Поради рівнянам: як захистити себе від гострих кишкових інфекцій

Поради рівнянам: як захистити себе від гострих кишкових інфекцій
0
162
0
Поради рівнянам: як захистити себе від гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. У Рівненському центрі громадського здоров'я підготували для рівнян актуальні поради, як захистити себе від цієї інфекції. 

Шляхи інфікування: заражена їжа (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти, немиті фрукти та овочі), заражена вода, купання у забруднених водоймах, брудні руки і предмети побуту. 
Симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

5 КРОКІВ ДО БЕЗПЕЧНОЇ ЇЖІ!


 Підтримуйте чистоту:
• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
• мийте руки після відвідування туалету;
• вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
• відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
• для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
• зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
• ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
• доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;
• сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
• ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
• не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
• зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
• не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
• не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
• використовуйте чисту або очищену воду;
• обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
• ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

ПРИ ПЕРШИХ СИМПТОМАХ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО ЛІКАРЯ!
БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНИМИ!

0
Здоров'я # Рівне # Рівненський центр громадського здоров'я
Щоб отримати доступ до усіх коментарів або залишити відгук потрібно:
Найцікавіші матеріали
496
Рівненський "Верес" далі у Кубку України зіграє з принциповим суперником
Сьогодні відбулось жеребкування другого відбіркового етапу Кубку України з футболу.
0
Читати далі
93
Чоловіка, який ножем поранив матір п‘ятьох дітей, взяли під варту
0
Читати далі
2740
Нові призначення: Рівненщину віддали на дерибан Палиці, Косюку і Данильчуку (ексклюзив)
5
Читати далі
269
Рівнянин із золотом Чемпіонату Європи
20-24 серпня в італійському місті Піла відбувається перший Чемпіонат Європи з велосипедного спорту (маунтенбак) серед юнаків.
0
Читати далі
141
На Рівненщині продовжують "ловити" недобросовісних рибалок
0
Читати далі
199
У Зарічному горіла автівка (ФОТО)
0
Читати далі
306
У Рівному встановили скульптуру мотогонщику (ФОТО)
0
Читати далі
256
У Дубровиці горіла будівля (ФОТО)
0
Читати далі
104
На Рівненщині рятувальники продовжують проводити профілактичні рейди
0
Читати далі