Сьогодні Всесвітній день боротьби з гепатитом: що варто знати про хворобу

Сьогодні Всесвітній день боротьби з гепатитом: що варто знати про хворобу
0
Сьогодні Всесвітній день боротьби з гепатитом: що варто знати про хворобу

Перший Всесвітній день боротьби з гепатитом був ініційований 19 травня 2008 р. Світовим Альянсом з проблем гепатиту або World Hepatitis Alliance з метою підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С. Згодом, у 2010 році на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я було прийнято резолюцію щодо офіційного проведення Всесвітнього дня боротьби з гепатитом – 28 липня.

За даними ВООЗ вірусні гепатити поширені в усіх країнах.. В даний час 90% людей, що живуть з гепатитом В і 80% людей, що живуть з гепатитом С, не знають про свій статус. Це може призвести до можливого розвитку фатальної хвороби печінки в якийсь момент їхнього життя, а в деяких випадках, ці люди неусвідомлено можуть передати інфекцію іншим.

Сьогодні при наявності ефективних вакцин і лікування гепатиту В і гепатиту С елімінація вірусного гепатиту є досяжна Для вирішення цього завдання необхідно більше усвідомлення і розуміння хвороби і ризиків всіма членами суспільства, а також доступ до більш дешевої діагностики та лікування.

Існує п'ять основних вірусів гепатиту, названих за типами A, B, C, D і E
. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки. Гепатит Е може викликати смерть у 20%  інфікованих вагітних жінок.

Гепатити, викликані різними вірусами, передаються по-різному.Причиною гепатиту А і Е, здебільшого, є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит А називають «хворобою брудних рук». До групи ризику зараження потрапляють, в першу чергу, діти дошкільного та молодшого шкільного віку, які можуть вживати немиті фрукти, або їсти брудними руками, чи брати до рота забруднені пальці, іграшки, олівці.

Заходи профілактики гепатиту А такі ж, як і при кишкових інфекціях: дотримання правил особистої гігієни; забезпечення якісного водопостачання; ізоляція хворих на весь заразний період, дезінфекція в осередку інфекції.

Гепатит В, С і D зазвичай розвивається в результаті контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять переливання зараженої крові або продуктів крові, медичні і немедичні (татуювання, пірсинг, введення внутрішньовенно наркотичних речовин) процедури з  ушкодженням шкірного покриву, слизових оболонок з використанням забрудненого обладнання. Передача гепатиту В можлива від матері дитині під час пологів. Також гепатитом В можливо інфікуватися при сексуальних контактах.

Захиститися від вірусного гепатиту можна двома способами.

По-перше, потрібно намагатися уникнути зараження: дотримуватися гігієни (це важливо для захисту від вірусів А і Е), дотримуватися обережності при переливанні крові, проведенні тату, пірсингу і при статевих контактах, запобігати  передачі гепатиту В від матері дитині; дотримуватись безпеки ін'єкцій і хірургічних процедур; надавати послуги зі «скорочення шкоди» для людей, які вживають ін'єкційні наркотики (це допоможе запобігти зараженню вірусами В і С).

По-друге, можна зробити щеплення. Як правило, вакцина надійно захищає людину від зараження вірусами гепатитів А і В.

Сьогодні більше 90% людей з гепатитом С можуть бути повністю виліковані від вірусу протягом 3-6 місяців. За допомогою належного лікування гепатиту В і С можна запобігти розвитку цирозу і раку печінки.

На 66 сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ 12-15 вересня 2016 року в м. Копенгаген (Данія) було прийнято «План дій сектора охорони здоров'я по боротьбі з вірусними гепатитами в Європейському регіоні ВООЗ». Загальна мета Плану дій - до 2030 року домогтися елімінації вірусного гепатиту як загрози громадському здоров'ю в Європейському регіоні шляхом зниження захворюваності і смертності, викликаної вірусними гепатитами і пов'язаними з ними ускладненнями, і забезпечення справедливого доступу до рекомендованих послуг з профілактики, тестування, догляду та лікування для всіх людей.

В країні Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. №1415-р схвалена «Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року». За оціночними даними, до 5 відсотків населення країни інфіковано вірусним гепатитом С та 1—2,5 відсотка — вірусним гепатитом В. Поєднані патології (ко-інфекції) ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів здійснюють додатковий негативний вплив на здоров’я пацієнтів та, крім того, ускладнюють організацію як надання медичної допомоги для населення, так і планування програм та заходів з профілактики серед ключових груп населення. Визначена Стратегічна ціль «Зменшення нових випадків вірусних гепатитів, в тому числі хронічних, та скорочення смертності, зумовленої вірусними гепатитами» базується на Глобальній стратегії сектору охорони здоров’я ВООЗ з вірусного гепатиту «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів».

Тому у Всесвітній день боротьби з гепатитом відкриваються можливості для нарощування національних і міжнародних зусиль по боротьбі з цими хворобами, на привернення уваги широкої громадськості і фахівців до зазначеної проблеми, підвищення зацікавленості громадян кожної країни в проведенні профілактичних заходів.

Застосування гігієнічних знань на практиці кожною людиною, визнання важливості імунопрофілактики гепатитів А і В, а також участь в проведенні щеплювальних кампаній дозволить зберегти здоров'я населення не тільки кожної окремої країни, а й населення планети в цілому.

В Рівненській області у 2019-2020 рр. захворюваність на гепатит А становила 1,04-1,64 на 100 тисяч населення (12 випадків у 2019 р. та 19 випадків у 2020 р.). Найвищий рівень захворюваності гепатитом А в 2020 р. відмічався в Острозькому районі -16,2 (7 випадків).

Показники захворюваності гострим гепатитом С за період 2019-2020 рр .залишаються майже на одному рівні 0,78-0,26 (у 2019 р. - 9 випадків, у 2020 р.-3). Значно вища захворюваність хронічним гепатитом С 8,04-4,06 (у 2019 р. - 93 випадки, у 2020 р.-47). За цей період захворюваність гострим гепатитом В становила 4,5-2,85 (в 2019 р. в області було зареєстровано 52 хворих , в 2020 р. - 33 випадки). Що стосується захворюваності на хронічний вірусний гепатит В, то показники захворюваності становили 2,08-1,21 (24 випадки в 2019 р. та 14 випадків у 2020 р.)..

У складі ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» функціонує вірусологічна лабораторія, яка проводить сучасні вірусологічні, серологічні, молекулярно-генетичні дослідження в системі моніторингу вірусних інфекцій. Сьогодні це єдина в області вірусологічна лабораторія, яка займає площу 280 м², має відповідну сучасну матеріально-технічну базу. Лабораторія атестована Головною організацією метрологічної служби МОЗ України на право проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду в галузі охорони здоров’я, лабораторія акредитована Національним агентством з акредитації України на компетентність відповідно вимог ДСТУ ISO/ IEC 17025 в галузі молекулярно-генетичних досліджень.

В лабораторії безоплатно проводять дослідження на вірусні гепатити контактним особам з вогнищ гострих і хронічних гепатитів, а також дітям, народжених від матерів-носіїв вірусів гепатитів В і С. Вартість досліджень методом ІФА за зверненнями громадян становить 148,08 грн. без ПДВ.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі