«Більше не незадовільно». У Раді Європи оприлюднили оцінку щодо боротьби з корупцією в Україні

«Більше не незадовільно». У Раді Європи оприлюднили оцінку щодо боротьби з корупцією в Україні
0
«Більше не незадовільно». У Раді Європи оприлюднили оцінку щодо боротьби з корупцією в Україні
«Група держав проти корупції» (GRECO) — орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу — опублікувала свій четвертий раунд проміжного звіту про успіхи України щодо запобігання корупції серед членів парламенту, суддів і прокурорів. Там заявили, що виконання Україною рекомендацій «більше не незадовільне».

Про це йдеться у звіті GRECO.

 

GRECO дійшла висновку, що Україна задовільно впровадила або задовільно впоралася з 15 з 31 рекомендації, що міститься у звіті четвертого раунду оцінки. З решти рекомендацій 9 — виконано частково, а 7 — не виконано.

 

Так, наприклад, GRECO зазначає, що невирішеним завданням є запровадження внутрішніх процедур для оцінки та звітності про подарунки народним депутатам, а також повернення тих, що є неприйнятними.

 

З-поміж іншого GRECO відзначила значні зусилля для забезпечення безпеки суддів. Але наголосила, що досі не було повідомлено про жодний прогрес у запровадженні чітких, єдиних та об’єктивних критеріїв для періодичного оцінювання суддів, і суддям все ще дозволено брати участь у власних процедурах самовідводу без можливості оскарження рішень про відвід. Також немає чіткого визначення дисциплінарних проступків щодо поведінки суддів.

 

Також GRECO зауважила, що призначення членів Вищої ради правосуддя вже завершено, а Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) ще триває.

 

Загалом GRECO зазначила, що Україна показала тверду прихильність щодо роботи над виконанням рекомендацій навіть під час повномасштабної війни, надзвичайного стану та перестановки пріоритетів.

 

«З огляду на викладене GRECO вітає прогрес, про який повідомила Україна, і з задоволенням робить висновок, що поточний рівень дотримання рекомендацій більше не є "загалом незадовільним" [...] Навіть якщо робота ще попереду, вчасне надання Україною інформації GRECO, а також повідомлений прогрес заслуговують на високу оцінку», — йдеться у повідомленні.

 

Так, GRECO просить Голову української делегації надати до 31 березня 2024 року звіт щодо вжитих заходів для виконання невиконаних рекомендацій.

 

Більше новин читайте у нашому Telegram-каналі: https://t.me/vse_rv 

0
Політика Економіка
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі