Після ЧАЕС, який сьогодні радіаційний фон на Рівненщині?

Після ЧАЕС, який сьогодні радіаційний фон на Рівненщині?
0
Після ЧАЕС, який сьогодні радіаційний фон на Рівненщині?

Минуло лише 32 роки з дня аварії на ЧАЕС... 26 квітня 1986 року – одна з найтрагічніших дат в історії людства: на четвертому блоці ЧАЕС сталася аварія, яку обґрунтовано кваліфікують як найбільшу в світі техногенну й екологічну катастрофу.

З метою зниження рівнів опромінення в результаті катастрофи радіологічною лабораторією ДУ “Рівненський ОЛЦ МОЗ України” здійснюється постійний комплексний радіоекологічний моніторинг стану довкілля. Щорічно проводяться біля тисячі гамма- та бетаспектрометричних досліджень харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90. Аналіз отриманих результатів свідчить, що радіаційна ситуація в області залишається стабільною, проте продовжують фіксуватись перевищення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів в молоці, дикорослих грибах, іноді в м'ясі диких тварин, рибі та лікарських рослинах. Перевищення діючих нормативів реєструються виключно в північних районах області, що найбільш постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Із досліджених 847 проб харчових продуктів у 2017 році на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 перевищення виявлено в 60 пробах (молоко приватного сектору – 39 проб, грибів дикорослих 21 проба). Перевищення діючих нормативів в молоці приватного сектору мало місце у Зарічненському - 33,3%, Дубровицькому - 23,25%, Володимирецькому - 5,5%, Рокитнівському - 26%, а грибів - у Дубровицькому, Сарненському, Рокитнівському районах.
Здійснювались й інші радіологічні дослідження факторів навколишнього середовища. Результати характерні для Рівненської області.
Постійний радіаційний моніторинг дозволяє виявити забруднення радіонуклідами харчових продуктів і води питної, що дає можливість застерегти населення області від загрози додаткового опромінення та не допустити попадання забруднених продуктів у торговельну мережу.

0
Найцікавіші матеріали
Чоловічі кеди для активного міського життя
0
Читати далі
На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню
0
Читати далі
У Рівненському районі водій злетів у кювет і загинув
0
Читати далі
Понад 5,5 тисяч школярів Рівненщини взяли участь у другому етапі «Шкільних ліг»
0
Читати далі
На Рівненщині формують фонд житла для вимушених переселенців
0
Читати далі
На Рівненщині двоє чоловіків, перебуваючи у СІЗО, вчиняли шахрайські дії
0
Читати далі
Зеленський підписав закон про лобізм
0
Читати далі
Українці почали читати суттєво більше
0
Читати далі
У Рівненській ОДА вивчали доцільність публічних закупівель
0
Читати далі