Рівненський лікар пояснив, що робити з "тілом", що заснуло у траві

Рівненський лікар пояснив, що робити з
0
Рівненський лікар пояснив, що робити з "тілом", що заснуло у траві

Рівненський лікар-активіст, голова ГО "Білі берети - Рівне" Юрій Тарасюк‎ розповів, що робити, якщо ви побачили на вулиці п'яну людину, що лежить на землі. Перш за все варто бути не байдужим, і підійти і перевірити пульс (або послухати, чи дихає):

НЕ для самовихваляння 

Також цілком може бути, що людині стало зле:

Різноманітні форс-мажорні ситуації (нещасні випадки, раптові захворювання) нерідко відбуваються в умовах, коли відсутні необхідні лікарські засоби, перев’язувальний матеріал, помічники, засоби транспортної іммобілізації, немає хорошого освітлення. У таких випадках велике значення мають зібраність і уважність під час надання першої медичної допомоги, зазначає MegaSite.

На вулиці ми можемо бачити випадки епілептичного приступу чи судоми, у людини йде піна з рота, закочуються очі. Перехожий, що бачить таку ситуацію, може просто притримати людину, щоб вона не нанесла сама собі травми.

Літом сезонно зустрічаються теплові або сонячні удари. Людина непритомніє, тож першим чином потрібно перемістити її в тінь. Далі по можливості облити холодною водою та підкласти валик під шию (не під голову) — щоби забезпечити хорошу вентиляцію легень.

Якщо людина зашпортнулася та вдарилася і втратила свідомість — просто повернути голову набік, щоб людина не захлинулася (не було аспірації). Не потрібно проводити будь-які інші дії, рухати людину, тому що можуть бути різні ускладнення.

У міру своїх здібностей і можливостей треба зуміти виконати комплекс максимально доступних і доцільних заходів, спрямованих на порятунок життя потерпілого. Треба пам’ятати — це може трапитися з кожним із нас. Для цього необхідно знання ознак ушкоджень і захворювань, правил надання першої допомоги.

Під час надання першої медичної допомоги дотримуйтеся наступних правил:

– Всі дії людини, яка надає допомогу, мають бути доцільними, обдуманими, рішучими, швидкими та спокійними.

– Перш за все треба оцінити обстановку та забезпечити безпеку на місці події. Діяти треба так, щоб у процесі надання першої допомоги не травмуватися самому.

– Потрібно швидко та правильно оцінити стан потерпілого. Цьому сприяє з’ясування обставин, за яких сталася травма чи раптове захворювання, часу і місця виникнення травми. Це важливо, якщо потерпілий (хворий) знаходиться без свідомості.

– Якщо потерпілий знаходиться без свідомості, але в нього зберігаються пульс і дихання, покладіть його на бік. Перевіряйте пульс і дихання кожні 1-2 хвилини.

– Якщо потрібно переконатися, що потерпілий у свідомості, запитайте в нього щось. Наприклад, де відчувається біль, які отримані травми, чи страждає хронічними захворюваннями. Якщо він не відповідає, перевірте його реакцію на біль.

– При огляді потерпілого визначте вид і тяжкість травми, наявність кровотечі. На підставі огляду потерпілого визначте спосіб і послідовність надання першої медичної допомоги.

– При зупинці дихання і відсутності пульсу негайно викликайте «швидку допомогу». Укладіть хворого так, щоби йому нічого не заважало і починайте масаж серця та штучне дихання.

– При наявності у потерпілого кровотечі постарайтеся зупинити кров.

– Перевірте, чи не з’явилися в потерпілого наступні симптоми: асиметрія зіниць (один більше іншого), опущення куточка рота з одного боку, ослаблення м’язів з одного боку тіла, порушення мови. Це може бути показником інсульту.

– Після надання першої допомоги по можливості підготуйте потерпілого до транспортування до медичного закладу.

Коли бригада швидкої працює, бажано при потребі максимально допомагати. Агресивна поведінка та шум тільки утруднюють роботу медиків. Нерідко випадкові свідки щільно гуртуються навкруги постраждалого — цього не потрібно робити, адже такими діями ви перешкоджаєте доступу свіжого повітря.

Якщо на ваших очах людині стало погано або ви бачите когось, хто лежить на землі та потребує допомоги — не проходьте повз, викличте «швидку». Адже в такому випадку тільки від вас залежить життя та здоров’я цієї людини.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі