Невідомі факти з життя легендарного рівненського хірурга та діагноста – Віктора Поліщука

Невідомі факти з життя легендарного рівненського хірурга та діагноста – Віктора Поліщука
1
Невідомі факти з життя легендарного рівненського хірурга та діагноста – Віктора Поліщука

Якби в Україні знімали свою версію серіалу про геніального лікаря-діагноста, прототипом цілком могла б стати історія життя Віктора Поліщука. Легендарний хірург та діагност був не тільки засновником діагностичного центру, його першим керівником, а й новатором в медичній галузі Рівненщини, одним із перших, хто розвивав медицину незалежної України. Любов до медицини йому прищепила бабуся, яка була народною цілителькою. Через роки народним лікарем став і сам Віктор Миколайович. Його зірка сяяла надто сильно, його життя обірвалось надто рано. Легендарного медика не стало 18 років тому, однак на Рівненщині його з вдячністю та шаною згадують і досі. 4 листопада Вікторові Миколайовичу виповнилося б 60 років. Напередодні ювілею родина медика розповіла раніше невідомі факти з життя першого керівника Рівненського діагностичного центру.

Хата баби Марії

Народився Віктор Поліщук у звичайнісінькій селянській родині. До 14 років разом із батьками проживав у селі Тростянець Дубенського району, лише потім сім’я переїхала в Дубно. Родина була хоч і звичайна, але знали її далеко за межами села. А все завдяки бабі Марії. Саме вона прищепила юному Вікторові бажання допомагати людям.  Адже сама була справжнім народним цілителем – лікувала травами. Якщо сказати науковою мовою - легендарним фітотерапевтом. Мала старезні книги з народної медицини. До неї приїжджали  люди з усього Радянського Союзу. Де в Тростянці хата баби Марії – знали всі. В селі навіть така зупинка для автобусів була «Хата баби Марії».

 

Велика родина баби Марії (крайня зліва)

Баба Марія у лікарські родині була вже другим поколінням. Її мати, Вікторова прабабця, була в селі повитухою. Саме від них пішла велика лікарська династія. Баба Марія надихнула Віктора Поліщука та підтримала його бажання стати лікарем. З того часу пройшли десятиліття, а славетна династія продовжується - дочка Віктора Поліщука Оксана теж стала медиком.

-  Батько завжди хотів бути саме хірургом. Вважав, що саме ця спеціалізація найскладніша і найпотрібніша. До речі,  першу свою самостійну операцію він зробив жінці на ім’я Оксана. Так йому це запам’яталось, що й мене Оксаною назвали, - розповідає пані Оксана.

Віктор Поліщук з сім`єю. Родинна картина

Діагностичний центр плекав, як своє дітище

Віктор Миколайович завжди був у професійному пошуку нового, намагався вчитися, освоювати технічні новинки, а ще  якнайкраще організовувати роботу медиків. У середині 80-их років в Україну почали завозити апарати ультразвукової діагностики. Перший апарат УЗД з’явився і у Рівному. Віктор Поліщук пройшов додаткове навчання для роботи на такому апараті та почав проводи обстеження. Поступово здібності молодого лікаря помітили - спочатку з хірурга відділення ургентної хірургії міської лікарні у Рівному підвищили до заступника головного лікаря, а потім взагалі запропонували зайнятися створенням в області діагностичного центру.

Віктор Поліщук та міський голова Рівного Володимир Мороз на відкритті діагностично центру 

Саме на його плечі лягло створення закладу з нуля. З 1989 по 1991, по суті, він організовував всі необхідні процеси - і реконструкції приміщення, і відкриття нових відділень. Довгих два роки він плекав своє дітище, аж доки у 91 році центр не запрацював офіційно. З того часу успішний заклад ось уже 26 років розвивається, розширює спектр послуг та демонструє високий рівень надавання медичної допомоги рівнянам.

Новатором треба бути завжди

Що б не робив, за що б не брався – віддавайся справі на всі 100 відсотків. Саме таким гаслом керувався Віктор Поліщука. Легендарний медик постійно намагався вдосконалюватися і переймати міжнародний досвід. Скільки роботи і обов’язків не було – на навчання він завжди знаходив час і можливості.

Керівник діагностичного одним з перших почав проводити УЗД-діагостику та лапароскопічні операції

Віктор Миколайович вільно володів німецькою мовою, а досвід переймав у Німеччині, Японії та інших країнах з передовими медичними технологіями. Все нове, що винаходили в світовій медицині, хотів спробувати та впровадити у нас на Рівненщині. Віктор Поліщук одним із перших опанував нову хірургічну технологію і провів у Рівному першу лапароскопічну операцію.

Ніколи не цурався звичайних людей

- Діагностичний центр для нього був, як син, якому він приділяв дуже багато часу. Правда, про мене, свою дочку, намагався не забувати, - зізнається пані Оксана. -  Пам’ятаю, як у сьомому класі нам дали завдання взяти інтерв’ю у відомої людини, з якою ми знайомі. Я вирішила записати про батька. Запитала його тоді, що було найважчим у створенні діагностичного центру. Він зізнався - найскладніше знайти високопрофесійних лікарів та створити достойну команду. Поруч із ним були люди, які вміли дивитися вперед, вчитися та працювати. Тому людей він дуже цінував. Справжніх людей. Завжди був щирим і відкритим до спілкування та намагався всім допомагати.

Після керівництва діагностичним центром він більше року очолював обласне управління охорони здоров’я. Однак посада його  зовсім не змінила. Родичі згадують - коли в Корецькому районі трапилась надзвичайна пригода – від смерчу та буревію постраждали багато людей, Віктор Миколайович поїхав туди і разом з іншими лікарям проводив прийом пацієнтів, призначав лікування, допомагав, як міг. При будь-якій посаді він продовжувати проводити операції, ходив на чергування у лікарню.

-  Для лікарів центру Віктор Поліщук – приклад для наслідування. Був, є і буде. Адже творець рівненського діагностичного центру поставив таку високу планку професійних досягнень, що треба працювати роками, щоб тільки мати шанс тільки подумати про спробу наблизитися до його рівня. Щиро захоплююсь новаторством Віктора Миколайовича, - зауважив теперішній головний лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені Віктора Поліщука Роман Шустик. - Ми разом із колективом центру намагаємося робити все, щоб підтвердити – у діагностичному центрі імені Віктора Поліщука роблять неможливе можливим. Завдяки цим орієнтирам центр успішно розвивається надалі і шанує свого засновника. Він власним прикладом показував, що попри звання, досягнення і посади треба завжди залишатися відкритою і простою людиною, допомагали іншим, робити добро і не чекати нічого взамін. Це дорогого вартує.

4 листопада Вікторові Поліщукові виповнилося б 60 років. Всевишній забрав його до себе надто рано - в 42 роки. Однак його зірка не згасла, її світло і далі є дороговказом для багатьох лікарів. Легендарного хірурга та діагноста пам’ятають та шанують. І довгих 18 років нічого не змінили. Його дітище, назване на честь батька-творця, розвивається і продовжує утримувати високу планку одного з кращих лікувальних закладів області.

 

Довідка:

Рівненський обласний лікувально-діагностичний центр створений за наказом МОЗ України від 28 червня 1991 року за № 110 і рішенням Рівненського облвиконкому від 2 жовтня 1991 року. З дня заснування і до травня 1998 року заклад очолював доктор медичних наук, професор Віктор Миколайович Поліщук. У грудні 1997 року Рівненському обласному лікувально-діагностичному центру надали статус клінічного лікувально-профілактичного закладу, який здійснює діагностичну, лікувальну, науково-дослідницьку, навчальну, інформаційну та видавничу діяльність.
Постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2000 року заклад перейменований на Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр ім. Віктора Поліщука.
Сьогодні діагностичний центр – це 14 сучасних відділень лікувально-діагностичного профілю, де працює 460 працівників, з яких 8 кандидатів медичних наук, 6  заслужених лікарів України, 1 заслужений працівник охорони здоров’я України, більше половини лікарів та понад третини середніх медичних працівників мають вищу кваліфікаційну категорію. Лікарі центру входять у склад головних позаштатних спеціалістів обласного управління охорони здоров’я. 

1
Суспільство # Діагностичний центр # Віктор Поліщук
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі