Через нові правила поїздок між областями у Рівному скасували частину рейсів: що кажуть люди

Через нові правила поїздок між областями у Рівному скасували частину рейсів: що кажуть люди
0
Через нові правила поїздок між областями у Рівному скасували частину рейсів: що кажуть люди

З 21 жовтня в Україні відповідно до рішення уряду посилили карантинні правила поїздок між областями. Пасажири мають показати водієві довідку про вакцинацію, результат тесту на COVID чи довідку про нещодавно перенесену хворобу. Через це виникли проблеми із поїздками у сусідню Хмельницьку область, повідомили Суспільному на автостанції.

Як реагують водії та пасажири

Кермувальники, із якими поспілкувалися журналісти на центральному автовокзалі Рівного, про нововведення говорять здебільшого негативно. Не усі вони, щоправда, захотіли говорити про це відкрито.

Сергій Курилович керує автобусом Рівне-Тернопіль:

«Я думаю, що ми, як водії, не маємо повноважень задавати людям такі питання. Це має поліція, якісь службовці робить. Юридично і чисто по-людськи... ну ми ж прості водії, які у нас повноваження? Ми ж маємо залишатись людьми. Як якась бабулька зайде, що ти її заставиш?»

Пан Микола возить пасажирів з Рівного у Почаїв, що на Тернопільщині. На момент спілкування в автобусі не було жодного пасажира.

«Взагалі пасажирів не буде. В мене є ПЛР, а толку з нього? Самому їздить?»

Ще один з водіїв, який курсує між Рівним та Луцьком, представитись не захотів. Каже, що сьогодні у нього на дорозі вже був інцидент із поліцією:

«Я взяв двох хлопців по дорозі, хотів підвезти. На посту зупинили. Я нічого не писав, поїхав далі, а тих двох пасажирів на посту висадив, бо у них не було документів. Повернув їм гроші, вони казали, що проситимуть, аби їх хтось із рідних забрав. Я сказав: 39 стаття, 63 стаття – захист прав людини... але...»

Василь Пойда зліва, момент спілкування із водієм автобуса

Василь Пойда з Рівного їде у Луцьк. Нововведення, каже, сприйняв вкрай негативно:

«В мене тест питають. Це смішно, це знущання над людьми! Тест коштує від 600 до 1000 гривень. Хто це і з чого буде платить?! Краще б ціну на газ і електрику зменшили, а не залишають людей голодними. Цирк».

У автобусах, які курсують за кордон, представники контролюючих органів також заходять.

Водій автобуса, що курсує з Києва до міста Бонн у Німеччині, Владислав Максименко каже, що на його рейсі усе спокійно:

«Людина показала документ, сіла в автобус і поїхала далі. Нормально реагують».

Що кажуть на автовокзалах

Керівник центрального автовокзалу Павло Мінчук Суспільному розповів, що 21 жовтня виникли проблеми із рейсами в сусідню Хмельниччину.

«Наші касири роблять тільки інформування, ми не перевіряємо наявність у пасажирів даних документів. Таких інцидентів, щоб хтось повертався, когось не взяли – ще не було. Тільки проводимо інформаційну компанію, що відсьогодні змінилися правила, ви маєте мати такі і такі документи. Скасувала тільки Хмельницька область рейси в основному. От, наприклад, Рівне-Хмельницький. Просто хмельницька машина не приїхала, так само Кам'янець-Подільський, тому сьогодні їх у графіку немає», – каже директор автовокзалу.

З автостанції «Чайка» рейсів, які виходить за межі області, на відміну від центрального автовокзалу – небагато.

«Є три рейси міжобласних, але два з них більше йдуть як внутріобласні, але один з Чернівців. Це по суті один рейс. Я не вважаю, що він ключовий, але ми попереджені. Попередив персонал, бо часом квиточки купують, щоб повідомляти пасажирам. Диспетчер, відповідно – водію», – розповів начальник автостанції «Чайка» Олександр Рашкевич.

Позиція «Союзу перевізників України»

Президент ГО «Союз перевізників України» Валентин Демчук повідомив журналістам, що опівдні їздив дивитись, що відбувається на центральному автовокзалі.

«Автостанція порожня, немає ні пасажирів, ні перевізників. В дуже багато областей скорочено на сьогодні кількість рейсів. Це Волинь, Тернопіль, Київ. Були перевірки, здебільшого попереджують перевізників, пасажирів, а з завтрашнього дня буде Армагеддон. Перевізникам сенсу їздити не буде, але пасажир все одно буде їздити і знайде для цього шляхи – нелегальні перевезення. Через наслідки необдуманих дій легальні перевізники залишаються без роботи, а нелегальний бізнес процвітає», – сказав Демчук.

Речниця патрульної поліції області Оксана Юрченко повідомила, що 21 жовтня тему посилення правил міжобласних перевезень вони не коментують. Ймовірно, позицію озвучать наступного дня або пізніше.

Нагадаємо, з 21 жовтня через погіршення ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні​​ оновилися правила міжрегіональних перевезень. Зокрема пасажирам під час поїздок у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» чи «червоним» рівнем епіднебезпеки потрібно пред'являти COVID-сертифікати або негативний тест на коронавірус.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі