На Рівненщині чоловік захворів на ботулізм

На Рівненщині чоловік захворів на ботулізм
0
На Рівненщині чоловік захворів на ботулізм

23 липня 2019 року в жителя 1970 року народженняіз Костопільського району  діагностували випадок захворювання на ботулізм. Держпродспоживслужба проводить розслідування даного випадку, зокрема, досліджує продукт, який ймовірно спричинив дане захворювання. Це вже третій випадок ботулізму у 2019 році.

Ботулізм — небезпечне гостре інфекційне захворювання, що спричиняють  екзотоксини ботулінічних клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт. Харчові продукти, обсіменені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів. У більшості випадків захворювання на ботулізм виникають після вживання м’ясних та рибних консерв, копчених та сиров’ялених ковбас, а також копченої та в’яленої  риби.

Ботулізм характеризується тяжким ураженням нервової системи та найчастіше проявляється такими симптомами, як двоїнням в очах, затруденим ковтанням, порушенням мови. У важких формах при несвоєчасній діагностиці та лікуванні захворювання виникають порушення з боку основних життєвих центрів головного мозку, що може призвести до смерті.

В Україні щорічно реєструється близько 50 випадків цього захворювання.

Літо – сприятлива пора року для розвитку епідемічних ускладнень, насамперед, ботулізму. Так як частіше порушуються вимоги щодо зберігання продуктів. Також в цей період виготовлення найбільша частина домашньої консервації.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується.

Найменше здуття кришки консерви — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

 

 Тетяна Мамчурголовний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

0
Суспільство
Найцікавіші матеріали
Зеленський заявив, що готовий піти з посади президента після завершення війни
0
Читати далі
На Рівненщині чоловік за 10 тисяч пообіцяв дівчині водійські права
0
Читати далі
Благодійні внески у лікарнях планують заборонити
0
Читати далі
На Рівненщині 17-річний юнак угнав автомобіль та втопив у канаві
0
Читати далі
Сертифікати на освітні гранти вже наявні в «Дії»
0
Читати далі
Майже 20 тисяч кримінальних справ зупинили через мобілізацію
0
Читати далі
З гуртожитку аграрного коледжу стрибнула неповнолітня дівчина
0
Читати далі
У Рівному екс-лікар робив «липові» довідки про інвалідність
0
Читати далі
Пʼяний юний мотогонщик влетів в чуже авто у Сарнах
0
Читати далі