Які воєнні події найбільше вразили українців

Які воєнні події найбільше вразили українців
0
Які воєнні події найбільше вразили українців
Українців з початку повномасштабного вторгнення серед воєнних подій вразили бої під Києвом та швидка окупація півдня.


Про це йдеться в опитуванні фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова, яке провели з 23 по 30 березня 2023 року.

 

Так, бої під Києвом назвали 36% респондентів, а швидку окупацію півдня — 32%. Також багатьох українців вразили бої за Маріуполь (28%), потоплення крейсера «Москва» (27%), протести людей у Херсоні проти окупантів (24%), постачання західної зброї (24%), захоплення Запорізької АЕС (24%) та полон захисників «Азовсталі» (23%).

 

Також в українців запитали, які події за час повномасштабної війни у них найбільше асоціюються з горем. Найчастіше називали загибель людей (23,8%), бомбардування і ракетні обстріли (21,9%), а також воєнні злочини окупантів у Бучі, Ірпені, Ізюмі, Маріуполі та інших місцях (16%).

 

Серед воєнних злочинів українців найбільше вразили розстріли і катування людей у Бучі (63,2%), знищення людей у драмтеатрі у Маріуполі (43,8%) та масове вбивство полонених в Оленівці (40,2%).

 

Водночас з гордістю і перемогою у людей найбільше асоціюються звільнення територій і наступальні дії (15,6%), звільнення Херсона (14,6%), опір ворогу під Харковом (10,8%) та наші військові (10,2%).

 

Про опитування

Його проводили методом особистого інтерв'ю в усіх регіонах України, крім Криму, Донецької та Луганської областей. У Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях респондентів питали лише на тих територіях, що перебувають під контролем України та на яких немає бойових дій.

 

Структура вибірки відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводили опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).  

 

Загалом опитали 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%. Проте додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути наслідком російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

 

 

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі