Із 16 січня загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ в повинні видаватися державною мовою

Із 16 січня загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ в повинні видаватися державною мовою
0
Із 16 січня загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ в повинні видаватися державною мовою

Українським видавцям нагадали, що з 16 січня 2022 року, відповідно до чинного законодавства, загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ в повинні видаватися державною мовою.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Держкомтелерадіо.

«Відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" друковані засоби масової інформації можуть видаватись іншими, ніж державна, мовами (зокрема, російською) за умови, що одночасно з відповідним накладом видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною. Наклад українською мовою має бути виготовлений, і обов'язкові примірники мають бути надіслані відповідно до законодавства, навіть якщо, окрім обов'язкових примірників, більше жоден екземпляр українською не вдасться розповсюдити», - наголосили у комітеті.

Зазначається, що розповсюдження за передплатою друкованих видань російською допускається у випадках, коли передплатникам надають можливість виписувати це ж видання державною мовою. «У місці розповсюдження друкованого видання російською мовою розповсюджується такий засіб масової інформації державною, незалежно від того, чи відбувається розповсюдження на оплатній основі, чи на безоплатній, включно з безоплатним роздаванням», - додали у Держкомтелерадіо.

Також не можна вносити в друковані видання інформацію іншою мовою, зокрема оголошення чи рекламу.

«Винятки згадано в частині 5 статті 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»: під них підпадають англійська мова, офіційні мови ЄС, кримськотатарська, мови інших корінних народів України. Російська мова у цей перелік не потрапила», - йдеться у повідомленні.

Для друкованих ЗМІ, в яких у свідоцтві про реєстрацію записано місцеву сферу розповсюдження, вимога про мову видання починає діяти із 16 липня 2024 року.

Який штраф передбачено за порушення вимог щодо друкованих ЗМІ в Україні?

Сума штрафу сягає від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне порушення протягом року - штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Притягати порушників до адміністративної відповідальності Уповноважений із захисту державної мови зможе з 16 липня 2022 року. 

Як повідомляв УНІАН, в Україні з 16 липня почали діяти чергові норми закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ухваленого Верховною Радою 25 квітня 2019 року.

За матеріалами: УНІАН

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі