Лабораторія на МКС відтворюватиме п’ятий стан матерії (ВІДЕО)

Лабораторія на МКС відтворюватиме п’ятий стан матерії  (ВІДЕО)
0
Лабораторія на МКС відтворюватиме п’ятий стан матерії  (ВІДЕО)

Мікрогравітація дозволить проводити експерименти з більшою точністю.

Обладнання для Лабораторії холодного атома дозволило астронавтам відтворити так званий п’ятий стан матерії – конденсацію Бозе-Ейнштейна. Вона виникає в умовах, коли газ бозонів охолоджується майже до абсолютного нуля.


За інформацію науковців, в таких екстремальних температурах атоми об’єднуються в єдине ціле. Крім цього, у них з’являються непритаманні квантові властивості. Ці атоми можуть допомогти в дослідженнях взаємодії між мікроскопічним світом, який регулюють закони квантової механіки, та макроскопічним світом законів класичної фізики.

Вчені намагалися провести такі дослідження на Землі, але наша гравітація може завадити точності розрахунків. Саме тому було вирішено повторити експеримент на МКС. Після того, як астронавтам вдалося відтворити конденсацію Бозе-Ейнштейна в умовах мікрогравітації, вони порівняли свої дані з результатами земних досліджень.

Експеримент показав, що в умовах МКС атоми обертаються більше секунди, тоді як на Землі цей процес займає десятки мілісекунд. Цей проміжок часу дозволяє проводити виміри характеристик п’ятої матерії з більшою точністю. Крім цього, зв’язки, що утримують конденсацію Бозе-Ейнштейна, в космосі слабші, що дозволяє бозонам охолоджуватись до ще нижчих температур.

Чим холоднішими стають умови для цієї матерії, тим помітніше проявляються квантові ефекти, що дозволяє зрозуміти їх майбутній науковий потенціал

За словами вчених, відтворення конденсації Бозе-Ейнштейна на орбіті відкриває нові можливості для вивчення квантових газів та квантових процесів. Такі експерименти можуть змінити уявлення про фундаментальні поняття, якими досі керувалася фізика, адже тепер науковці мають можливість порівнювати дані досліджень, які були проведені на Землі, з дослідженнями в кардинально іншому середовищі. А, з огляду на різницю в результатах проведеного експерименту, це може бути дієвим методом в розширенні знань про базові закони та явища.

За матеріалами: Tokar.UA

Читайте також: Чи шкідливий 5G-зв’язок: руйнуємо популярні міфи

Читайте також: В Україні новий антирекорд: +758 випадків і 31 смерть від COVID-19

Читайте також: Україну очікує похолодання

0
i-серфінг
Найцікавіші матеріали
США вкотре довели, що є лідером вільного світу
0
Читати далі
У Рівному відбувся унікальний благодійний бранч «ПроЯвляйся»
0
Читати далі
У Рівненському районі у ДТП загинула пішохідка
0
Читати далі
У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС
0
Читати далі
США готують пакет допомоги для України в розмірі $1 млрд
0
Читати далі
У рівнянина вилучили закладок на півмільйона гривень
0
Читати далі
Єгипет повернув 3400-річну статую царя Рамзеса II, яку викрали понад 30 років тому
0
Читати далі
На Рівненщині у ДТП із пʼяним водієм загинула 19-річна пасажирка
0
Читати далі
Вчора Україна отримала пакет американської підтримки
0
Читати далі