Невтішна статистика земельної комісії: у Рівному бізнес зупиняється

Невтішна статистика земельної комісії: у Рівному бізнес зупиняється
0
Невтішна статистика земельної комісії: у Рівному бізнес зупиняється

На редакційну пошту сайту «ВСЕ» прийшов цікавий текст зі статистикою роботи земельної комісії Рівненської міської ради. Його автором є депутат Людмила Туровська. В тексті статистика щодо питань, які протягом року розглядали депутати на засіданнях комісії. Здавалось би, нічого цікавого – нудна статистика. Та саме ця статистика дає можливість зробити висновок про те, що бізнес у Рівному потроху зникає. Далі подаємо текст без скорочень та редагування.

Статистика річ уперта. Можна скільки завгодно будувати теорії, припущення та здогадки про те, що відбувається. Але лише проаналізувавши фактичні показники – можна зрозуміти реальний стан речей. Від початку роботи нинішнього скликання Рівненської міської ради  я займаю посаду голови постійної депутатської комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування. Опрацювавши документи, надані на розгляд комісії, можна скласти картину не тільки роботи саме комісії, але і отримати певні дані, що стосуються стану економіки та матеріального рівня рівнян.

Отож, за рік своєї роботи депутатська комісія з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування розглянула 2640 питань. Провела 51 засідання та ще 15 виїздів на 198 об’єктів.

Вдалося налагодити роботу таким чином, щоб питання не затримувались, а рівняни, котрі звертаються з заявами, оперативно отримували відповідь. Ми «розгребли» масу питань, які накопичились ще з минулих каденцій міськради.

На комісії були регулярно присутні представники ЗМІ та громадського сектору. Всього, окрім самих членів комісії, її засідання відвідали ще близько двох сотен рівнян. Здебільшого це журналісти, громадські активісти, депутати, представники міськвиконкому, громадяни, чиї питання розглядались, міський голова та представники ОСББ. В середньому, на одному засідання розглядалось більше півсотні різних питань, пов’язаних з землевпорядкуванням.

Що найчастіше потрапляло на розгляд комісії?

Це питання про продаж права оренди на конкурсних засадах; про припинення права оренди з/д (відмова від оренди) під будинком, городом, садівництвом; про передачу з/д у приватну власність учасникам АТО; про надання з/д у власність під ОСББ; про передачу з/д в постійне користування (підприємствам, установам, організаціям, що належать до державної або комунальної власності, релігійним організаціям, організаціям інвалідів); про зміну цільового призначення з/д, яка знаходиться у власності (наприклад, з ОСГ під житло); про поділ (об’єднання) земельних ділянок; про передачу земельної ділянки  (з/д)  у власність під  існуючий житловий будинок; про передачу  у власність ділянки, яка була в постійному користуванні; про передачу  з/д  у власність під  індивідуальне садівництво; про передачу  з/д  у власність  під  гараж; про поновлення підприємствами (цями) договорів оренди  з/д; про передачу підприємству в оренду  з/д , на якій розташовані будівлі і споруди підприємства; про зміну цільового призначення з/д для підприємницької діяльності; про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі; про встановлення меж додаткових територій рекреаційного призначення; про виготовлення технічної документації щодо інвентаризації земель та багато інших.

Як було вже відмічено, переважна більшість питань, це заяви щодо оформлення прав власності чи оренди землі під вже існуючими будинками. Зазвичай люди не переймаються оформленням землі, на якій стоїть їхній будинок. Роками і навіть поколіннями проживаючи в будинку звертаються з заявою щодо оформлення землі тоді, коли потрібно провести з майном  якісь юридичні дії. Наприклад: продаж, переоформлення, спадщина тощо. Зазвичай, між собою, ми такі питання називаємо «технічними»: людина живе в будинку, має право власності на нього, а відповідно до Закону – має право на безкоштовне отримання земельної ділянки під будинком.

За минулий рік істотно зменшилось число звернень про передачу в оренду земельних ділянок під городництво, садівництво, обслуговування будинку. Громадяни все частіше відмовляються від оренди частини своїх присадибних ділянок або ділянок під городом, садом.

Це пов’язано перш за все з суттєвим збільшенням державою орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Оскільки величина податку за приватну земельну ділянку значно менша ніж величина орендної ставки за цю ж ділянку, збільшилось число поданих проектів про передачу земельних ділянок не в оренду, а у  власність під індивідуальне садівництво..

Що ж до питань, які стосуються так би мовити «бізнесових» об’єктів, то серед всіх питань розглянутих Рівненською міською радою у цьому скликанні, кількість питань для підприємців склала всього 9,5%. Якщо ж говорити мовою абсолютних чисел: 231 з 2443 питань.

Piccy.info - Free Image Hosting

Затверджено всього 19 проектів щодо відведення підприємцям земельних ділянок в оренду. Продано підприємствам 47 ділянок, але тих, на яких вже були розташовані будівлі або споруди цих підприємств.Зараз на сесіях розглядаються переважно питання, які стосуються вже отриманих раніше підприємствами ділянок (поділ або об’єднання ділянок, відновлення меж ділянки, зміна цільового призначення, поновлення договору оренди).

У 27 випадках підприємці самі відмовились від оренди або постійного користування земельними ділянками чи припинили право власності на ділянку.

Це результат того, що наша країна зависла в стані невагомості. Майже ніхто не планує нові бізнес проекти. Відкривати у кризу бізнес є досить ризикованою справою. Наші підприємства не отримують доход, а значить не вкладають гроші в землю.

Простіше кажучи, мова йде про бізнес, який згортає свою діяльність. А це означає: скорочення робочих місць та зменшення надходжень в міський бюджет.

Депутат Рівненської міської ради

Людмила Туровська

0
# Людмила Туровська # депутати міської ради # земля
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі