Як Ілон Маск та кіберсвині змінюють медицину і технології

Як Ілон Маск та кіберсвині змінюють медицину і технології
0
Як Ілон Маск та кіберсвині змінюють медицину і технології

У прямому ефірі 28 серпня Ілон Маск продемонстрував, як чіпи Neuralink можуть бути успішно імплантовані до живого організму без шкоди для його здоров’я. За словами американського винахідника, свині-учасники експерименту майже нічим не відрізняються від інших тварин і почувають себе доволі щасливими.

Онлайн-демонстрація із кібертваринами є частиною програми Neuralink, що має на меті розробку нейро-комп’ютерного інтерфейсу – системи обміну інформацією між мозком та електронним пристроєм. Свинка на ім’я Гертруда безтурботно бігала по загону і їла, незважаючи на чіп, імплантований у її морду.

Усередині крихітного імплантат містяться сотні ниточок-електродів (кожна тонша за людську волосину), які ловлять мозкові сигнали. Чіп Neuralink аналізував нейронну активність мозку Гертруди під час виконання певних дій – прийому їжі, бігу чи нюхання. «Коли тварина щось рознюхує і торкається предметів своєю мордою, наш імплантат ловить та записує її нервові імпульси», – сказав Маск.

Інша свинка на ім’я Дороті теж брала участь в експерименті. Вона мала імплантат і раніше, але Neuralink повторив експеримент і довів, що з твариною нічого не сталося і другого разу. Ілон Маск зазначив: «Дороті – чудовий приклад успішних маніпуляцій з чіпами. Імплантат ми знову вийняли і отримали ту ж саму щасливу свинку, нічим не відмінною від нормальних тварин».

Експерименти зі свинями довели, що чіпи можна імплантувати в живі організми хірургічним шляхом без жодних негативних наслідків для реціпієнта. Ці міні-пристрої також доволі міцні – свинки, які часто билися головами одна з одною, не пошкодили жодного з них.

Експерименти Neuralink з імплантацією двох чіпів також виявилися успішними.

Що це натомість означає для управлінням комп’ютера силою думки?

Згідно із заявами Маска, сигнали чіпа достатньо точно «читають» сигнали свинячого мозку, аби визначити, як нейронна активність керує суглобами тварини. Щоправда, свиней поки що не навчили керувати ком’ютерною мишкою чи клавіатурою. «Сигнали бездротового імплантату дають нам визначити позицію кінцівок тварини», – додає Маск. Він також зазначив, що компанія змінила спосіб кріплення імплантатів до мозку людей, які їх носять.

Спочатку розробники планували створювати імплантати, що закріплювалися би за людським вухом. Тепер Neuralink обіцяють випустити крихітний чіп, що зможе бути розташований зверху на черепі. Його також не буде помітно під волоссям. Лисі користувачі матимуть лише невеличкий шрам на місці імплантації.

– Ми зменшили чіп до розміру великої монети, – зазначає Маск. – Сам міні-пристрій заповнить простір видаленої частини черепа.

Чіп схожий на фітнес-трекер Fitbit з багатьма маленькими дротами. Батарея імплантата заряджатиметься так само, як і батарея смарт-годинника: ви можете використовувати пристрій цілий день, а вночі він відновлюватиме свою енергію.

Чіп буде з’єднуватись з вашим смартфоном через Bluetooth та іншими пристроями, такими як мишка та клавіатура, що дозволить користувачу керувати кожним пристроїм силою думок. Імплантат зчитуватиме сигнали мозку, щоб визначити, які дії ви хочете зробити, а потім перетворити їх у комп’ютерні команди.

Щоб імплантувати чіп як безпечно, так і ефективно, компанія планує навчити виконувати хірургічні маніпуляції робота, що також було показано в демонстрації. Машина зможе розмістити ниткоподібні електроди у мозку людини, не проколюючи кровоносні судини, уникаючи нанесення помітних пошкоджень.

Така операція триватиме не довше години і не вимагатиме використання анестезії, адже процес обіцяє бути безболісним.

Маск додав, що «зовсім скоро» його компанія імплантує пристрій Neuralink у першу людину. Залишилося дочекатися лише подальшого тестування на безпеку проведення операції та необхідних схвалень регуляторних органів.

Головна мета розробників – зробити процедуру схожою до лазерної корекції зору. За словами Маска, спочатку ціна на чіпи буде достатньо високою, але без раптового падіння вартості не обійдеться. «Враховуючи автоматизовану хірургію, ми знизимо ціну до декількох тисяч доларів. Напевно».

Маск провів демонстрацію в п’ятницю, щоб також набрати нових людей до Neuralink. На даний час штат команди – 100 чоловік, але під час заходу Маск сказав, що одного дня компанія матиме аж 10 000 співробітників.

Наразі компанія працює з пацієнтами, які більше не відчувають своїх кінцівок. Але нейро-комп’ютерний інтерфейс може закласти основу для більш незвичних науково-фантастичних концепцій, знайдених у таких фільмах як «Матриця» і «Привид в латах». Під час сеансу запитання-відповідь Маск висловив припущення на рахунок можливості перетворення спогадів людини у комп’ютерний код, який потім можна буде завантажити в новий корпус робота.

За матеріалами: Tokar.ua

Читайте також: Ілон Маск розробляє програму, яка дозволить людям спілкуватись будь-якою мовою

Читайте також: Виготовлена за участі України ракета «Vega» вивела на орбіту півсотні супутників (ВІДЕО)

Читайте також: Наскільки розумний штучний інтелект?

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі