Байден про Путіна: він «почне діяти»

Байден про Путіна: він «почне діяти»
0
Байден про Путіна: він «почне діяти»

Президент США Джо Байден вважає, що Володимир Путін «втрутиться» в Україну, але «повномасштабної війни» він не хоче, передає ВВС.

Відповідаючи на запитання на пресконференції про загрозу російського вторгнення, Байден сказав: «Я припускаю, що він втрутиться (в Україну, – ред.), адже він має щось зробити».

Але він попередив, що російський лідер заплатить «серйозну і дорогу ціну» за «випробування» Заходу.

Москва заперечує плани нападу або вторгнення, але продовжує нарощувати сили біля українських кордонів.

За оцінками, близько 100 000 військовослужбовців перебувають поблизу кордонів України.

Після коментаря президента Байдена журналісти на пресконференції запитували, чи дозволять Сполучені Штати здійснити будь-який перетин українського кордону Росією. Пізніше представники Білого дому оприлюднили заяву, в якій роз'яснили позицію США.

У заяві, опублікованій у середу ввечері, прес-секретар Білого дому Джен Псакі зазначила: «Якщо будь-які російські військові сили перетнуть український кордон, це означатиме поновлене вторгнення, і спільна реакція Сполучених Штатів та наших союзників буде швидкою й жорсткою».

Росія висунула низку вимог до західних урядів, зокрема про те, щоб Україна не вступала до НАТО і щоби військова діяльність альянсу була обмежена у східних країнах-членах, зокрема у Польщі.

Переговори між Заходом і Росією минулого тижня не досягли успіху, а деякі вимоги Москви відхилили як необґрунтовані.

Є побоювання, що конфлікт на сході України, який забрав щонайменше 13 000 життів і змусив залишити свої домівки принаймні два мільйони людей, може знову розгорітися, а втручання російських військових цього разу буде відкритим.

Відповідаючи на запитання щодо його поглядів про наміри Путіна, президент Байден сказав: «Чи вважаю я, що він випробує Захід? Випробує Сполучені Штати та НАТО так серйозно, як він може? Так, я думаю, що він це зробить, але я також знаю, що йому доведеться дорого за це заплатити».

«Таких санкцій, які я пообіцяв запровадити у разі нападу, він ще не бачив», – заявив Джо Байден, додавши, що рівень покарання залежатиме від масштабу будь-якого вторгнення.

Путін «випробовує Захід»

Відповідаючи на запитання про те, наскільки він стурбований можливістю конфлікту в Україні, який може втягнути сусідні країни-члени НАТО, Байден відповів: «Гірше запланованої війни є тільки війна, яка вийшла з-під контролю, і я стурбований цією можливістю».

«Я сподіваюся, що Володимир Путін розуміє, що він не може дозволити собі зазіхати на домінування у світі, адже це призведе до повномасштабної ядерної війни. Я вважаю, що він так не думає, але це все одно викликає занепокоєння».

Байден також наголосив, що «дуже важливо», щоби союзники по НАТО зберігали єдність у поглядах перед обличчям потенційної атаки Росії.

Джо Байден зазначив, що США залишаються відкритими для переговорів з Росією і що зустріч з Путіним все ще є «можливою».

Держсекретар США Ентоні Блінкен планує зустрітися з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Женеві у п'ятницю після візиту в Україну та переговорів з європейськими союзниками у Берліні.

Виступаючи у Києві, Ентоні Блінкен сказав, що Росія може напасти на Україну «у дуже короткий термін» і знову попередив про жорсткі санкції, якщо це станеться.

0
Політика
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі