«Сходини села» на Рівненщині: незаконно розміщена агітація та матеріальне зацікавлення виборців

«Сходини села» на Рівненщині: незаконно розміщена агітація та матеріальне зацікавлення виборців
0
«Сходини села» на Рівненщині: незаконно розміщена агітація та матеріальне зацікавлення виборців

15 жовтня у селі Тараканів відбулися загальні збори громадян Тараканівської сільської ради, під час яких спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували незаконно розміщену агітацію на приміщенні Будинку культури та подарунок від Радикальної партії Олега Ляшка.

Так, у газеті «Вісті Дубенщини» №41 (110) від 12 жовтня 2017 року, а також на приміщенні сільської ради, зупинках громадського транспорту та магазинах було розміщено оголошення щодо проведення зборів:

«15 жовтня о 13:00 у приміщенні будинку культури с. Тараканів відбудуться загальні збори громадян Тараканської сільської ради. Порядок денний:

  1. Вибори сільського голови та депутатів в Тараканівській об’єднаній громаді.
  2. Ознайомлення з кандидатами на голову Тараканівської ОТГ та кандидатами в депутати.

Виконавчий комітет Тараканівської сільської ради».      

Перед початком заходу двоє осіб поширювали друковані агітаційні матеріли «Передвиборча програма кандидата на посаду голови Тараканівської сільської об’єднаної територіальної громади Наталії Сорочинської». Цей же агітаційний матеріал був розміщений на вхідних дверях приміщення Будинку культури.

Відповідно до пункту 5 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», забороняється розміщувати друковані передвиборчі агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Під час загальних зборів Сергій Свисталюк, депутат Рівненської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка, сказав: «Тут запитують на рахунок подарунка у садочок.  У вівторок вже дитячий садочок вже його буде мати».

Оксана Лозова, лідер обласної організації Радикальної партії на Рівненщині, додала: «Подарунок вже стоїть у  дворі в автобусі, хто хоче – може пересвідчитися».

Спостерігач ОПОРИ зафіксував на подвір’ї біля приміщення Будинку культури дві пральних машини, які Радикальна партія Олега Ляшка подарувала для Тараканівського дошкільного навчального закладу (дитячого садка).

Нагадаємо, Радикальна партія Олега Ляшка висунула дев’ять кандидатів у депутати та кандидата на посаду сільського голови Тараканівської ОТГ Олександра Кривичуна.

Громадянська мережа ОПОРА вважає, що дії вищезгаданої політичної партії можна охарактеризувати, як «виборчу благодійність», що фактично є технологією матеріального стимулювання виборців з метою отримання додаткових електоральних переваг та формування позитивної думки про суб’єкта виборчого процесу. Іншими словами «виборча благодійність» – це реалізація кандидатом чи політичною партією благодійних, соціальних та культурних ініціатив, у період виборчої кампанії. Зазвичай, такі ініціативи розпочинають реалізовувати на старті виборчої кампанії і завершуються одразу по її завершенню. «Виборча благодійність» може прямо застосовуватися до виборців, тоді такі дії будуть мати ознаки непрямого підкупу виборців так і стосуватися їх опосередковано. Зокрема, у випадках, коли кандидати намагаються через подарунки для дітей здобути прихильність їхніх батьків – своїх виборців.

Згідно з частиною 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів(крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Крім того, як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, агітація, що супроводжується наданням товарів підприємствам, установам, організаціям має ознаки непрямого підкупу виборців відповідно до частини 3 статті 160 КК України.

«Проте в даному випадку слід з’ясовувати, хто саме за документами виступав офіційним дарувальником. Подарунок не був офіційно переданий на агітаційному заході, проте був згаданий під час агітації. Кандидати часто обходять пряме порушення закону з метою уникнення відповідальності, проте такий спосіб  ведення агітації за допомогою матеріального зацікавлення виборців ставить кандидатів в нерівні умови та є порушенням стандартів вільних та чесних виборів», - додала Ольга Коцюруба.

0
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі