Рівнянам: розмір аліментів на утримання дітей збільшать, а заборгованості з батьків стягуватимуть жорстко

Рівнянам: розмір аліментів на утримання дітей збільшать, а заборгованості з батьків стягуватимуть жорстко
0
Рівнянам: розмір аліментів на утримання дітей збільшать, а заборгованості з батьків стягуватимуть жорстко

8 липня набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів». Він усуває існуючі у чинному законодавстві та судовій практиці України правові колізії та прогалини, які дають можливість ухилятися платникам від сплати аліментів і додаткових витрат на дитину.

Коротко поясню основні нововведення:

- Збільшився мінімальний розмір аліментів на дітей. Відтепер він не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Враховуючи розмір прожиткового мінімуму на 2017 рік, мінімальними аліментами на дитину віком до 6 років буде 713 гривень, а з 1 грудня – 746 гривень, а для дитини від 6 до 18 років – 888,5 гривень, а з 1 грудня – 930 гривень.

- Розмір аліментів може визначатися як судом, так і за домовленістю між батьками. На розмір аліментів впливатиме наявність нерухомого та рухомого майна, грошових коштів. Будуть враховуватися приховані доходи платника аліментів. Адже часто буває так, що платник аліментів має дороге авто чи будинок, а офіційно отримує мінімальну зарплату. Відтак аліменти можуть зрости, якщо платник раптом придбає дорогі речі, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму, і не зможе довести джерело походження коштів для їх купівлі.

- Питання стягнення аліментів можливо вирішити набагато швидше - у рамках наказного провадження. Тобто особа, з якою проживає дитина, може звернутися до суду за місцем реєстрації або перебування із заявою про видачу судового наказу. Можна подати заяву про стягнення аліментів, а також про оплату додаткових витрат на дитину, індексації аліментів, зміні способу їх стягування. За такими вимогами судовий збір не сплачується.

- Змінився порядок визначення та стягнення заборгованості за аліментами. У разі виникнення заборгованості з виплати аліментів їх одержувач має право на стягнення неустойки у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100 % заборгованості. Відповідальність платника аліментів настане через 7 днів з моменту повідомлення одержувача про необхідність сплатити певну суму. У разі несплати в цей строк пеня нараховується з наступного дня, а не з моменту одержання рішення суду.

- Не допускається зупинення провадження у справі про стягнення аліментів через наявність спору про батьківство (материнстві), визначення місця проживання дитини, про участь одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкуванні з дитиною.

- Тепер аліменти – це власність дитини. Та особа, на ім'я якої вони виплачуються, може розпоряджатися грошима тільки в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина може самостійно одержувати та розпоряджатися аліментами, що нараховуються.

З 1 серпня Рівненська юстиція розпочинає жорстку акцію щодо стягнення заборгованості по аліментах. Ми вкотре звертаємо увагу суспільства на захист прав та інтересів дітей, на проблему несплати аліментів, активізуємо роботу виконавчої служби щодо стягнення таких боргів. Державні виконавці здійснять інвентаризацію всіх виконавчих проваджень з виконання судових рішень про стягнення аліментів і виїжджатимуть за місцем фактичного проживання боржників, які мають значну заборгованість по аліментах. Виконавці робитимуть усе, в межах своїх повноважень, - від ухвалення постанов про арешт майна боржників до подання у суд щодо обмеження боржників у праві виїзду за кордон, - аби домогтися сумлінної виплати аліментів. 

Іванна Смачило

0
# Іванна Смачило # рівнянам # аліменти
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі