Кому належить «Труха Украина»?

Кому належить «Труха Украина»?
0
Кому належить «Труха Украина»?
Бізнесмен Володимир Литвин з Харкова має прямий стосунок до Telegram-каналу «Труха» й саме його з високою ймовірністю можна вважати реальним власником мережі. Він є фігурантом справи «рюкзаків Авакова».


Про це йдеться у розслідуванні видань NGL.media та «ҐРУНТ».

 

Офіційно єдиним засновником «Трухи» себе називає харків’янин Максим Лавриненко. Водночас журналісти стверджують, що мережа Telegram-каналів пов’язана з Литвином.

 

«У Харкові ще з 2019 року ходили чутки про те, що канал спонсорує місцевий бізнесмен Володимир Литвин — засновник компанії для просування бізнесу Turboseo та приятель сина ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова», — йдеться у розслідуванні.

 

Журналісти встановили, що восени 2022 року Лавриненко з колегами запустили онлайн-курс про заробітки у Telegram. А оплату за участь переказували на рахунок ФОП Смаракової Олександри Анатоліївни. Торік у жовтні вона стала Луніною, бо вийшла заміж за голову Полтавської ОВА Дмитра Луніна.

 

Раніше Луніна працювала як СЕО у компанії з пошиття одягу SL.IR. А власником цієї торгової марки є Литвин, він сам про це казав. Ще у липні 2022 року торгові марки «Труха» та «Truha» зареєстрували на харків’янку Вікторію Манжос, яка є мамою Литвина.

 

Водночас Лавриненко і досі продовжує наполягати, що саме він є власником «Трухи», а реєстрацію торгових марок на маму Литвина вважає підступами конкурентів.

 

Хто такий Литвин і до чого тут «рюкзаки Авакова»?

Якщо ви забули, то восени 2017 року НАБУ звинуватило сина Авакова у створенні схеми розкрадання бюджетних грошей під час продажу рюкзаків для українських військових, збитки оцінили в 14 мільйонів гривень.

 

Сам ексміністр і його син називали справу «політичним тиском». Зрештою всю провину взяв на себе власник фірми, яка шила рюкзаки. Бізнесмен Володимир Литвин отримав 5 років умовно, а Олександр Аваков покарання уникнув.

 

«Наскільки тісні стосунки після цього скандалу зберіг Литвин з обома Аваковими – достеменно невідомо, але ворогами вони точно не стали. Про це свідчить чимала кількість публікацій «Трухи» про Арсена Авакова, у яких він виступає експертом та благодійником», — йдеться у розслідуванні.

 

Журналісти нагадали, що на цьому каналі публікували як вирізки з інтерв’ю з Аваковим, так і окремі дописи про нього або ж репости з його каналу. Але з лютого 2023 року ексміністра внутрішніх справ на «Трусі» уже більше не згадують.

 

Що ще відомо про «Труху»?

Цей канал публічно звинувачували у поширенні фейківпідігруванні російській пропаганді і публікації відео чи фото наслідків ракетних ударів росіян, що заборонено, нагадали у розслідуванні.

 

Крім того, торік урядовий проект «Фільтр» від Мінкульту опублікував інструкцію як визначити, чи можна довіряти певним Telegram-каналам. «Труху» у цій публікації визначили як «інформаційний смітник».

 

«Розцінки на рекламу дозволяють цій мережі телеграм-каналів заробляти сотні тисяч доларів щомісяця. І це стало можливим завдяки тій величезній кількості читачів, які щодня черпають новини з цього телеграм-каналу, попри його неоднозначну репутацію», — кажуть журналісти-розслідувачі.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Житель Рівненського району за образу співмешканки помстився ударом ножа у живіт
0
Читати далі
У Рівному затримали наркозбувача
0
Читати далі
Ремонт набережної, реконструкція котельні й портативний РЕБ: які тендери проводять громади Рівненщини
0
Читати далі
На Рівненщині працівниця лікарні за хабарі продовжувала довідки про інвалідність
0
Читати далі
«Укрпошта» анонсувала нову марку із серії «русскій воєнний корабль … !»
0
Читати далі
Деякі партнери вже надали Україні зброю з дозволом бити по об'єктах у росії
0
Читати далі
У Сарненському районі загинув мотоцикліст
0
Читати далі
Естонський депутат, який на велосипеді збирає гроші на ЗСУ, завітав на Рівненщину
0
Читати далі
Види кредитів для бізнесу
0
Читати далі