Поради рівнянам: як захистити себе від гострих кишкових інфекцій

Поради рівнянам: як захистити себе від гострих кишкових інфекцій
0
Поради рівнянам: як захистити себе від гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. У Рівненському центрі громадського здоров'я підготували для рівнян актуальні поради, як захистити себе від цієї інфекції. 

Шляхи інфікування: заражена їжа (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти, немиті фрукти та овочі), заражена вода, купання у забруднених водоймах, брудні руки і предмети побуту. 
Симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

5 КРОКІВ ДО БЕЗПЕЧНОЇ ЇЖІ!


 Підтримуйте чистоту:
• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
• мийте руки після відвідування туалету;
• вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;
• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
• ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
• використовуйте чисту або очищену воду;
• обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

ПРИ ПЕРШИХ СИМПТОМАХ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО ЛІКАРЯ!
БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНИМИ!

0
Суспільство # Рівне # Рівненський центр громадського здоров'я
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі