Туберкульоз на Рівненщині: експерти розповіли де найбільше хворих

Туберкульоз на Рівненщині: експерти розповіли де найбільше хворих
0
Туберкульоз на Рівненщині: експерти розповіли де найбільше хворих

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом, щоб підвищити рівень поінформованості громадськості про руйнівні наслідки для здоров'я, соціальних та економічних наслідків туберкульозу, а також активізувати зусилля для подолання глобальної епідемії туберкульозу. Дата відзначає день у 1882 році, коли доктор Роберт Кох оголосив, що виявив бактерію, що викликає туберкульоз, що відкрило шлях до діагностики та лікування цієї хвороби.

"Прийшов час припинити туберкульоз", - сказав д-р Тедрос Адханом Гебресіус, генеральний директор ВООЗ. "Ми підкреслюємо нагальну необхідність виконати зобов'язання, прийняті на зустрічі високого рівня ООН на туберкульоз у 2018 році, до дій, які забезпечать, щоб кожен, хто потребує допомоги в туберкульозі, міг отримати його".
Пакет ВООЗ розроблений для того, щоб допомогти країнам закрити прогалини у боротьбі з туберкульозом, щоб ніхто не залишився позаду.

Починаючи з 2000 року, 54 мільйони життів були врятовані, а смертність від туберкульозу скоротилася на третину. Але 10 мільйонів людей все ще хворіють на туберкульоз щороку.
Найбільш вразливим є люди, які стикаються з соціально-економічними проблемами, ті, хто працюють і живуть в умовах підвищеного ризику, найбідніші та маргіналізовані.

Незважаючи на тенденцію до зниження рівня захворюваності, епідситуація з туберкульозу в Рівненській області залишається нестійкою.

Як повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр показник захворюваності на активний туберкульоз органів дихання у 2018 році знизився на 6,0% і склав 39,8 (у 2017 році - 41,9) на 100 тис. населення (462 хворих). Значне перевищення середньообласного показника захворюваності відмічається у Гощанському (73,7), Рівненському (61,5), Здолбунівському (50,6) та Березнівському (49,3) районах.

Однак найбільше занепокоєння викликає постійне зростання питомої ваги бацилярних, тобто заразних форм туберкульозу в загальній структурі захворюваності, яка нині склала вже 68%. Основна причина – несвоєчасне звернення за медичною допомогою: нині значна частка населення просто боїться звертатись до лікарів, оскільки лікування і неофіційно, і офіційно (медикаменти) коштує дорого. Захворюваність бацилярними формами туберкульозу зросла на 3,4% і склала 27,1 (у 2017р.- 26,2) на 100 тис. населення (314 хворих). Найвищі показники у Гощанському (48,2), Рівненському (48,1), Рокитнівському (43,3) районах. Це означає, що понад 2/3 хворих до встановлення діагнозу і госпіталізації знаходяться посеред нас, активно поширюючи збудники туберкульозу серед оточуючих, насамперед, серед рідних і близьких.

У 2018 році спостерігалось збільшення смертності населення від туберкульозу; так, показник на 100 тисяч населення за попередніми даними склав 7,7 (90 випадків), що на 12,4% більше, ніж у 2017 році (65 випадків).
На захворюваність дітей певний вплив має і вакцинопрофілактика. До 2018 р. неодноразово спостерігались перебої з постачанням вакцини БЦЖ, тому чимало дітей виявились невакцинованими. З 2018 р. ситуація змінилась – план виконано на 89,6%, але значна частка дітей віком 2-3 роки й досі залишилась невакцинованою.

Необхідно вказати, що нині Рівненська область забезпечена п’ятьма основними препаратами для лікування туберкульозу, які надаються безкоштовно. Слід зазначити, що як якість, так і калорійність харчування в протитуберкульозних стаціонарах суттєво вища, ніж в інших, та й сам туберкульоз в сучасних умовах при своєчасному зверненні за допомогою цілком виліковний.

Коли ж слід звернутись за допомогою? Туберкульоз – складне захворювання всього організму, проте має ряд симптомів які настійно кличуть звернутись до лікарів. Зокрема, серед ранніх симптомів, це, насамперед, підвищення температури, нічна пітливість, підвищена втомлюваність, головний біль, схуднення, кашель, і якщо все це на протязі місяця – ознака реальної можливості туберкульозу. Проте якщо на даному етапі звернутись до лікарів, то хворий ще не буде становити загрози зараження рідних і близьких, а шанси на одужання практично стопроцентні.

0
Суспільство # Рівненщина # Туберкульоз
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі