Які заклади Рівненщини надають паліативну допомогу невиліковно хворим

Які заклади Рівненщини надають паліативну допомогу невиліковно хворим
0
Які заклади Рівненщини надають паліативну допомогу невиліковно хворим

9 жовтня відзначається Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги. Паліатив — це медична та психологічна допомога для людей, які живуть з важким та невиліковними хворобами.

З 1 квітня 2020 року паліативна допомога увійшла до Програми медичних гарантій. Відтак зросла кількість закладів, які надають паліативну допомогу: у Рівненській області їх 24.

«Угоди з НСЗУ на надання паліативної допомоги пацієнтам уклали медичні заклади з усієї області. Це і Рівненський обласний фтизіопульмунологічний центр, Рівненський обласний протипухлинний центр, Рівненська міська дитяча лікарня. А також Радивилівська міська центральна лікарня, Зірненська лікарня «Хоспіс» Березнівського району, Степанська районна лікарня та інші. Усі вони з 1 квітня 2021 року, відколи діє нова Програма медичних гарантій, отримали від НСЗУ 25,5 млн грн за надання пацієнтам паліативних послуг», – зазначила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Доступність паліативної допомоги в регіонах великою мірою залежить від місцевої влади, яка відповідає за організацію надання медичної допомоги в громадах. Адже органи місцевого самоврядування є власниками медичних закладів. Саме місцева влада може ініціювати створення паліативних відділень або бригад у медзакладах, приймати місцеві програми надання паліативної допомоги і таким чином поліпшувати доступ до такої допомоги.

Національна служба здоров’я України оплачує надання як паліативної допомоги у стаціонарі, так і мобільної паліативної допомоги.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне електронне направлення. Його видає лікар, з яким пацієнт уклав декларацію чи лікуючий лікар

Безоплатні послуги для пацієнтів у паліативних стаціонарах:

– Лікування больового синдрому.

– Розміщення в одно- або двомісних палатах, цілодобовий нагляд.

– Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма, бактеріологічні та інші дослідження.

– Інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби.

– Знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

– Киснева терапія та респіраторна підтримка.

– Харчування, зокрема лікувальне.

– Колісні крісла, ходунки, палиці, милиці.

– Фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Паліативні мобільні бригади надають майже всі ті самі послуги вдома у пацієнта, крім тих, для яких потрібна безпосередня присутність у лікарні. Такі заклади повинні мати цілодобовий контактний номер для своїх пацієнтів.

Мобільна паліативна бригада контактує з пацієнтом не менше ніж один раз на тиждень, це може бути як безпосередній візит, так і дистанційне спілкування. Перелік усіх лікарень, які надають паліативну допомогу, можна побачити на дашборді НСЗУ: https://bit.ly/3j2fmSy. Треба відкрити карту укладених договорів, у фільтрі ліворуч обрати Рівненську область та напрям «Паліативна медична допомога».

На іншому дашборді (https://bit.ly/3A9Ulwc) можна побачити, скільки грошей НСЗУ виплатила кожному з цих закладів. Для цього оберіть рядок «Графічне відображення виплат», а в ньому Рівненську область та напрям паліативної допомоги. Вгорі дашборда буде кнопка «Надавач послуг», вона покаже виплати закладам.

Яка практична користь дашбордів: на них можна перевірити, чи має заклад угоду з НСЗУ, а відповідно отримує від неї виплати. У таких закладах заборонено вимагати кошти за пацієнтів за послуги, за які вже сплатила НСЗУ, у разі, якщо пацієнт має направлення.

Якщо ж у пацієнта все-таки вимагали гроші за такі послуги, він може поскаржитися в НСЗУ, алгоритм описаний тут: https://bit.ly/3FjszBh. Або ж можна звернутися на гарячу лінію за безоплатним номером 16-77.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі