Ультрасучасне Рівне: яким буде міський урбан-парк “Перша точка”

Ультрасучасне Рівне: яким буде міський урбан-парк “Перша точка”
0
Ультрасучасне Рівне: яким буде міський урбан-парк “Перша точка”
Два роки тому на занедбаній території рівненського гідропарку буквально за декілька місяців з’явився спортивний об’єкт, аналогів якому немає в Україні. Це бетонна суцільна чаша “БОУЛ” - для велотріалу, скейтбордингу і катання на роликах (“верту”). Закордоном такі конструкції є частинами урбан-парків, де активна молодь займається екстремальними видами спорту. В нашому місті це перший проект такого рівня.
Ідея та левова частина роботи з координації і втілення БОУЛу належали Ігорю Чираку та Дмитру Котлярову (Майстерня МОСТ). На старті ідея була в тому, щоб зробити просто зону для велотріалу. Але, зібравши більше інформації про цю сферу вирішили будувати БОУЛ. Конструкція чаші складна і спочатку ініціатори скептично були налаштовані, чи вдасться це зробити в Рівному. Головна проблема була в тому, що ніхто з місцевих будівельників не знав технології і ніколи не працював з таким об’єктом. Але в результаті все вдалося і всього за три місяці БОУЛ збудували.
На цьому справа не завершилася. Поки будувався БОУЛ, Дмитро Котляров та Ігор Чирак задумали продовжити та масштабувати цей проект, і створити міський урбан-парк “Перша точка”.
Майданчик з чашею має стати лише однією з шести частин парку, а далі він розшириться за рахунок неординарного дитячого майданчика з водним атракціоном і скеледромом, стріт-зони з різними перепонами для скейтбордистів, зони для велотріалу, стрітбольної площадки, місця для відпочинку, санвузлів та інших елементів.
 
Початковий проект дитячого майданчика
Команда Майстерні МОСТ розробила проекти облаштування всіх шести об’єктів, і частину з них ініціатори подали на громадський бюджет та отримали його в 2016 році. Це були Юрій Ойцюсь (подав проект облаштування дитячого майданчика з водним атракціоном і скеледромом, бюджет 206 тис грн), Роман Денисюк (проект стрітбольного майданчику) та Ігор Чирак (проект стріт-зони).
 
Але навіть отримання бюджету ще не гарантує, що всі проекти будуть втілені в життя. Дитячий майданчик це благоустрій території, тому з ним бюрократичних проблем не виникло. А стріт-зона і стрітбольна площадка є капітальним будівництвом і облаштовувати їх в гідропарку просто так не можна. Земля є природоохоронною зоною і підпорядковується Тресту зеленого господарства, а об’єкти урбан-парку відносяться до Управління молоді і спорту. Згідно законодавства, потрібно цю ділянку землі перевести з підпорядкування одного міністерства (відомства) до іншого. Процес передачі тягнеться вже два роки і яким буде фінал поки неясно. Реальна вартість реалізації урбан-парку з кожним роком збільшується, бо ростуть ціни на матеріали, заробітна плата будівельників і т.д. Тому, скоріш за все, облаштування всіх запланованих зон доведеться зменшити, щоб вписатися в суму виділеного громадського бюджету.
 
Дитячий майданчик на етапі планування. Липень 2017 року
 
 
Що стосується дитячого майданчика, то він спроектований Майстернею МОСТ по прикладу сучасних європейських дитячих зон. Ніяких стандартних гойдалок і гірок - замість них основною є інноваційна цільна конструкція, де діти можуть займатися скелелазанням та іншими спортивно-розвиваючими іграми. Її назва так і звучить - “лазанка”.
 
"Лазанка", липень 2018 року
Окрім неї, хотіли зробити ще декілька ігрових комплексів та встановити лавки з накриттям. Але коштів громадського бюджету, після пройдення всіх експертиз, декількох перерахунків кошторису, росту цін, коригування підрядниками і т.д. вистачило лише на мінімальне впорядкування території.
 
Водний атракціон, з подачею грунтової води, в якому діти зможуть будувати іграшкові дамби задумувався теж як один з ключових об’єктів майданчика і відмовлятися ще й від нього не хотілося. Вихід знайшовся один - ініціатори зведуть його за свій рахунок.
 
“Лазанку” виготовляла компанія Wood and Play, єдина в Україні, хто робить ігрові конструкції такого рівня і класу. Всі неординарні дитячі майданчики в Києві та інших великих містах зроблені саме нею. Підрядник будівельних робіт - рівненська компанія Західбудцентр.
 
 
Слідкуйте за подальшим втіленням урбан-парку “Перша точка”. А які ще активності ви б хотіли бачити в ньому?
0
Наука і технології # урбан-парк
Найцікавіші матеріали
У Вараші внаслідок ДТП загинув неповнолітній мотоцикліст
0
Читати далі
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі