Аресібо: Цього дня 1974 року люди відправили послання неземним цивілізаціям

Аресібо: Цього дня 1974 року люди відправили послання неземним цивілізаціям
0
Аресібо: Цього дня 1974 року люди відправили послання неземним цивілізаціям

16-го листопада 1974 року з обсерваторії Аресібо (Пуерто-Рико) до зоряного скупчення М13, яке розташоване на відстані 23 000 світлових років, було відправлено послання позаземним цивілізаціям.

Перша частина, позначена білим кольором, вертикально-послідовно розміщені числа від одиниці до десяти в двійковій системі числення.


Друга частина, позначена фіолетовим кольором, — необхідний посібник для читання третьої частини. Вона містить послідовність чисел 1, 6, 7, 8 та 15 — атомні номери відповідно водню, вуглецю, азоту, кисню і фосфору. Всі ці хімічні елементи є найважливішими в біохімії — з них побудована молекула ДНК.


Найбільша, третя частина повідомлення, позначена зеленим кольором, описує нуклеотиди, будівельні блоки ДНК.


Вертикальний білий прямокутник в центрі четвертої частини повідомлення — число 4 294 441 822, яке повинно означати приблизну кількість нуклеотидів в геномі людини.


Якщо в попередніх частинах послання повідомлялися біохімічні відомості, то п'ята, що складається з трьох складових, дає загальну інформацію про анатомію людини та людство в цілому.

 

Перший, біло-синій об'єкт, показує зріст людини. Біла частина — число 14 (1110 у двійковій системі читаючи з права наліво). Вертикальна синя частина підказує, що мова йде про висоту. Власне висота повинна розраховуватися як число 14, помножене на довжину хвилі послання (12,6 см). В підсумку це дає приблизний зріст людини: 1,76 м.

 

У центрі червоний об'єкт зображає грубий ескіз людського виду. Голова намальованої фігурки оточена подвійною спіраллю з попередньої частини, що показує їх зв'язок.

 

Об'єкт праворуч — число 4 292 853 750, яке повідомляє чисельність населення Землі на момент відправлення повідомлення у 1974 році.

 

Шоста, позначена жовтим кольором, частина повідомлення описує Сонячну систему (саме Сонце і дев'ять планет, включаючи Плутон, який розглядався як планета на момент відсилання повідомлення), а також вказує планету Земля — джерело повідомлення.

 

Величина об'єктів показує приблизне співвідношення розмірів небесних тіл. Сонце зображено квадратом 3x3, що дає величину дев'ять. Шоста і сьома планети, Юпітер і Сатурн мають розмір три, Уран і Нептун — два, решта один.


Положення Землі, джерела повідомлення і рідної планети людини, виділено зсувом вгору, а також тим, що планета розміщується під людиною з п'ятої частини.


Сьома, і заключна частина, повідомляє інформацію про передавач обсерваторії Аресібо. Ескіз обсерваторії позначений фіолетовим кольором і знаходиться точно під зображенням Землі з шостої частини.
Нижче йде інформація про діаметр телескопу. Біла частина — число 2430. Синя частин — підказка, що це інформація про ширину. Сама ширина розраховується як число 2430 помножене на довжину хвилі послання, що дає приблизно 306 м, приблизний діаметр антени.

 

Саме повідомлення було складено Френком Дрейком та Карлом Саганом. Довжина повідомлення — 1679 цифр, що є добутком двох простих чисел 23 і 73, і тому повідомлення можна розташувати у вигляді прямокутника двома способами.

 

При правильному розташуванні повідомлення, щільність чисел непостійна (система впорядкована), при неправильному — щільність чисел майже постійна (система хаотична). Враховуючи той факт, що кількість інформації визначається ступенем впорядкованості системи, можна сказати, що ймовірність того, що перший варіант містить інформацію, на порядок вище того, що інформація міститься у другому варіанті.

 

Виходячи з цих міркувань, передбачається, що одержувач правильно обере ширину і висоту прямокутника.

 

Оскільки на доставку повідомлення буде потрібно 25 000 років, а також ще 25 000 років на будь-яку відповідь, послання Аресібо є скоріше демонстрацією можливостей людства, аніж реальною спробою вступити в контакт.

0
Наука і технології
Найцікавіші матеріали
Легковий автомобіль, ремонт приміщення ЦНАПу та ліфтів у Рівному: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині затримано правоохоронця, який налагодив схеми уникнення мобілізації
0
Читати далі
росія навряд чи спроможна захопити Харків без додаткових сил, але прагне заволодіти Вовчанськом
0
Читати далі
Чи потрібно українським дітям за кордоном ходити у дві школи: відповідь МОН
0
Читати далі
На Рівненщині затримали агента фсб, який готував ракетні удари по області
0
Читати далі
Спортсмен з Рівненщини здобув дві нагороди на чемпіонаті Європи.
0
Читати далі
На Рівненщині трирічний хлопчик випав із вікна
0
Читати далі
Чи будуть введені обмеження електропостачання в Україні
0
Читати далі
В Обарові відремонтують амбулаторію, а в Сарнах - дорогу
0
Читати далі