На Рівненщині думають коли вшанувати полеглих вояків УПА

На Рівненщині думають коли вшанувати полеглих вояків УПА
0
На Рівненщині думають коли вшанувати полеглих вояків УПА

Незабаром - чергова річниця вшанування Героїв бою під Гурбами - найбільшого бою в історії УПА. Традиційно, заходи із вшанування повстанців відбуваються на третій день Великодня. Доводилось чути історії, що ще за совєцької влади родичі загиблих у бою саме на третій день Пасхи приносили на місце загибелі своїх рідних освячені на Великдень яєчка та паску. На третій день Великодня стало традицією проводити офіційні заходи на Гурбах і за незалежної України. Як правило, в цей день на гурби з’їжджаються люди з усіх куточків нашої країни.

Цьогоріч з’явилась ідея перенести день вшанування пам’яті загиблих вояків УПА з третього дня Паски на один з днів дати коли відбувся бій. Про це написав голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

«Нещодавно я отримав два дзвінки від досить авторитетних людей з пропозицією переглянути традицію та проводити заходи із вшанування повстанців не на третій день Пасхи, а в один з днів бою (21-25 квітня), в той день, який припадає на неділю. Аргумент простий: неділя дозволить приїхати на Гурби значно більшій кількості людей, ніж робочий вівторок.
Особисто я проти того, щоб ламати традиції. Тим паче, цього року неділя - 23 квітня - припадає на поминальну неділю. А ще я вважаю, що якщо людина дійсно має бажання вшанувати повстанців, то знайде для цього можливість і в робочий вівторок. Та й частина людей, якщо змінити дату офіційних заходів, все одно буде приїжджати на третій день Великодня і, серед іншого, лаяти місцеву владу: то вони дідів морозів відміняють, тепер до Гурбів добралися...
Але все-одно цікаво почути Ваші думки з цього приводу. Також скажіть, будь ласка, своє ставлення до виступів на Гурбах представників влади та політиків. Традицію проводити в цей поминальний день мітинги ми відмінили декілька років тому. Але дехто вважає, що могили повстанців саме те місце, де, окрім молебню та відповідної концертної програми мають також бути напутні слова про те, як нам далі жити...». – написав голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук на своїй сторінці у соціальній мережі "Фейсбук" та попросив користувачів висловити свою думку в коментарях.

Довідка: На Гурбах відбувся найбільший бій між військами НКВС та силами УПА. Бій тривав 21-25 квітня 1944 року на півдні Здолбунівського району та охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівненщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільськоїобласті. Закінчився тактичною перемогою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після бою «переможці» спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних осіб точно не встановлена.

0
# Сергій Кондрачук # УПА # Гурби
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі