«Це рішення ганьби для міської влади»: комісія ВР озвучила висновок по дитячій музшколі Рівного

«Це рішення ганьби для міської влади»: комісія ВР озвучила висновок по дитячій музшколі Рівного
0
«Це рішення ганьби для міської влади»: комісія ВР озвучила висновок по дитячій музшколі Рівного

Умови в гуртожитку, де навчаються учні першої дитячої музичної школи Рівного, порушують права дітей, бо пов'язані з ризиком для їхнього життя і здоров'я. Таким є висновок тимчасової слідчої комісії Верховної ради. Його в ефірі «Сьогодні. Головне» на Суспільному озвучив секретар комісії Юрій Павленко. За виявленими фактами він ініціював звернення в Офіс генпрокурора і Рівненську ОДА. Дітей влада тимчасово відселила з аварійного корпусу, де почався ремонт.

Що з'ясувала комісія ВР

Тимчасова слідча комісія Верховної ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дітей озвучила висновок щодо умов навчання учнів музичної школи №1 Рівного.

Виїзне засідання тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування випадків та причин порушення прав дітей у Рівненській ОДА

Висновок сформували за результатами виявлених порушень під час виїзного засідання цієї комісії в Рівному, яке відбулося 10 грудня.

«Порушення в тому, що в непідготовлене приміщення, з реальним ризиком для життя і здоров’я дітей переселили 26 класів музичної школи №1. 13 грудня там було 13°. По-друге, коли в цьому гуртожитку зверху над тобою живуть якісь люди незрозумілі, стирчать проводи й немає навіть шумоізоляції... це ж музична школа. Як можна займатися музикою і розвитком творчих талантів в непристосованих умовах? Тобто міська влада, переселяючи в це приміщення, не подумала ні про дітей, ні про їхню безпеку», – пояснив висновок тимчасової слідчої комісії її секретар Юрій Павленко.

Посадовець додав, що ініціював звернення до Офісу генпрокурора та обласної державної адміністрації.

«Звернення до прокуратури стосується неправомірних дій посадових осіб, в результаті яких були порушені права дітей. Мало того, прокуратура Рівненщини вже кримінальне провадження відкрила. А в облдержадміністрацію звернемося тому, що в цьому випадку в діях Рівненської міської ради є порушення і Конституції, і законів, і, враховуючи рівень порушень, відповідальність і контроль за це має лежати персонально на голові ОДА», – зазначив Павленко.

Гуртожиток, у якому займаються учні музичної школи № 1 Рівного

Дві заяви про порушення

Візит тимчасової слідчої комісії Верховної ради з прав дитини в Рівне був зумовлений зверненням від частини батьків, які поскаржилися на умови в гуртожитку на вулиці Відінській.

Гуртожиток, у якому займаються учні музичної школи № 1 Рівного

За фактом розтрати бюджетних коштів за попередньою змовою групою осіб розпочате досудове розслідування. Цю інформацію журналістам підтвердила речниця Рівненської обласної прокуратури Оксана Жужельська.

Реакція влади міста

Звернення батьків до Києва в етері «Сьогодні. Головне» прокоментувала профільна заступниця міського голови Марина Кузмічова.

«Думаю, це було зроблено зумисне, щоб підігріти історію перед тимчасовою слідчою комісією, і, переконана, що це є певний політичний факт. Скарга, яка пішла на Верховну раду, взагалі була проти приміщення на Відінській у зв’язку з тим, що далеко добиратися, неналежні умови. Хоча нам від батьків скарг не надходило ні в письмовій, ні в усній формі. Єдине, тільки перед тимчасовою слідчою комісією, 8 грудня, було звернення, що там прохолодно в класах, де є пластикові вікна – 15°, а де немає – 13°», – зазначила Марина Кузмічова.

При цьому, секретар тимчасової слідчої комісії Верховної ради Юрій Павленко наголосив, що порушень у Рівнераді припустилися ще у 2017 році, тобто за минулої влади. Тоді ухвалили рішення про реконструкцію чи капітальний ремонт першої музичної школи, але відтоді так і не спромоглися цього зробити.

Другий корпус музичної школи № 1 Рівного

«Це прекрасне рішення, яке могло б стати історією успіху для Рівного, для дітей, для міської, обласної влад. Але, на жаль, по факту сьогоднішнього дня, це рішення ганьби для міської влади. І тут не питання до мерів, не питання до конкретних осіб, які очолюють міську владу. А питання терміну, коли п’ять років міська влада не може почати повноцінну реконструкцію міської школи», – зазначив Юрій Павленко.

Він зауважив: якщо вже вирішили тимчасово переселити музичну школу в гуртожиток, то варто було б попередньо підготувати його до занять учнів.

Марина Кузмічова використання гуртожитку на Відінській під тимчасові потреби музичної школи пояснила тим, що підібрати таке приміщення в Рівному було непросто. У комунальній власності відповідних будівель не знайшли.

«Це єдиний власник-приватник, який погодився у своєму приміщенні розмістити музичну школу. І домовилися, що власник подбає про косметичний ремонт. До кінця року він мав встановити протипожежну сигналізацію. Але ми не могли передбачити температурний режим, бо домовлялися про це влітку і не могли протестувати опалення. Але, як тільки почула, що там холодно, я пішла туди й, на відміну від директора школи, який тільки сидить і каже, що там щось негаразд, вже шукаю рішення цій проблемі», – пояснила Марина Кузмічова.

Заступниця міського голови додала: вже обговорила із власником і він протягне додатковий електрокабель. Також Марина Кузмічова повідомила, що шукає благодійників, які зможуть купити сертифіковані обігрівачі для використання у школі.

Нагадаємо, ремонт другого корпусу розпочався у жовтні 2020-го року. Тоді його вартість оцінювали у понад 11 мільйонів гривень.

У квітні частина батьків протестувала, аби на час ремонту аварійного приміщення дітей не переводили у будинок на Відінській, 39 та вимагали знайти кращі умови.

У 2017-му начальник управління культури Тарас Максименко пояснював, що влада повинна зважити, що робити із будівлею. Адже за 14 мільйонів гривень, озвучених тоді, можна збудувати школу «з нуля».

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі