У Рівному обговорили розвиток культури в громадах

У Рівному обговорили розвиток культури в громадах
0
У Рівному обговорили розвиток культури в громадах

У Рівненській ОДА обговорили, як налагодити ефективну систему надання населенню культурних послуг у контексті децентралізації.

В онлайн нараді взяли участь начальниця управління культури і туризму Любов Романюк, керівники територіальних громад та культурних закладів області.

Серед розглянутих питань - забезпечення ефективного управління сферою культури в територіальних громадах, нормативно-правові засади передачі закладів культури у власність ТГ.

Як зазначила Любов Романюк, нині в області завершується реформа децентралізації. З 1 січня 2021 року усі громади отримали повноваження і ресурси, а також стали рівними у відносинах з державним бюджетом.

Відтепер громади несуть повну відповідальність за надання послуг на своїй території, в тому числі - культурних. Сфера культури в громадах включає аматорське мистецтво, бібліотечну і музейну справи, охорону культурної спадщини, питання релігії, національностей і туризму, початкову мистецьку освіту, організацію дозвілля. Варто зазначити, що адміністративна реформа не передбачає ліквідації закладів культури, - розповіла Любов Романюк.

Головне завдання новостворених ТГ - наповнити заклади новим змістом, перетворити їх на нові культурні центри, зробити корисними і привабливими для людей.

— Обласне управління культури і туризму та обласні методичні центри готові надавати консультативну допомогу у налагодженні роботи закладів культури у громадах. Ми налаштовані на співпрацю, - зазначила Любов Романюк.

Вона нагадала, що для втілення творчих проєктів щороку надається 4 гранти голови ОДА. Щомісяця виплачуються 10 стипендій працівникам і ветеранам галузі, а також присуджується 6 обласних мистецьких премій.

Ще одним ресурсом, до якого закликають долучатися, є грантова програма Українського культурного фонду. Вона стосуються надання культурних послуг на рівні громад, зокрема це програми «Культура. Туризм. Регіони» та «Культурні столиці України».

 

Читайте також: Когут продовжив контракт із рівненським «Вересом» до 2022 року

Читайте також: Як читання впливає на мозок?

Читайте також: Що буде після локдауну: Степанов розповів, до чого слід готуватися українцям

0
Найцікавіші матеріали
Дрони, укриття та ремонти доріг. На що спрямовують кошти у громадах Рівненщини?
0
Читати далі
На Рівненщині запрацює Школа Супергероїв у лікарні
0
Читати далі
Палата представників США опублікувала законопроєкт про допомогу Україні
0
Читати далі
У Рівному під час руху з маршрутки випала та травмувалась пасажирка
0
Читати далі
Над створенням трибуналу для росії Україна працює разом з представниками понад 40 країн
0
Читати далі
У 143 установах Рівненщини платили завищені ціни за електроенергію
0
Читати далі
F-16 для України можуть передати з більш дальніми ударними можливостями
0
Читати далі
Рівненська дзюдоїстка здобула три медалі на чемпіонаті світу
0
Читати далі
Генштаб знайшов тисячі військових, які не брали участі в бойових діях
0
Читати далі