У Рівному зростає нове покоління полярників

У Рівному зростає нове покоління полярників
0
У Рівному зростає нове покоління полярників

Антарктида – шостий найхолодніший і найпівденніший континент земної кулі, який і сьогодні, через багато років після відкриття, зберігає у собі чимало таємниць. Нині продовжується освоєння та вивчення Антарктиди і з-поміж інших країн Україна активно долучається до метеорологічних та геологічних досліджень.

Приємно, що учасником 5-ї української антарктичної експедиції на станції «Академік Вернадський» у 2000-2001 рр. був наш земляк, рівнянин Павло Тарасович. Він працював радистом і біологом та проводив дослідження для поповнення наукового фонду України.

Про свої враження від незабутньої зимівлі в екстремальних умовах льодового континенту Павло Тарасович розповів у науково-публіцистичному виданні «Антарктида – шостий континент». Вперше презентація цієї книги та зустріч з полярником відбулася для читачів Рівненської обласної бібліотеки для дітей та школярів  міста ще 18 років тому, у 2002 році. І досі з приємністю згадується та атмосферна зустріч, адже далеко не кожному пощастило поспілкуватися з людиною, яка побувала в Антарктиді.

З плином років визріла потреба видати осучаснене видання, з кольоровим фото та на якісному папері і поширити його в бібліотеках та школах Рівненщини. На пропозицію бібліотекарів дитячої книгозбірні відгукнулися місцеві депутати, і в минулому році були виділені кошти з обласного бюджету на передрук книги про Антарктиду. Вона вийшла тиражем 300 примірників в комунальному підприємстві «Рівнекнига».

Оновлене видання автор представив педагогам та старшокласникам загальноосвітніх шкіл № 1 та  № 11 міста Рівне, а також залюбки зустрівся з учасниками клубу цікавих зустрічей «Дотик», що діє у бібліотеці.

Павло Тарасович розповів про подорож на білий континент, ділився з читачами бібліотеки своїми враженнями про роботу на станції «Академік Вернадський», про побут полярників, рослинний та тваринний світ Антарктиди.

Діти розпитували про повадки  пінгвінів, з цікавістю переглядали фото та відео з особистого архіву Павла Тарасовича, а дорослі учасники цікавились науковими дослідженнями та корисними копалинами Антарктиди.

Спостерігаючи за тим, як присутні на заходах зацікавлено розпитували про життя і побут полярників, про історію створення та функціонування наукової станції «Академік Вернадський», легко було переконатися, що видання книги та проведення таких зустрічей є вдалою і корисною ініціативою.

За матеріалами Експедиція ХХІ

0
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі