Якщо прокидатися на годину раніше, це зменшує ризик депресії на 25%

Якщо прокидатися на годину раніше, це зменшує ризик депресії на 25%
0
Якщо прокидатися на годину раніше, це зменшує ризик депресії на 25%

З початком пандемії ми навчаємось і працюємо віддалено. Частково це добре, адже більше не потрібно витрачати час на дорогу туди й назад. Можна просто вимкнути ноутбук чи увімкнути фільм. Є й негативні наслідки: ми менше спілкуємось, ще менше рухаємося та більше депресуємо.

Через це останній рік науковці багато уваги приділяють психології. Особливо їх цікавить взаємозв’язок між депресією та сном. Чи впливає депресія на сон? Сон на депресію? А яка роль генів? Ці та безліч подібних запитань об’єднали вчених з університетів Колорадо Боулдер, Гарварду та МІТ для масштабного дослідження депресії й сну.

«Ми підозрювали про зв’язок між сном та настроєм. Але коли лікарі питали «Окей, то що нам казати пацієнтам?», ми не знали відповіді. Тепер же, зрозуміло, що навіть одна година сну важлива», – каже Селін Веттер, доцентка кафедри інтегративної фізіології університету Колорадо Боулдер.

Попередні дослідження показали, що «сови» вдвічі частіше страждають від депресії. Заковика в тому, що депресія сама по собі порушує сон. Через це було неясно що й до чого призводить: депресія до порушень сну, чи навпаки.

Хід дослідження

Почалося  все з досліджень, які мали за мету визначити гени «сов» та «жайворонків». Принаймні, їх наявність. Для цього науковці отримали доступ до генетичних матеріалів вісімсот п’ятдесяти тисяч людей. Кожен десятий піддослідний мав трекер сну, а двісті п’ятдесят тисяч взяли участь в анкетуванні.

Пізніше вчені порівняли отримані дані з генетичним матеріалом та історіями хвороб. Виявилось, що «ген хронотипу» дійсно існує і має назву PER2. Мутації в ньому визначають час прокидання. Отже «жайворонки» мають генетичну перевагу.

Однак «совам» не варто впадати в розпач. За словами Веттер, гени визначають 10-40% якості нашого сну. Це значить, що для кращого самопочуття «совам» достатньо змінити свій циркадний ритм хоч на годину.

Іван зазвичай лягає о першій ночі. Якщо він ляже о дванадцятій і проспить стільки ж годин, скільки й зазвичай, ризик депресії впаде на 23%. Якщо в одинадцятій – на половину. Це, звісно, не означає, що Івану потрібно лягати о восьмій вечора, щоб почуватись на 146% вільним від депресії.

Чому так?

Невідомо. Частина дослідників стверджує, що «жайворонки» отримують більше денного світла. Інші схильні вірити, що для «сов» мати інший циркадний ритм, аніж у більшості саме по собі є гнітючим. Хороша заявка на продовження досліджень взаємозв’язків між сном й депресією.

Нехай ваш дні будуть яскравими, а ночі – темними. Прогуляйтесь дорогою на роботу та з неї й поменше користуйтесь електронікою ввечері.

За матеріалами: Tokar.ua

0
ВСЕ - МОЖЛИВО
Найцікавіші матеріали
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі
Україна відступить від зобов'язань у межах Європейської конвенції з прав людини
0
Читати далі