Рівненські ліси: інтриги, клани, скандали і корупція

Рівненські ліси: інтриги, клани, скандали і корупція
1
Рівненські ліси: інтриги, клани, скандали і корупція

Всі хто мають стосунок до політики чи бізнесу пов’язаного з деревом на Рівненщині, вам твердо скажуть: тут «рулить» процесом Микола Шершун. Він багато років керував лісовим господарством області. Коли ж перебрався у депутатське крісло Верховної ради, керувати став його родич. Місцеві держлісгоспи теж очолювали люди так чи інакше пов’язані з Миколою Харитоновичем. Так може й лигатись далі, оскільки серед претендентів на посаду нового керівника ДП «Рівнеліс» знову переважно його люди. Але як часто трапляється останнім часом, є свої «але»…

Гра на лісі

Сайт «ВСЕ» писав раніше про дивне затримання, яке відбулось два тижні тому у ДП «Рівнеліс». Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук», поліція і прокуратура «взяла на гарячому корупціонерів» зі сфери лісового господарства. Та на цьому інформація закінчувалась. Ні прізвищ, ні деталей операції, ні подробиць затримання. Рівненським журналістам буквально по деталях і натяках довелось дізнаватись хто і кого затримував.

І у справі почали спливати дивні обставини. Як виявилось, ніхто нікого не затримав, всі фігуранти (а це депутати облради, керівники лісгоспів) на своїх робочих місцях. А до поліції їх викликали виключно в якості свідків. Один колишній співробітник правоохоронних органів, на умовах анонімності пояснив, що при слідчих діях було допущено багато порушень. Які, по суті, унеможливлюють реальну судову перспективу справи. Співрозмовник припускає, що це було зроблено свідомо. А вся справа – це вистава, яка має на меті щось інше, а зовсім не боротьбу з корупцією. Якою, до слова, просто таки пронизана сфера лісового господарства.

Про те, що затримання, це частина боротьби за контроль у лісовій галузі Рівненщини, сказав й екс-депутат Рівненської облради Олексій Кособуцький в ефірі політичного ток-шоу «Стіна» на телеканалі «Рівне 1». Він припускає, що хтось вирішив покласти край монополії команди Шершуна у сфері лісу і деревини. І цей хтось може мати стосунок до серйозних груп впливу, а можливо й бути пов’язаним з самим Аваковим чи його оточенням. І тут варто поглянути на список претендентів на посаду керівника ДП «Рівнеліс» розміщеного на сайті Державного агентства лісових ресурсів України.

Люди Шершуна

Віталій Сухович – директор Висоцького держлісгоспу, депутат Рівненської облради від БПП «Солідарність». Один з тих, хто засвітився серед тих кого затримали працівники полції та прокуратури при «корупційних діях». Як пізніше написав на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Пана Віталія «сватали» на посаду керівника ДП «Рівнеліс» ще кілька місяців тому. Так на сайті «Український лісовод» ще на початку минулого року писали: «Замінити на цій посаді Володимира Грицайчука має нинішній депутат облради від БПП “Солідарність” Віталій Сухович, який нині є тимчасово виконуючий обов’язки директора ДП “Висоцький лісгосп” Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. За інформацією, яка витає в кулуарах Рівненської ОДА, питання вже погоджено на рівні Києва, і така рокіровка дозволить зберегти контроль над лісовою галуззю Рівненщини Миколі Шершуну».

Ігор Васильович Фізик давній і перевірений соратник Миколи Шершуна. Довгий час працював директором Клеванського держлісгоспу. Був депутатом Рівненської районної ради від Народної партії. Яку на Рівненщині очолював Шершун.

 У 2010 році, ще будучи редактором газети «ОГО» я написав статтю «Скажіть, хто забрав ліс?!». Йшлося там про «санітарні» вирубки лісу навколо селища Клевань де я виріс. В результаті так званих санітарних вирубок чомусь зрізувались саме здорові дуби, а сухі продовжували стояти. Тоді була призначена перевірка і Ігор Фізик зник з посади директора держлісгоспу. Щоправда «знайшовся» він на посаді начальника управління лісового господарства Закарпаття. А за кілька років знову очолив держлісгосп у Клевані.

Нині Фізик депутат Рівненської облради від БПП «Солідарність» і один з тих, хто фігурував серед депутатів нібито «затриманих» поліцією і прокуратурою.

Ще один претендент з когорти «людей Шершуна» - директор  ДП "Костопільське лісове господарство" Володимир Кислюк. У лісовій сфері давно, має досвід роботи у виконавчій владі. За часів керівництва областю Віктором Матчуком, Кислюк був головою Млинівської райдержадміністрації. Після звільнення, повернувся знову в лісове господарство. Завжди вважався і вважається людиною Шершуна. Кажуть, що призначення керівником Млинівщини теж лобіював Микола Харитонович.

Мабуть найцікавіший персонаж з тих претендентів, які представляють у списку так звану «групу Шершуна» - Юрій Андрійович Кошин. Цікаво, що він в одному селі (село Жадень, Дубровицького району – авт.) з народним депутатом шостого скликання від ВО «Батьківщина» Сергієм Мефодійовичем Кошиним. Можна припустити, що вони родиці, як це часто буває в поліських селах. Кар’єру розпочав лісником, пізніше очолював Зарічнянський, а потім – Дубровицький держлісгоспи.

Раніше Юрій Кошин працював начальником управління лісового господарство у Черкаській області. Рік тому представники трудових колективів всіх підприємств лісового господарства Черкащини зібралися біля обласного управління лісового та мисливського господарства, щоб висловити недовіру начальнику управління Юрію Андрійовичу Кошину. Цікаво, що згідно декларації пан Юрій є власником ВАТ "Сокальський деревообробний комбінат", який згідно тієї ж декларації, має закордонну реєстрацію. І приніс у 2016 році Кошину дохід у сумі 400 тисяч гривень. У 2007-2012 роках Юрій Кошин був помічником народного депутата шостого скликання Миколи Шершуна.

Невідомі

Цю групу кандидатів вирішив умовно назвати «невідомі», оскільки важко визначити якою групою впливу на Рівненщині вони просуваються. А в тому, що за ними хтось стоїть сумніву не викликає.

На перший погляд заступник директора львівського підприємства ТзОВ "Автотранс ТОБ" Богдан Кук не має нічого спільного з лісовим господарством. Однак він має стосунок до БПП «Солідарність». На минулих виборах балотувався від пропрезидентської партії до Львівської облради. У минулому працював головним спеціалістом відділу логістики, страхування, зберігання Аграрного фонду України.

Під час Помаранчевої революції Богдан Кук вступив до модної тоді партії «Пора». За результатами місцевих виборів 2010 року став депутатом Львіської облради від «Пори». Балотувався на посаду міського голови Львова, але програв. Під час головування у Львівській ОДА Михайла Костюка, Кук був начальником головного управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації.

В Інтернеті можна знайти кілька людей з ім’ям Коваленко Сергій Іванович: професор, баскетболіст і претендент на посаду директора ДП «Рівнеліс». Інформації про претендента дуже мало. Відомо що він має відношення до ДП "СЛП "Київоблагроліс". Принаймні згідно декларації претендента, ця структура оплачувала певні послуги Сергія Коваленка.

Іванов Володимир Кузьмич – особисто для мене кандидатура незрозуміла. У минулому працював у бізнесі, з 2006 року по 2010 рік - депутат Березнівської райради і Березнівської райдержадміністрації. У 2015 році балотувався в Рівненську облради від БПП «Солідарність» однак депутатом не став.

Після керуванням Березнівщиною пан Володимир керував, аж до минулого року, регіональним відділенням Фонду держмайна України по Рівненській області. Тепер же Іванов пробує стати головним у лісовому господарстві Рівненської області.

Людина Вознюка?

Дещо спантеличує послужний список останнього претендента на посаду керівника «Рівнелісу». Олександр Олександрович Мелещук народився у місті Сарни і вся  його трудова кар’єра пов’язана з лісом. З 1989 року  працював  в Клеванському  лісгоспі, де пройшов шлях від помічника лісничого до начальника лісового відділу. З 2000 року обіймав посаду директора  Володимирецького лісгоспу, а з 2009 по 2012 рік -  Державного підприємства «Костопільський лісгосп». Наразі очолює ДП “Млинівське лісове господарство”. Принаймні так значиться на офіційному сайт Млинівського лісгоспу. Лле в на сайті Державного агентства лісових ресурсів України його місце роботи та посада – помічник народного депутата Юрія Вознюка. Та й в декларації, серед доходів Мелещука значиться заробітна плата помічника нардепа та ще зарплата у ПП «Лісівник».

З одного боку, з таким послужним списком Олександр Мелещук мав би бути людиною Миколи Шершуна. Та судячи зі статусу помічника нардепа, він пов’язаний з Вознюком, який є представником Народного фронту. Витім, як і міністр Внутрішніх справ Арсен Аваков.

Мелещук у минулому теж балотувався у депутати. Однак не від Народної партії чи БПП «Солідарність», як більшість керівників лісгоспів, а від ВО «Батьківщина». Нагадаю, що у минулому нардепами від «Батьківщини» були Вознюк і Аваков.

Зрештою відповіді на два питання вже скоро допоможуть, що відбувається: 1. чим закінчиться справа з «хабарним» затриманням керівників лісгоспів? 2. кого призначать новим керівником ДП «Рівнеліс»?

Спостерігаємо і робимо висновки.

1
Політика Наука і технології # Віталій Сухович # Микола Шершун # Ігор Фізик # Юрій Кошин # Олександр Мелещук # Михайло Коостюк # Володимир Іванов
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі