Запроваджений через коронавірус локдаун, який тривав із кінця березня до кінця квітня 2021 року, призвів до закриття 14% ресторанів у Києві, Львові та Одесі. А обіг тих ресторанів, що працюють, упав на 12%.
Про це у вівторок, 18 травня, повідомив сервіс відкритих даних Opendatabot.
На час локдауну в умовах обмежень «червоної» епідемічної зони заклади харчування могли працювати лише навинос. Незначне зростання кількості ресторанів відбулося наприкінці квітня в містах, де обмеження зняли раніше.
Водночас на травневі свята, коли локдаун було остаточно скасовано, ресторанна сфера не змогла відновитися, зазначає Opendatabot: повторно змогли відкритися лише 2% ресторанів, а їхній загальний обіг зріс лише на 2%, якщо порівняти з локдауном.
Загалом за рік ресторанний бізнес втратив майже 40% закладів, що працювали, підрахували в Opendatabot.
Наприкінці березня аналітичний центр «Ресторани України» підрахував, що за 2020 рік в Україні закрилися майже 4 тисячі закладів харчування, а станом на початок 2021-го працювали 14,7 тисячі кафе, барів і ресторанів.
Нагадаємо, для підтримки бізнесу влада ще у 2020 році запровадила одноразову допомогу розміром 8 тисяч гривень для ФОПів і найманих працівників, які були змушені припинити свою діяльність.
У березні Верховна Рада підтримала законопроект про виплату допомоги бізнесу в регіонах, які потрапили до «червоної» зони карантину. Про те, як можна отримати допомогу, читайте в нашому матеріалі.
Станом на 6 травня, за даними Міністерства економічного розвитку, уряд спрямував для допомоги 75 тисячам ФОПів і найманих працівників 600 мільйонів гривень з обіцяних 1,4 мільярда.
За матеріалами: Громадське
Через весняний локдаун в Україні закрився кожен шостий ресторан
Найцікавіші матеріали