Вибори чи призначення на посаду директорів до культурних закладів Рівненської області

Вибори чи призначення на посаду директорів до культурних закладів Рівненської області
0
Вибори чи призначення на посаду директорів до культурних закладів Рівненської області

Серіал #конкурснадиректора

Вже пройшло трохи часу від самого конкурсу по відбору кандидатів на посаду директора Острозького державного історико-культурного заповідника, тому після проведення певного розслідування хто, коли і з ким :) готовий поділитися своїми думками і враженнями.

Так от про все по порядку.

Коли я оголосив що буду подавати документи на посаду директора острозького музею (заповідника), то отримав багато схвальних відгуків від різноманітних людей. Через деякий час я дізнаюсь що конкурентом до мене йде аспірант Острозької Академії Андрій Брижук. Це звісно не страшно, молодий чоловік має амбіції і хоче спробувати свої сили і отримати трохи знаності. Але потім я дізнаюсь що Андрій не просто йде на конкурс, а його активно підтримують чиновники високого рангу з Рівненської ОДА, які не хочуть щоб я був директором заповідника (бо я не слухняний). Це вже неприємно, всі ці закулісні ігри, надсилання мені на телефон провокуючих смс повідомлень з інтернету і без підписів. Я спрогнозував що будуть і якісь анонімки проти мене надіслані і на адресу конкурсної комісії. Власне так і сталося. Прийшла анонімка в якій мене звинуватили в тому що я колекціонер, «торгаш антикваріатом», для відводу підозри від Андрія там є одне речення в якому говориться що Андрій Брижук ще немає достатньо досвіду і тому треба відхилити кандидатури обох кандидатів, щоб оголосити новий конкурс. 
Я не вірив що цей сценарій так складеться, бо в комісії були люди які мене, майже всі, добре знали і я вважав їх порядними, які не підуть на зговір з керівництвом адміністрації. (Звичайно що тут не йдеться про члена комісії Юрія Калітинського - керівника відділу з охорони культурної спадщини при ОДА, якого я неодноразово критикував за повну невідповідність посаді і навіть подавав до прокуратури за сприяння руйнації пам’яток в нашій області, я точно знав що він не проголосує за мене). 
За день до конкурсу мені розповіли що попередньо були політичні торги і там спланували сценарій засідання всіх трьох конкурсних комісій. Конкурси на посаду директорів острозького і рівненського музеїв визнають як такі що не відбулися, а посаду директора музею в Пересопниці віддали Свободі. 
Власне так і відбулося. 
Це був театр в якому всі ролі вже були розписані. Не знали лише сценарію представники в комісію від громадськості, вони голосували так як думали. Нам дали п’ять хвилин для того щоб представити шлях розвитку музею за один рік і за 5 років!!! 5 хвилин розповісти що хочеш зробити за 5 років? Це просто нереально! Але цього й не треба було, нас просто не слухали. Як сказав голова комісії Сергій Свисталюк що всі охочі могли ознайомитись з нашими пропозиціями в мотиваційних листах. Тоді для чого були наші виступи?

Були оголошені якісь наші документи, але моїх рекомендацій від ректора Острозької академії Ігор Пасічник, академіка Миколи Жулинського, професора Петро Кралюк, директора інституту української археографії та джерелознавства Георгія Папакіна навіть не озвучили, зате роздали всім анонімку яку всі прочитавши вирішили не озвучувати :)
Власне і все подальше спілкування зі мною було про моє колекціонування і вирішили що це не суперечить українському законодавству. Тобто сценарій навмисно так і був влаштований. Правда ще звучали закиди що мене не хочуть бачити директором заповідника в острозькій міській раді)) і це зрозуміло, бо я ї їм не даю спокою в тому що пам’ятки які належать місту теж руйнуються за бездіяльності відповідних органів міськради. (Станом на сьогодні руйнують палац князя Яблоновськго 18 ст.)

Голосування мене відверто здивувало, хоч я був готовий до такого сценарію. 
За мене проголосували лише троє представників від громадськості Alex Kharvat Андрій Живюк, та Мирослава Косарєва.
Проти (утримались це теж позиція проти) проголосували всі працюючі в адміністрації та раді. Сергій Свисталюк, Світлана Богатирчук-Кривко, Черній Алла, Олександр Булига, Калітинський Юрій, Давидюк Петро. 
Про цей сценарій я знав ще до засідання комісії. Шкода що так сталось.
Цікаво почути думки тих хто не захотів за мене голосувати?
Потім з кулуарних розмов я зрозумів що з усіма залежними від адміністрації членами комісії вже переговорили і вони вирішили мені дати ще один шанс, щоб я змирився, прийшов на поклон і працював «в команді» :) Та я й не проти працювати в команді яка хоче розвинути острозький музей і Остріг в цілому. Всі роки які я пропрацював в музеї, я старався завжди добиватись чогось кращого для музею і я думаю що це було видно із моєї життєвої позиції. Директорство в острозькому заповіднику для мене не самоціль, я просто розумію що на цій посаді я зміг би зробити набагато більше, чим будучи просто активістом який постійно бореться за збереження пам'яток в місті та області. 
В даному випадку я розумію що після цього повідомлення мене також не захочуть бачити на посаді директора. Бо нові вибори практично нічого не дадуть. Це не вибори, це призначення директора угодного керівникам ОДА, слухняного і покірного ))) я не такий. Новий конкурс знову буде таким же, думаю що й більшість членів комісії будуть ті ж, претенденти ті ж, програми ті ж.
Мене здивувало коли керівництво комісії сказало що і моя програми розвитку музею їм не сподобалась, бо всі програми не конкретні. Цікаво чи вони хоч читали програми і мої і конкурентів? 
Вже станом на сьогодні я точно знаю що анонімку на мене написав мій конкурент під керівництвом своїх покровителів в ОДА. І хоч анонімка була підписана «колектив музею» насправді ніхто з музейних працівників заповідника її не писав.

PS.  І на завершення, я от думаю чи подаватися мені на новий конкурс? Це знову буде вистава в якій ролі всіх будуть розписані зарання? 
Але якщо це театр то чому б і не пограти в ньому роль :) я подамся відразу на директорство двома музеями :) і острозьким і рівненським. Правда я не є членом ніякої партії і це значно ускладнює мої можливості, але вступати в жодну не планую. Зі Свободи мене виключили так само за вільнодумство і критику начальства, в Радикальну партію точно не піду бо не тієї орієнтації ))) а в БПП не піду, бо ця партія «порядних» керівників мені точно не до душі. Навіть шкодую що підтримав на попередніх виборах деяких кандидатів від цієї партії.

0
Політика Економіка # Микола Бендюк # Острозького державного історико-культурного заповідника
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі