Крутіший за Хаббл: NASA готує новий телескоп

Крутіший за Хаббл: NASA готує новий телескоп
0
Крутіший за Хаббл: NASA готує новий телескоп

Телескоп Roman тепер має найважливішу деталь — головне дзеркало. Через це Хаббл нервово палить на орбіті.

Пошуковий ширококутний Інфрачервоний Телескоп (The Wide Field Infrared Survey Telescope або скорочено WFIRST) або просто Roman телескоп, стане наступником James Webb, який своєю чергою є наступником Хаббла (той, що регулярно тішить нас фантастичними знімками).

Не дивлячись на те, що якість зображення буде така ж, як і в Хаббла, Roman телескоп має кращий кут огляду — в сотні разів кращий. 

Бо чим більша поверхня дзеркала, тим більше світла схоплює телескоп (і тим більше чудес побачать дослідники). З усім тим його дзеркало важить лишень 186 кілограмів у противагу 818 кілограмам Хаббла. Vive la technologie!

Саме завдяки 300 мегапіксельній камері та широчезному полю зору, Roman займатиметься не лише вивченням зірок та екзопланет, а й дослідженням темної матерії.

Ще одна нова фіча у цьому телескопі — коронограф. Він поглинатиме зайве, тобто дуже яскраве світло зірок. Так ми зможемо побачити планети, які в мільярд разів тьмяніші за зірку.

Якщо головне дзеркало Хаббла покрите алюмінієм та фторидом магнію, а Джеймса Вебба — золотом, то у Романа (той, що телескоп) все по іншому. Його дзеркало встелене тонесеньким шаром срібла, що краще відбиває ближнє інфрачервоне випромінювання. Настільки тонесеньким, що якщо поряд ви покладете своє волосся, то воно виявиться товстішим у 200 разів.

Так, це частина телескопа Roman, що віддзеркалює американський прапор

Знаходитиметься Roman за 1.5 млн км від Землі, подалі від Сонця. Така далека відстань дозволить тримати усі пристрої телескопа «охолодженими» (наче пиво в літню спеку), бо якщо дзеркало деформується від зміни температур, то йооой! Всьо, не буде в нас крутих знімків.

Запустити його на орбіту планують у 2025 році. Але завдяки 2020-му ми вже зрозуміли, що планувати то звичайно можна, але природа має свої плани…

До речі, телескоп назвали не на честь якогось там Романа, а на честь астрономині Ненсі Роман. Пам’ятаєте, що на початку, ми писали довжелезну назву телескопа — скорочено WFIRST? Так от це була початкова назва, яку затвердили у лютому 2016 року. А в травні 2020 року NASA вирішила перейменувати WFIRST на The Nancy Grace Roman Space Telescope або Roman Space Telescope (RST або взагалі просто Roman).

Ненсі Ґрейс Роман ще називають «матір’ю Хаббла», бо вона доклалася до його створення, зокрема заклала структури програми телескопа. Також на честь Ненсі названий астероїд 2516 Роман. А ще є її фігурка з набору «Жінки НАСА» від Лего. Коли у твоє ім’я називають астероїд та телескоп — це, звичайно, круто. Але погодьтеся — фігурка Лего це вже зовсім інший рівень. Легендарна жінка, що тут ще сказати.

За матеріалами: Tokar.ua

Читайте також: Як Ілон Маск та кіберсвині змінюють медицину і технології

Читайте також: Виготовлена за участі України ракета «Vega» вивела на орбіту півсотні супутників (ВІДЕО)

Читайте також: Наскільки розумний штучний інтелект?

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
Чим краще обробити рану: спиртом, йодом, перекисом водню чи хлоргексидином
0
Читати далі
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі