У Рівненському краєзнавчому музеї відкрили виставку «Мистецтво однієї школи: вчитель та його учні»

У Рівненському краєзнавчому музеї відкрили виставку «Мистецтво однієї школи: вчитель та його учні»
0
У Рівненському краєзнавчому музеї відкрили виставку «Мистецтво однієї школи: вчитель та його учні»
8 грудня 2020 р. о 12.00 відбулося відкриття виставки гуртка художньої вишивки ЗОШ №23 (керівник - Л. Лисюк), створеної працівниками сектору етнографії. Цією виставкою РОКМ започатковує цикл етнографічних виставок, об’єднаних спільним проєктом - «Мистецтво однієї школи: вчитель та його учні».
 
Чи легко зробити копію відомої картини та ще застосовуючи інший матеріал для творчості – не фарбу й пензлик, а нитку й голку? Як покласти стібки? Які обрати техніки? Яким чином підібрати кольори? Слід завжди бути в пошуці нових засобів самовираження, не боятися створювати ескізи, експериментувати з формою, фактурою. Кожна з робіт не залишить Вас байдужими. Вам захочеться відчути енергетику нитки та вишивальниці (а це – учні 9-11 класів), що зробила свій внесок у мистецтво вишивки – неповторне, самобутнє, що поєднує минуле і сьогодення – мистецтво кін. ХІХ ст. та нас, сучасників.
 
Зразковий художній колектив гуртка «Художня вишивка» у своїй діяльності ставить за мету формування творчих здібностей дітей засобами мистецтва, акцентуючи увагу на опануванні різних технік вишивки та створенні вишитих картин. З 1996 р. гурток очолює знана в Україні своїм авторським стилем майстриня з художньої вишивки - Людмила Іванівна Лисюк. Творчість майстрині є добре відомою як в регіоні, так і за кордоном, адже вона є учасницею численних міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, зокрема в таких містах, як Рівне (2010 р.), Львів (2016 р.), Вараш (2017 р.), Дубно (2018 р.). Вишивальниця бере активну участь у фольклорно-етнографічному святі «Музейні гостини». Картини Л. Лисюк виставлялись у Польщі (1981, 1983 рр.), Аргентині (1984 р.), Німеччині (1993 р.) тощо.
 
Зразковий художній колектив гуртка «Художньої вишивки» вже мав 2013 р. персональну виставку в Рівненському обласному краєзнавчому музеї. З того часу з’явилися нові роботи, поповнилася тематика картин. Так, впродовж останніх років вихованці Людмили Іванівни працювали над створенням вишитих копій з картин відомих художників – імпресіоністів, які експонуються на новій виставці. Їх особливістю є те, що з метою отримання певного відтінку поєднуються нитки різних кольорів, а це в свою чергу сприяє «ліпленню» форми кольором. Таким чином створюються речі нового звучання, яким пасує назва «живопис голкою і ниткою». Гра світла, живий настрій притаманні вишитим роботам. Ефект гармонійних колірних сполучень, сюжетних рішень вдається реалізувати завдяки технікам «художня гладь», «двобічна гладь», «штапівка», а також спеціальним авторським технікам – «мазок», «сітківка», «розсип».
 
Відтворюючи за допомогою вишивки картини великих майстрів живопису, члени гуртка повніше розкривають свій творчий потенціал. Впродовж місяця відвідувачі виставки мають змогу помилуватися вишитими копіями картин художників-імпресіоністів Клода Моне, Вінсента Ван Гога, Каміля Піссарро, Альфреда Сіслея.
 
 
 
0
Найцікавіші матеріали
На Рівненщині провели благодійний Забіг Подяки для допомоги захиснику
0
Читати далі
У застосунку «Резерв+» може з'явитися направлення на ВЛК
0
Читати далі
У Рівному неповнолітні на самокаті врізалися в авто
0
Читати далі
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі