Із аутсайдерів – в лідери! Як лише за рік Рівненщина потрапила у ТОП фінансово найкращих областей України?

Із аутсайдерів – в лідери! Як лише за рік Рівненщина потрапила у ТОП фінансово найкращих областей України?
0
Із аутсайдерів – в лідери! Як лише за рік Рівненщина потрапила у ТОП фінансово найкращих областей України?

У 2018 році Рівненщина займала аутсайдерську позицію – 20 місце за наповненням  місцевих бюджетів. Сьогодні область – перша в Україні за сплатою ПДФО, друга – за надходженнями до місцевих бюджетів, на третину зросла плата за землю, на 57% -  податок на нерухоме майно.

А за чотири місяці 2021 року область дала приріст на 400 мільйонів гривень порівняно з минулим роком.

Як за два роки Рівненщині вдалося вийти із аутсайдерів в лідери та очолити рейтинги фінансово найкращих областей України, розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля».

«Коли я у 2019 році приступив до виконання обов’язків, нашу команду точно не влаштовували аутсайдерські позиції – ми пішли за траєкторією заданою Президентом Володимиром Зеленським і Кабміном. Розпочали із детінізації, – поділився практичним кейсом Віталій Коваль. – Проведений у минулому році аудит землі на території кожної громади дав можливість виявити нові фінансові резерви. Результати аудиту – 28 тисяч гектарів землі повернуто до офіційного обігу і передані громадам в «біле» користування. Завдяки цим гектарам – додаткові 140 тисяч тонн зерна».

Як розповів голова Рівненської ОДА, було проаналізовано інформацію зі всіх доступних джерел - земельного кадастру, реєстру земель, реєстру речових прав на нерухоме майно, картографічних матеріалів. Доступні ортофотоплани давали актуальну інформацію щодо існуючого стану землекористування.

«Ми створили  інвентаризаційну карту у кожній з громад. Проінспектували землі за допомогою квадрокоптера та визначили потенційні території. Вдалося скомпонувати використання земель в один масив.  Наприклад, в Головинській громаді така площа склала 50 гектарів. Землю виставили на аукціон і отримали 167 тис. грн на рік додаткових коштів. А це для громади – три мініспортивні майданчики!» – розповів Віталій Коваль.

У результаті аудиту загалом виявили, що частина земель обробляється без відповідних документів, окремі ділянки взагалі не використовуються, по деяких – відкриті кримінальні провадження.

«Найбільший «плюс» цієї роботи у тому, що своїми діями ми показуємо – потрібно йти в офіційне русло. Детінізація землі – це важливий резерв підвищення рівня життя у громаді. Закликаю усіх голів громад України – сприяти «білому» користуванню земельними надрами та створювати у себе території рівних можливостей», – наголосив голова ОДА Віталій Коваль.

0
Економіка
Найцікавіші матеріали
Вентиляційні системи: яке їхнє значення для житлових помешкань та з якого обладнання складаються
0
Читати далі
У Рівненському районі унаслідок ДТП загинув житель Львівщини
0
Читати далі
У Японії відхилили пропозицію відкрити заклад української кухні
0
Читати далі
На Рівненщині достроково закінчують опалювальний сезон
0
Читати далі
На Рівненщині судитимуть чоловіка, який залишив під дверима журналіста поховальний вінок
0
Читати далі
Жителя Сарненського району є за смертельне побиття односельця, засуджено
0
Читати далі
У річці на Рівненщині виявили тіло чоловіка, який вважався безвісти зниклим
0
Читати далі
Японія подарувала Рівненщині екскаватори
0
Читати далі
У 5 громадах Рівненщини виготовлятимуть паспорти у ЦНАПах
0
Читати далі