Сміттєпереробний у Рівному. Коли і де спалюватимуть сміття?

Сміттєпереробний у Рівному. Коли і де спалюватимуть сміття?
0
Сміттєпереробний у Рівному. Коли і де спалюватимуть сміття?

Що потрібно аби запрацював сміттєпереробний завод? Коли очікувати початок роботи? Як і куди сміття перероблятиметься і чи не нашкодить це навколишньому середовищу - розбирались "ВСЕ". 

В Рівненській області планується відновлення роботи заводу з переробки твердих побутових відходів підприємства ТзОВ «УКРЕКО-ІНДАСТРІ» загальною вартістю 70 млн. грн., який у грудні 2013 року, через неузгодженість діючого законодавства, тимчасово призупинив свою діяльність. В середньому в рік завод має намір переробляти 120 тисяч тонн сміття. Нині завод здійснює лише сортувальну діяльність. Його повна робота стримувалася відсутністю необхідних підзаконних нормативно-правових актів НКРЕКП щодо затвердження порядку формування та процедури встановлення тарифів на перероблення побутових відходів, а також затверджених ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перероблення побутових відходів.

Нині одна з трьох необхідних постанов НКРЕКП вже прийнята- "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перероблення побутових відходів".

 

 

"Ще дві постанови вже розміщені на сайті НКРЕКП і до 06.07.2017 на етапі збору зауважень та пропозицій,"- про це повідомляє заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. Вже після цього приблизно за місяць постанови можуть бути прийнятими:

 

За його словами, прийняття всіх трьох постанов повністю розблокують роботу заводу підприємства ТзОВ «УКРЕКО-ІНДАСТРІ». Хоча директор компанії - Микола Горбачук повідомляє про те, що постанова вступає в дію після публікації в виданні "Урядовий кур`єр". Прийнята у травні місяці, за його словами, ще опублікована не була і поки не відомо коли це трапиться. Післязавтра саме директор буде присутній на фінальній комісії по регулюванню тарифів і говоритиме щодо постанов. Нині компанія займається отриманням ліцензії.

"Сміття спалимо в печі"

"На підприємстві «Волинь-Цемент» філія ПАТ «Дікергофф Цемент Україна» реалізується комплексна інвестиційна програма з модернізації виробництва та впровадження енергозберігаючих технологій загальною вартістю близько 300 млн. Євро. За останні роки реалізовано два взаємопов’язаних інвестиційних проекти: Проект «Переведення обертових печей № 4,5,6 на вугільне паливо» загальною вартістю понад 60 млн. Євро, що дало змогу знизити собівартість цементу та суттєво зменшити використання імпортного природного газу; Проект «Використання альтернативного палива в обертових печах по випалу клінкеру № 4,5,6» вартістю 2,6 млн. Євро щодо заміни 40 відсотків вугілля переробленими та сортованими твердими побутовими відходами з сміттєпереробного заводу м.Рівне."  Таким чином, завод планував практично стовідсоткову утилізацію відходів міста, які на лінії заводу перероблялися б на альтернативне паливо для ПАТ «ВОЛИНЬ-ЦЕМЕНТ».


Фото РВ. Микола Горбачук

 

"У нас є договір з ПАТ "Волинь-Цемент. Він не розірваний. Справді є вимоги, щодо сміття котре буде спалюватись. Так звані технічні умови,- коментує Микола Горбачук.

Технологією заводу  передбачено сортування та переробка ТПВ на вторинну сировину з подальшим використанням її в якості альтернативного палива (флафф), що замінить40 відсотків від загального обсягу вугілля, яке використовується підприємством. Та мешканці Здолбунова обурені тим фактом, адже поки не відомо до чого така альтернатива приведе: 

 

Фото Олексій Козачок

 

"На сьогодні, проблема викидів даним заводом дуже турбує мешканців міста. Адже насамперед, люди помічають сірий осад на автівках, балконах та інших поверхнях. Це свідчить про неякісну роботу фільтрів або ж ймовірне їх періодичне вимикання. Мені не відомо, хто контролює викиди підприємством, але варто зазначити, що навіть розташування такого заводу майже в центрі міста може погано сказуватись на здоров'ї населення. Однозначно у випадку, якщо там буде спалюватись сміття і фільтри працюватимуть настільки ж погано- мешканці ще більше почнуть скаржитись на легеневі захворювання. Є безліч технологій європейських, що дозволяють переробляти сміття належним чином але коли ми буквально дихаємо цементом, то не факт що завтра ми не дихатимемо сумішшю спаленого вугілля, цементу і хімічних речовин," - коментує мешканець Здолбунова.

Натомість, у Департаменті екології та природних ресурсів стверджують, що скарг не отримували:

"Дозвіл підприємству "Волинь - Цемент" на викиди дає Міністерство екології. Держеко інспекція України здійсню контроль при планових перевірках за даним підприємством. Щоб провести позапланову перевірку має бути звернення громадянина. Технологія спалювання уже відпрацьовувалась. Діоксини і фурани утворюються при температурі 800-1000 градусів. Сама технологія передбачає спалювання їх в тих печах на заводі - до 1500 градусів. Тобто, при такій температурі вони розкладаються і в повітря попадати при технології не мають (не має змінитись склад викидів). Якщо "Волинь - Цемент" перевищує допустиму дозволом норму викидів, то вони будуть нести за це відповідальність,"- коментує керівник Департаменту Володимир Захарчук.

Нині, поки очікуються прийняття постанов, бити на сполох жителям Здолбунова ніби то, нема підстав та і в Здолбунівській РДА підтверджують той факт, що скарг не надходило:

 

"За період мого перебування на посаді, а це вже більше двох років, я не пам"ятаю, щоб до нас надходили письмові звернення щодо забруднення довкілля підприємством "Дікергофф-Цемент Україна". Пригадую, як усно звертались окремі здолбунівчани у день після запуску печі, що супроводжується певними контрольованими викидами, які не можна уникнути згідно технології виробництва цемента. Щодо можливих викидів після запуску сміттєпереробного, то це питання, насамперед, до керівництва підприємства та екологів,"- коментує голова РДА Сергій Кондрачук.

 

У матеріалі використані фото Рівне Вечірнє, Чарівне.інфо, Олексій Козачок та соц. мережі.

 

 

0
Наука і технології # сміттєпереробний завод # Ігор Тимошенко # Укреко-індастрі
Читайте також
1154
Чим гордиться Костопільський район, що на Рівненщині?
0
Читати далі
1805
Скоро на Рівненщині запрацює деревообробний завод
Його вартість становить 25 мільйонів євро, створено 107 робочих місць.
0
Читати далі
3084
Рейдери-аграрії на Рівненщині самовільно захопили паї
У селі Копиткове емоції у людей зашкалювали, адже їх поля засіяли, збирають врожай і не платять оренди
0
Читати далі
1054
Хто хоче збудувати на Рівненщині заводи з переробки сміття
Голова Рівненської облради зустрівся з представниками Державного спеціалізованого підприємства «Укрспецторг»
0
Читати далі
1379
На Рівненщині до зими готуються влітку
Наразі до нового опалювального сезону готова третина котелень і тепломереж Рівненщини
0
Читати далі
5907
Об’єднані громади на Рівненщині працюють з бюджетами не гірше за обласний центр
АКМ досліджував прозорість ОТГ
0
Читати далі
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі