Два гектари протистояння: Чому приватній клініці не хочуть віддавати дорогу землю в лісі на Рівненщині?

Два гектари протистояння: Чому приватній клініці не хочуть віддавати дорогу землю в лісі на Рівненщині?
1
Два гектари протистояння: Чому приватній клініці не хочуть віддавати дорогу землю в лісі на Рівненщині?

Вкотре головний лікар реабілітаційної клініки "Реавіта" Олександр Вашенюк намагається "достукатися" до депутатів аби отримати земельну ділянку в с. Забороль. Приваблива місцевість близько 2 га землі поміж лісом, наче не вперше цікавить інвесторів, проте ще досі знаходиться у власності "Рівненського обласного геріатричного пансіонату". Чому депутати не поспішають віддати землю, чи є гроші на клініку і скільки гектраів потрібно на відновлення очисних- розбирались "ВСЕ".

Комунальний заклад "Рівненський обласний геріатричний пансіонат" отримав від Заборольської сільської ради земельну ділянку в постійне користування. На ній, переконують, знаходяться очисні споруди того ж пансіонату. Ще у березні цього року медичний центр "Реавіта" просить викупити ці споруди аби їх відновити. 27 квітня депутати виїздили навіть на місцевість і комісією вирішили це погодити. Проте, сесії питання не проходило. Одну за одною засідання обласної ради депутати таки не віддали очисних споруд.  Насправді очисні споруди там потрібні. Через їхню відсутність заклад роками забруднює територію, зокрема навколишні ліси. Втім, побудова очисних тягне за собою продаж понад 2-х гектарів лісу. Однак, після передачі більше 2-х гектарів землі не буде гарантій, що очисні споруди все ж побудують. Загальна вартість таких споруд близько 3-х мільйонів гривень

Не дамо вкрасти землю

Одним із найактивніших противників віддачі землі "Реавіті" є депутат обласної ради Михайло Кириллов, обраний по округу де знаходиться пансіонат. Він переконує, очисні, пан Олександр не відновлюватиме і "благих" намірів, найпевніше, не має. Вважає, хорошу земельну ділянку просто хочуть отримати задарма і таким чином суттєво недоплатити грошей бюджету:

 

 

"Щоб поцупити землю, потрібно мати право власності на будь-який об'єкт на ділянці: туалет, очисні споруди чи фундамент. Маючи право власності на руках, роздаються хабарі чиновникам і оформляються земля, гектарами!!! В результаті, чиновники отримали що хотіли, земля вкрадена, а звичайні люди не отримають нічого. Щоб ви розуміли, цю землю намагаються "прихопити" впродовж 5 років. За Януковича не встигли просто доробити схему. Коли я очолював обласну раду, їх неодноразові набіги були відбиті, бо за такою самою схемою була вкрадена земля на території обласної лікарні. Був інвестиційний договір і була та ж процедура. А далі побудований бізнес-центр і викуплена земля під ним за копійки. Якщо нині продати цю землю через аукціон, то в бюджет надійшла б сума в розмірі приблизно 5 мільйонів, а за ці гроші можна в Заборолі зробити усі дороги. Це просто схема крадіжки земельних ресурсів. Моя позиція проста – хочете продати землю , відведіть, зробіть документи й продайте за 5 мільйонів, а не роздається за хабарі для чиновників, які вже давно совість свою продали,"- коментує Михайло Кириллов.

Ця земельна ділянка де юре у державній власності. Розпоряджається нею Держкомзем. Якщо постане питання викупу власником нерухомості на землі, то депутатів ніхто питати не буде. Ні обласних, ні сільських. Закон такий. Потенційно сільрада зможе на неї претендувати тільки після створення ОТГ, а поки у разі викупу споруд викуп землі може бути наскільки кулуарний, що ніхто навіть знати не буде. Це й підтверджує Микола Шустов сільський голова Забороля:

"Років 20 тому було передано в постійне користування землю, ще як психоневрологічному. Чи там щось є, я не знаю, та земля (на даний час) за межами населеного пункту і сільрада нею не розпоряджається"- коментує Микола Шустов.

 

Натомість, головний лікар Олександр Вашенюк переконує депутатів у тому, що відновить очисні споруди пансіонату, а на земельній ділянці побудує великий реабілітаційний центр. Нині клініка "Реавіта" розміщується на одному з поверхів приміщення на території міської лікарні:

 

 

У нас зараз лікується 12 пацієнтів. Ми плануємо розширятись. То ідеальна земельна ділянка, адже поблизу ліс і територія де важкохворих можна буде вивести на прогулянку. Клініка прагне європейських стандартів і коли отримає земельну ділянку ми сподіваємось залучити іноземних інвесторів до її будівництва. В мене є сьогодні партнер у Рівному, що зможе допомогти. Та опускаються руки. Більш ніж вшосте звертатись до ради та все ніяк,"- коментує головний лікар Олександр Вашенюк.

 

"Реавіта", бізнесмени і лише благі наміри

Клініку "Реавіта" було створено у лютому 2013 року. Послуги вартують доволі недешево, та у клініці працює близько 30 чоловік персоналу. Всі вони надають послуги якісної реабілітації після травм, інсультів, допомагають людям з вадами та інше. Хоча говорити про велику прибутковість насправді дуже складно. Будівництво клініки європейського зразка вартувало б не один мільйон гривень, та засновниками "Реавіти" виявилось ще є відома родина бізнесменів:

 

Проте, Олександр Вашенюк наполягає, що буде шукати іноземних інвесторів, а партнер з Рівного міг би допомогти можливо до певної межі придбати цю ділянку на аукціоні. Проте, звідки брати кошти на відновлення очисних взагалі не йдеться.

Важко погодитись з думкою Олександра Вашенюка щодо іноземних інвестицій, адже як запевнили у Рівненській обласній раді - одним сесійним рішенням віддати ділянку не вийде. Це може бути дуже довго тривала тяганина і згодом клініка може лишитись без нічого або не отримати бажаного. Не факт, що якийсь інвестор погодиться вкладати суттєві кошти в сумнівне будівництво тому, що будь які іноземні інвестори вимагають точні гарантії, розрахунки і 100% впевненість у тому куди вкладають гроші.

 

 

 "Питання знімається з сесій. Спочатку "Реавіта" просила дати в оренду ділянку. Депутати не погодили. Згодом просить відчужити. Взагалі це не сесійне питання. З пропозицією має звернутись пансіонат, та все одно воно проходитиме комісії. Бо це має бути колегіальне рішення. Якби вони отримали землю в оренду і здійснили там невід`ємні поліпшення (тобто будівництво), то згодом можуть викупити цю землю. Навіть якщо зрештою віддаються їм в оренду ці споруди, то після того як вони захочуть там щось будувати їм потрібна буде земельна ділянка. А це потрібно буде зробити поділ земельної ділянки, а це йде через сесію. І також тільки сесійне рішення, щоб цю ділянку відчужити. Тобто дуже складна процедура," - коментує керуючий справами обласної ради Богдан Сологуб.

Складна процедура не лише тим, що потребує громісткої паперової тяганини, але і тим, що жодних гарантій, що пройшовши два етапи - на третьому депутати не заблокують питання. Жодних гарантій, що за тривалий час не встигне змінитись склад ради і нові обранці не вирішать повернути ділянку у власність або не продовжити договору оренди. І головне, поки що "Реавіта" взагалі просить очисні споруди. Про клініку чи будівництво в офіційних паперах вона не повідомляє. Лише на багатообіцяльних перспективах і благих намірах ґрунтуються доводи про отримання частини землі. 

Наразі, невідомо чому знаючи всі можливі ризики Олександр Вашенюк так невтомно добивається саме цю земельну ділянку. Невідомо, чи справді він знайде інвестора на будівництво клініки, а поки шукатиме - не продасть інвестиційно привабливу землю чи не віддасть бізнес партнерам на розведення птиці чи будівництво будь чого. Наразі невідомо, чи можливо поряд з клінікою або в тому ж приміщенні будуватиметься ще якийсь бізнес центр, та поки хочеться сподіватись, що будь яка цікава інвесторам земля повинна бути винесена на аукціон. В бізнесу, що готовий вкладати гроші в перспективні прибутки повинна відпасти надія отримувати землю просто так, бо проект хороший. Повинні бути публічно відкриті гучно анонсовані торги і саме тоді, таке невелике село як Забороль зможе отримати кошти в бюджет і зремонтувати собі дорогу...

 

 Фото "ВСЕ", особисті сторінки ФБ. Публікацію створено за допомогою https://youcontrol.com.ua/

1
Політика Наука і технології # Забороль # земля Рівне # реавіта # кириллов михайло
Найцікавіші матеріали
Коли застосовують зубний протез метелик і в чому його переваги: розбираємося в технології
0
Читати далі
У мережі вийшов новий трейлер гри S.T.A.L.K.E.R. 2 — у роковини катастрофи на ЧАЕС
0
Читати далі
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
Українці можуть залишатися у ФРН і з недійсним паспортом
0
Читати далі
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
Час Future Perfect Continuous в англійській мові: що потрібно про нього знати
0
Читати далі
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
Перепливли річку, щоб повернутися в Україну: прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону 
0
Читати далі
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі