилас # Ольга Крат # Анатолій Бондарчук # Олександр Аліксійчук
Читайте також
1972
Екс-кандидат у нардепи від Рівненщини розповів як не помилитись 21 липня
0
Читати далі
2448
Рівненський політик Олександр Аліксійчук розповів як започаткував власну справу і досягнув успіху
0
Читати далі
6334
Чому родина відомого рівненського будівельника Олександра Аліксійчука вирощує малину на здолбунівських плантаціях
0
Читати далі
3879
Олександр Аліксійчук: "Дитячий садок у рідному селі на Здолбунівщині капітально не ремонтували 32 роки"
0
Читати далі
1204
Як кожен рівнянин може допомогти бійцям АТО?
Терміново потрібна тканина для плетіння маскувальних сіток
0
Читати далі
1199
Що подарували білоруські добровольці мешканцям Дубенщини?
В Дубенському замку діє виставка, присвячена АТО
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі